De Costa Blanca in Spanje


De Spaanse Costa Blanca, in het Nederlands 'de Spaanse witte kust' genoemd.

In het zuid-oosten van Spanje ligt de de Costa Blanca met een totale kustlengte van 244 km. Aan deze kust bevinden zich diversen leuke en mooie steden en dorpen. Deze kust heeft vele prachtige zandstranden, lage duinen en vochtige gebieden afgewisseld door rotspartijen, steile kusten en zeer droge gebieden. 

De noordelijke gebieden en de centrale gebieden, worden op  indrukwekkende wijze door hoge bergketens doorkruist , die doorlopen tot aan de rand van de zee waar de kapen van La Nao en van San Antonio zich bevinden.

Costa Blanca - Beleef Spanje

de leukste kustplaatsen aan de Costa Blanca

Jaarlijks komen er duizenden Nederlanders en Belgen op bezoek in deze toeristische regio en het is tevens het deel van Spanje waar de meeste Nederlanders en Belgen wonen of op zijn minst ingeschreven staan bij de gemeenten. Buiten de populaire kustplaatsen zoals Calpe en Benidorm en de grote stad Alicante zijn er nog veel meer andere leuke en soms nog authentieke dorpen te vinden langs de kust.

 

De toeristische Costa Blanca was gedurende de maand januari 2017 ook even echt wit (blanca) gekleurd door de historische sneeuwval welke ervoor zorgde dat er op veel stranden voor het eerst in jaren weer sneeuw viel. De naam Costa Blanca komt echter niet van de sneeuw die hier eigenlijk nooit valt, maar heeft wellicht een andere oorsprong. Er zijn vele geruchten over waar de naam vandaan komt, zo zou de naam ooit bedacht zijn omdat de vele amandelbomen in deze regio de omgeving vanuit de lucht wit kleurde vanwege de amandelbloesem. Deze bomen zijn nu grotendeels verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor huizen die vanuit de lucht tevens wit gekleurd waren waardoor ook dit een mogelijke oorsprong van de naam Costa Blanca kan zijn.

 

De meest toeristische en populaire mogelijke oorsprong van de naam Costa Blanca stamt echter uit 1957 toen de luchtvaartmaatschappij BEA (British European Airways) begon met vluchten tussen Londen en Valencia. Vanuit de lucht kon je de vele witte stranden zien en het was tegelijkertijd een goede commerciële slogan. Hoe dan ook, de naam Costa Blanca, de stranden, de dorpen, de natuur in het achterland en natuurlijk het feit dat de temperaturen het hele jaar door eigenlijk goed zijn (tussen de 15 en 18 graden), hebben ervoor gezorgd dat de Costa Blanca wellicht wel de meest toeristische en bekende kustlijn van Spanje is.

De Costa Blanca is te vinden in de provincie Alicante, een van de drie provincies in de Comunidad Valenciana, ook wel Valencia genoemd. De Costa Blanca strekt zich uit van Denía in het noorden tot aan Torrevieja en Pilar de la Horadada in het zuiden waarbij er 74 stranden te vinden zijn langs een ongeveer 240 kilometer lange Middellandse Zee Kustlijn. Er zijn vele dorpen en steden te vinden langs de Costa Blanca maar we hebben een keuze moeten maken en de volgende hebben we verder omschreven als 10 leukste kustplaatsen aan de Costa Blanca.

COSTA BLANCA - Beleef Spanje

Dénia 

De kustplaats Dénia is wellicht wel de oudste nederzetting in deze regio waarbij de geschiedenis teruggaat tot de vierde eeuw voor Christus. Denia is tegenwoordig vooral een moderne toeristenplaats met meer dan 20 kilometer aan stranden. Het Kasteel van Dénia, dat boven de plaats uitsteekt, doet nog denken aan lang vervlogen tijden. In Dénia vind je nog wel diverse straten met panden die stammen uit de achttiende en negentiende eeuw. Ook staan hier twee mooie gebouwen: het oude gemeentehuis en de Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción. Deze zijn beiden gelegen aan het sfeervolle plein Plaza de la Constitution. De haven van Dénia is tevens erg belangrijk voor de stad, vanwege de vissers die elke dag hun vangst binnenbrengen, vanwege de belangrijkste jachthaven van de Costa Blanca en vanwege het feit dat vanuit Dénia veerboten vertrekken en aankomen tussen het Spaanse vasteland en de Balearen.

 

Jávea

Tussen de eerder genoemde plaats Dénia en de kustplaats Calpe ligt het oude vissersdorp Xàbia. Het verwarrende van deze plaats is dat het twee namen heeft, Xàbia in het Valenciaans en Jávea in het Spaans. Beide namen worden gehanteerd wat nog wel eens voor verwarring kan zorgen al is de Valenciaanse versie het meest gebruikt door de inwoners (behalve de buitenlanders die liever de Spaanse naam gebruiken). Jávea heeft weliswaar nog een haven waar de visvangst belangrijk is maar het toerisme is eigenlijk de grootste bron van inkomsten tegenwoordig. Gedurende het hele jaar door wonen er meer dan 33.000 mensen maar dat aantal neemt gedurende de zomermaanden flink toe naar 120.000 waartussen ook veel Nederlanders en Belgen die hier op vakantie komen of gedurende langere tijd verblijven. In het noorden van de gemeente ligt iets meer landinwaarts de oude dorpskern met de haven aan de kust. Ten zuiden van de haven is het nieuwe deel van Jávea gebouwd wat tevens het meest toeristische deel is. Gelukkig heeft men in Jávea niet de hoogbouw toegepast zoals in andere toeristische plaatsen waardoor er een gemoedelijke rust heerst in vergelijking tot andere massatoerisme plaatsen.

 

Moraira

De kustplaats Moraira staat bekend bij de vele duizenden toeristen die hier jaarlijks komen en bij de vele duizenden buitenlanders die hier een woning hebben gekocht als een rustige kustplaats waar de kwaliteit van het leven en het genot hoger op de lijst staan dan het massatoerisme. Weliswaar komen er jaarlijks veel toeristen en is het druk maar doordat er geen echte hoogbouw te vinden is in Moraira oogt alles wat aangenamer. Moraira is ook bij de Nederlandse en Belgische levensgenieters en Spanjeliefhebbers erg bekend en elk jaar weer komen er duizenden toeristen uit beide landen naar deze kustplaats. Daarnaast zijn er heel veel die hier een eerste of tweede woning hebben gekocht waarbij ze zich aansluiten bij de Britten en Duitsers die tevens volop aanwezig zijn.

 

Calpe

De badplaats Calpe, ook wel bekend onder de Valenciaanse naam Calp, is een stad van ongeveer 30.000 inwoners en wordt naast Benidorm gezien als de belangrijkste toeristische kustplaats van de Costa Blanca. Het meest opvallende en bekende van deze plaats is de berg en het natuurpark Peñón de Ifach, één 332 meter hoge berg die direct aan of in de zee ligt en waar je via een mooie wandeling tot aan de top kunt lopen voor een geweldig uitzicht. Een echt oude stadskern is er niet en het leven speelt zich vooral af rondom de vissershaven en langs de drie stranden die de kustplaats rijk is.

 

Altea

Altea wordt door velen gezien als een van de meest authentieke kustplaatsen van de Costa Blanca. Het oude centrum of Altea Vella met de Nuestra Señora del Consuelo kerk met blauwe koepel is direct aan de zee gelegen en zorgt voor mooie plaatjes. Daarnaast is het leuk om over de oude straten te slenteren en het oude centrum te bezoeken en op een van de terrasjes op het mooie plein te zitten en te genieten van al het moois. Altea zelf is echter veel groter en is onderverdeeld in drie gedeelten: het oude centrum, het toeristische deel aan de kust en de villawijken die iets meer naar het binnenland liggen zoals Altea Hills waar ook enkele luxe hotels te vinden zijn.

Net onder Altea ligt iets landinwaarts het dorp l’Alfaz del Pi, een gemeente waar de grootste groep Nederlandse inwoners te vinden is. Hier ademt men praktisch Nederlandse lucht, is het eten Nederlands, kun je winkelen bij Nederlandse winkels en supermarkten, wordt er Nederlands gesproken op straat en is de kans groot dat je een bekende tegen zult komen.

We slaan de enorme kustplaats Benidorm even over want veel authentiek Spaans is daar niet meer te vinden. Benidorm wordt ook vaak gezien als het Manhattan van de Spaanse kust met de hoogbouw hotels en appartementencomplexen, de drukte op de stranden, op straat en het vele vermaak wat er geboden wordt. Toch heeft Benidorm voor velen een bepaalde aantrekkingskracht waardoor mensen jaar in jaar uit weer terugkeren. Overigens is het kleine centrum van Benidorm het oude en oorspronkelijke deel nog wel leuk om te bezoeken.

Villajoyosa

De kustplaats Villajoyosa, in het Valenciaans Vila Joiosa, is zeker een bezoekje waard vanwege het feit dat het niet ver van het enorme drukke Benidorm is gelegen maar compleet anders is. Zo is het er veel rustiger en authentieker Spaans dan in Benidorm en is wandelen over de boulevard een leuke ervaring aangezien de huizen allemaal anders gekleurd zijn. Daarnaast is het oude centrum gezellig om doorheen te lopen en zijn er veel pleintjes waar je iets kunt drinken of eten of natuurlijk van die lekkere tapas genieten. Het nu aantrekkelijke oude centrum was enkele jaren geleden echter compleet anders. De vissershuizen waren in verval geraakt en het was een beetje een oude rotzooi. Het dorp werd echter opgeknapt en de huizen direct aan de boulevard kregen allemaal een andere kleur. Nu behoort Villajoyosa tot een van de leukste dorpen aan de Costa Blanca. Naast de stranden, de kleurige huizen en het gezellige oude centrum, is deze kustplaats ook bekend vanwege de Moros y Cristianos feesten en vanwege de chocolade. Er is namelijk een jarenlange traditie van chocolademakers zoals het bekende merk Valor.

