Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


De parfums van Al-Andalus

Zintuiglijke ervaring: de parfums van Al-Andalus - Granada is het perfecte ontmoetingspunt tussen Oost en West, om de deuren naar de wereld van parfums te openen. De verfijnde Andalusische (of Spaanse - islamitische) samenleving, hield van natuur en tuinen, exotische geuren en rijk gekruid voedsel. Dit hedonisme kwam vooral tot uiting in een speciaal plezier voor nauwgezette lichaamsverzorging en voor het cultiveren van poëzie over bloemige onderwerpen, alsof het de bedoeling was de schoonheid vast te leggen die in de natuur zelf wordt overwogen.

De parfums van Al-Andalus

Granada is het perfecte ontmoetingspunt tussen Oost en West, om de deuren naar de wereld van parfums te openen. Elke stad heeft een andere geur en elk parfum doet denken aan een stad.

We stellen je een zintuiglijke ervaring voor op basis van een doos met zeven parfums die we zullen analyseren in zeven prachtige hoeken van de oudste wijk van Granada, de Albaicín.

Booking.com

De 'Andalusische' cultuur moet worden ingekaderd in de context van de islamitische beschaving die gedurende acht eeuwen (VIII – XV) op zo'n briljante manier op het Iberisch schiereiland is ontwikkeld, met de territoriale naam Al-Andalus.

De verfijnde Andalusische (of Spaanse - islamitische) samenleving, hield van natuur en tuinen, exotische geuren en rijk gekruid voedsel. Dit hedonisme kwam vooral tot uiting in een speciaal plezier voor nauwgezette lichaamsverzorging en voor het cultiveren van poëzie over bloemige onderwerpen, alsof het de bedoeling was de schoonheid vast te leggen die in de natuur zelf wordt overwogen.

 

Deze neiging tot aromatische producten zorgde ervoor dat iedereen in Al-Andalus, ongeacht de klasse, geparfumeerd werd en hun voedsel op smaak bracht met verschillende specerijen. Toen ze niet in Al-Andalus werden geproduceerd, moesten al deze aromatische soorten uit het verre oosten worden meegebracht: specerijen, kleurstoffen, planten en geurharsen. De steeds toenemende vraag naar deze producten in de islamitische wereld dwong hen commerciële routes te openen naar de landen waar deze kostbare goederen vandaan kwamen, voornamelijk India en het Midden-Oosten.

Na duizend wisselvalligheden kwamen de aromatische producten in al-Andalus en vielen de funduqs ('alhóndigas') binnen met de balen goederen die na betaling van verschuldigde belastingen aan de winkels van de 'souks' werden gedistribueerd. De paleizen, de moskeeën en de huizen van de Hispanic-moslims waren geïmpregneerd met de aroma's van deze producten, verbrandden in de sintels van hun wierookrook of parfumeerden het besprenkelde voedsel met pittige geuren.

Meerdere reuksensaties om op te roepen bij elk van onze geuren; zoals jasmijn, een representatieve bloem uit de middeleeuwse wijken van Granada, oranjebloesem met bloeiende sinaasappelbomen, een typische boom van de Albaicín. En uiteraard de koningin der bloemen: de roos, vroeger gebruikt als afrodisiacum en een symbool van vleselijke passie in vele culturen, die ook in alle Carmenes en hun tuinen aanwezig is.

 

Kom samen met ons de intense oosterse tonen van de legendarische Al-Andalus ontdekken!

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spain.info

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :