Ieder jaar weer vindt in de stad Valencia het Las Fallas of Falles feest plaats. Dit is een traditioneel feest dat gehouden wordt ter ere van Sint-Jozef. Las Fallas, dit gigantische straatfestival van Valencia is wel het grootste van Spanje ja, misschien wel het grootste van Europa!

De term Fallas duidt naar het feest maar ook naar de beelden die speciaal voor het Las Fallas feest worden gemaakt. Deze gigantische beelden worden gemaakt van zowel hout en piepschuim.

Las Fallas Valencia- Beleef Spanje

Fote: Wikimedia

Las Fallas begint officieel 15 maart, de dag waarop alle beelden af zijn en in de straten staan. Het eindigt met het verbranden van alle beelden, in de nacht van 19 op 20 maart.  met een openingsfeest ‘La Crida’ bij de karakteristieke Torres de Serrano en eindigt met ‘La Crema’, het verbranden van de voor het feest vervaardigde beelden. Elke wijk van de stad heeft een fallas-vereniging, Casal Faller (of een comissió fallera), die het hele jaar fondsen werft om het feest en de productie van de beelden te kunnen bekostigen.

Booking.com

Eind 2016 is het festival tot werelderfgoed verklaard en sindsdien staat het op de representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van UNESCO.

 

Fallas en ninots

Elke falla bestaat uit een basisstructuur en een aantal ninots (poppen). De fallas worden op 15 maart door de leden van de fallas-verenigingen opgebouwd. Er zijn twee verschillende types fallas. De Fallas Infantiles en de Fallas.

Eerstgenoemde kinder-fallas zijn kleinere beelden, met hoogtes tot circa 1,8 meter. De gewone fallas zijn juist enorm, sommige zelfs tot 30 meter hoog.

Ieder jaar is er in de dagen net voor de hoogtepunten van het festival een tentoonstelling waarbij een aantal vooraf verkozen ninots te zien zijn.

 

Een van deze ninots wordt door het publiek gekozen als winnaar en zal tijdens de verbranding van alle fallas worden gespaard voor het vuur.

 

Deze ninot gaat naar het fallas-museum waar sinds 1934 van ieder jaar een ninot te zien is. De rest van de ninots uit de tentoonstelling wordt teruggebracht naar de fallas waar ze bij horen en worden vervolgens verbrand.

 

La Fallera Mayor

De Fallera Mayor (de koningin van de Fallas) wordt door elke falla-vereniging voor een jaar gekozen. Zij is de belangrijkste vertegenwoordigster van de vereniging. Onder alle falleras mayores wordt door een jury de Fallera Mayor de Valencia gekozen. Zij is de ambassadrice van het fallas-feest voor de hele stad Valencia, een uiterst prestigieuze en eervolle functie. La Fallera Mayor is bij alle officiële activiteiten tijdens Las Fallas aanwezig. Evenzo wordt er ook een Fallera Mayor Infantil de Valencia gekozen - de Kinderkoningin.

HET VALENCIAANSE FANTOOM TIJDENS LAS FALLAS

Gebeurtenissen tijdens Las Fallas

Vanaf het moment dat de Fallas is begonnen gaat het feest los en vinden er enkele traditionele festiviteiten en activiteiten plaats zoals:

Laatste zondag van februari
La Crida – officiële opening van Las Fallas bij Torres de Serranos met vuurwerk en een lichtshow. De fallera mayor nodigt iedereen uit om naar Valencia te komen om Las Fallas mee te maken.

 

Vanaf 1 maart:
La Mascletà: Vanaf 1 maart tot en met 19 maart wordt elke dag om 14.00 uur bij het stadhuis (Plaza Ayuntamiento) de zogenaamde mascleta’s aangestoken. Dit is heftig knalvuurwerk dat in verschillende ritmes en variërende volumes ontploft.

 

Rond 10 maart beginnen alle 400 verenigingen zich te installeren in de straten met hun feesttent en straatverlichting. De eerste straatfeesten zijn hier en daar al begonnen.

15 maart:
La Planta – In de nacht van 15 op 16 maart moeten alle fallas volledig geplaatst en gereed zijn. In de vroege ochtend van 16 maart worden de kunstwerken beoordeeld door een jury en zullen er prijzen in verschillende categorieën worden gegeven.

 

17 en 18 maart:
L’Ofrena de flors – bloemenoffers aan de Virgen de los Desamparados (de heilige maagd van de hulpbehoevenden). Meer dan 100.000 leden van de verschillende fallas-verenigingen lopen in traditionele klederdracht in een parade door de straten van Valencia. De meisjes en dames dragen elk een bosje rode, roze of witte anjers. De bloemen worden op het Plaza de la Virgen (Plein van de Maagd) aangeboden aan de Virgen de los Desamparados.

 

Op het plein staat een gigantisch houten raamwerk opgesteld met daarop het hoofd van Maria. De bosjes bloemen worden overhandigd aan een groep vrouwen en mannen die de bloemen vervolgens aan het raamwerk bevestigen.

Binnen 2 dagen verandert het kale houten lijf van Maria in een prachtige bloemenmantel.

 

19 maart

De officiële feestdag San José op 19 maart betekent tegelijkertijd de climax van Las Fallas als het einde. Vanaf 22:00 uur in de avond worden alle beelden die de afgelopen dagen te bewonderen waren, verbrand. Dit gaat tot diep in de nacht door.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR VALENCIA NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Wikipedia

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN VALENCIA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :