Het culturele symbool van Andalusië - flamenco jurk

Er bestaat geen traditionele kleding in Spanje dat men zo makkelijk herkent als de flamenco jurk. De Spaanse flamenco jurk is een echt Andalusische symbool en zijn cultuur. De flamenco jurk is in de loop der jaren steeds geliefder geworden en kan zich verheugen op een groeiend aantal bewonderaars en het heeft zelfs een plaats veroverd in de high fashion wereld.

De flamenco jurk
De flamenco jurk

Een stukje geschiedenis

De flamenco jurk, in Spanje bekend als "traje de flamenca", "traje de sevillana", "traje de gitana" of "traje de guitarra", is oorspronkelijk afkomstig uit Sevilla.

Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw, tijdens verschillende feesten op het platteland rondom de stad, begonnen boerenvrouwen meer aandacht te besteden aan de kleding die ze droegen naar deze speciale gelegenheden. Ze pasten hun oude, dagelijkse jurken aan en versierden ze met ruches.

Tijdens de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929 in Sevilla, ontving de traje de sevillana  haar officiële erkenning. Voor de eerste keer werd de flamenco jurk tijdens een groot evenement gedragen door vertegenwoordigers en leden van de hoogste sociale klasse. 

Vanaf dat moment begon de populariteit rondom de flamenco jurk zich uit te breiden tot buiten de regio van Sevilla, en de flamenco jurk ontwikkelde zich zowel nationaal en internationaal tot een onderscheidend element in de Andalusische cultuur. Tijdens dit proces heeft de jurk haar meest opvallende kenmerken (silhouet en accessoires) behouden.

Door de jaren heen werden de stijl en de details van de flamenco jurk wel aangepast volgens de verschillende modetrends. De traditionele jurk werd gemaakt met patronen en ontwerpen die in de mode waren op dat moment: in de jaren 60 bijvoorbeeld werden korte flamenco jurken heel populair en dat zijn ze nog steeds. 

Stijlen en accessoires

Vandaag de dag heb je keuze uit verschillende ontwerpen en prints, tussen korte en lange jurken, jurken met of zonder mouwen, effen of met traditionele bedrukkingen. De print met de polkadots is de oudste variant en nog steeds de meest populaire.

De flamenco jurk is nu ook te verkrijgen als een pak (met een kort jasje, een broek, riem en hoed), de beste keus als je de feria per paard bezoekt.

De flamenco jurk wordt voornamelijk gedragen tijdens verschillende Andalusische feestdagen zoals de Feria in Malaga en Sevilla, bedevaarten, religieuze feesten of bij speciale gelegenheden.

De jurk is zeker geen alledaagse jurk. Natuurlijk wordt de flamenco jurk tot de dag van vandaag nog gebruikt tijdens flamenco shows, maar de danseressen dragen een speciale jurk met sleep (bata) die hun bewegingen benadrukt.

Dit is misschien ook interessant:

Wat gaan we ondernemen in Andalusië?