 

El Campello

El Campello is veel minder druk dan andere kustplaatsen aan de Costa Blanca. El Campello ligt iets ten noorden van de provinciale hoofdstad Alicante en heeft 23 kilometer aan stranden, de meeste kilometers van alle kustplaatsen aan de Costa Blanca. Oorspronkelijk was El Campello een vissersplaats maar het toerisme is tegenwoordig, net zoals in veel andere kustplaatsen, de belangrijkste bron van inkomsten geworden. Toch vindt er nog steeds elke werkdag een visafslag plaats in de haven waarbij de vers gevangen vis aan de hoogste bieders verkocht wordt. Via SpanjeVandaag vroegen we ooit eens welke plaatsen er op deze lijst moesten komen te staan waarbij bijna iedereen het over El Campello had.

Alicante is de grootste plaats en daarnaast de provinciale hoofdstad van de gelijknamige provincie waar de Costa Blanca toe behoort. Buiten het feit dat het dagelijkse leven meer Spaans is dan toeristisch, is Alicante de leuk om te bezoeken. Noemenswaardig is het Santa Bárbara kasteel wat de moeite waard is om te bekijken maar het Casco Antiguo ofwel het oude centrum met enkele leuke en mooie straten en pleinen is ook niet verkeerd. Daarnaast is de wandelboulevard Explanada de España de moeite waard om te bezoeken en ook dien je eens een kijkje te nemen in de grote jachthaven.

 

Santa Pola

De kustplaats Santa Pola was vroeger de havenplaats voor de nabijgelegen stad Elche maar tegenwoordig is het een toeristenplaats geworden met 11 kilometer zandstrand maar ook kleine en beschutte baaien ten zuiden van het centrum. In Santa Pola zelf kun je leuk wandelen in het centrum, langs de kleine jachthaven en kun je het kasteel bezoeken of een kijkje nemen bij de vigilantie torens die langs de kust staan en bij de vuurtoren. Nabij Santa Pola ligt het Las Salinas natuurpark waar zout gewonnen wordt en waar veel vogelsoorten te zien zijn. Wat ook interessant is om te bezoeken is het ongeveer 5,5 kilometer voor de kust gelegen kleine eilandje Isla de Tabarca.

 

Guardamar del Segura

Deze kustplaats kenmerkt zich door de duinen met fijn zand die hier te vinden zijn langs de stranden, de “Dunas de Guardamar” welke tot een beschermd natuurgebied zijn verklaard. Vroeger had Guardamar del Segura een mooi oud centrum maar een grote aardbeving in het jaar 1829 zorgde ervoor dat veel gebouwen in elkaar storten waarna er nieuwe gebouwen werden neergezet. Wel is nog het kasteel te bekijken waarin tegenwoordig een museum is gevestigd met alle historische informatie over deze kustplaats en de omgeving. Verder is er een leuk centrum en is het hier niet zo massaal druk als in andere kustplaatsen aan de Costa Blanca.

Torrevieja

De kustplaats Torrevieja is het zuidelijkste en een van de laatste plaatsen van de Costa Blanca en van de provincie Alicante voordat deze overgaat in de deelstaat Murcia. Op zich is de plaats Torrevieja niet echt oud en veel bezienswaardigheden in de vorm van oude gebouwen of monumenten zijn hier niet te vinden. Toch is Torrevieja uitgegroeid tot een zeer geliefde vakantieplaats bij vooral Spanjaarden die hier een tweede (vakantie)woning bezitten. Wel bezienswaardig zijn de Salinas waar zout wordt gewonnen en de Lagunes die als beschermd natuurgebied geregistreerd staat.

 

Tot slot nog even een nummer 11, te weten Guadalest. Deze kleine gemeente ligt echter niet aan de kust dus hebben we deze niet op deze lijst gezet maar het is wel noemenswaardig vanwege de prachtige route er naartoe waarbij je door het bergachtige landschap rijdt om daarna uit te komen bij een dorp welke gelegen is op een rotspunt en waarvan je uitzicht hebt over het stuwmeer. Via een gat in de berg kun je naar het oude dorp lopen waarna de bezienswaardigheden zoals het 12e eeuwse kasteel, de oude gevangenis en de kerk het bezoeken waard zijn. Guadalest is vanuit de kustplaatsen zoals Calpe, Altea, Benidorm, Alfaz del Pi, Moraira en Javea binnen een uur te bereiken wat het zeker de moeite waard maakt om eens te bezoeken.

Heb je nog tips voor deze lijst of klopt er iets niet, plaats dan een reactie op dit artikel zodat we altijd over de juiste informatie beschikken.

Overnachten

Booking.com

Autoverhuur - Sunnycars


Vakantiehuizen


Campings in Spanje


Ontdek Spanje op z'n Hollands!


Zoek, Vergelijk en Boek je ticket


Op vakantie  naar Spanje


Met de Camper door Spanje


Wat gaan we ondernemen aan de Costa Blanca ?

Dit is misschien ook interessant:


«   »