Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


De lente "primavera" in Spanje

¡OLÉ! De lente is GISTEREN officieel begonnen in Spanje

De lente "primavera" is gisteren op 20 maart weer in Spanje. Het was op veel plaatsen langs de Middellandse Zee al dagen al heerlijk warm weer maar officieel begint de lente echter pas pas op maandag 20 maart.

Voor veel Spanjaarden en vakantiegangers is de lente een van de prachtigste jaargetijden. Dit zelfde heb je met de herfst wanneer de grootste hitte- en drukte voorbij is.

 

De lente "primavera" in Spanje - Beleef Spanje

In 2023 is de lente of ‘primavera’ in Spanje officieel op maandag 20 maart om 22.24 uur op het Spaanse vasteland en Balearen en 21.24 uur op de Canarische Eilanden begonnen (of moet nog beginnen, afhankelijk van wanneer je dit artikel leest). De lente 2023 duurt 92 dagen (iets meer dan 3 maanden) tot 21 juni wanneer officieel de zomer begint. Deze zomer wordt gevolgd door de astronomische herfst die op 23 september 2023 begint (klimatologische herfst begint op 1 september), gevolgd door de winter die officieel op 20 december begint. 

Booking.com

Prima en vera

In het Spaans heet de lente “primavera” wat opgedeeld kan worden in “prima” en “vera” wat letterlijk “el buen tiempo” of goed weer betekent, een van de vier jaargetijden die samen met de winter, zomer en herfst een jaar rond maken. In het Nederlands is het woord “lente” een oude afleiding van “lang” en heeft het betrekking op het lengen van de dagen.

Veel mensen houden van de lente omdat het lijkt dat alles weer enigszins tot leven komt en de lente wordt vaak samen met de herfst als beste jaargetijden gezien om het dan minder drukke Spanje te bezoeken.

Twee lentes

Eigenlijk zijn er twee lentes, een meteorologische of klimatologische lente en een astronomische lente. De klimatologische lente is reeds op 1 maart begonnen en eindigt op 31 mei. In 1730 werd besloten om voor de meteorologie hele maanden te nemen want dat was makkelijker. De lente die de meeste mensen vieren is de astronomische lente waarbij de dag en de nacht even lang zijn.

Deze treedt elk jaar op rond 20 maart op het noordelijk halfrond en rond 23 september op het zuidelijk halfrond. Op deze data gaat de zon door het lentepunt en de dag en de nacht zijn ongeveer even lang. Tijdens de lente worden de dagen steeds langer.

De lente eindigt met de zomerzonnewende (rond 20 juni op het noordelijk halfrond en 21 december op het zuidelijk halfrond). Dat is het moment dat de zon het hoogste aan de hemel staat.

 

Hoe is de lente in Spanje

Ondanks dat veel mensen denken dat de lente een mooie en warme tijd van het jaar is, klopt dat niet altijd. In maart, april en mei (de klimatologische lente) bijvoorbeeld is de gemiddelde temperatuur voor Spanje 13,6 graden, uiteraard met uitschieters op bepaalde plaatsen maar het gemiddelde is niet echt hoog. Daarnaast is er normaal gesproken veel neerslag met een gemiddelde van 173 mm per vierkante meter aan regenwater. Het is weliswaar niet de tijd van de meeste stormen maar de lente is wel de tijd dat er stormen voorkomen en vaak veel neerslag is.

Daarnaast is de lente voor diegene die last hebben van allergieën een van de verschrikkelijkste momenten van het jaar. Daartegenover staat dat de temperaturen langzaam omhoog gaan, alles begint te bloeien en het goed vertoeven is in Spanje omdat het klimaat lekker is en het nog niet zo druk is als in de zomer.

 

Lentedag

In Spanje wordt gesproken van een lentedag of “día primaveral” wanneer de temperatuur rond de 20 graden schommelt. Deze temperaturen worden in de lentedagen het meeste gezien langs de Middellandse Zee zoals in delen van Catalonië, Comunidad Valenciana, Balearen, Murcia en Andalusië. Dat wordt dan hoofdzakelijk gemeten langs de kust aangezien het meer naar het binnenland vaak nog behoorlijk fris kan zijn, ook ‘s-nachts. De temperaturen gaan vanaf 20 maart tot 21 juni geleidelijk omhoog waarna de zomer het van de lente overneemt.

Regen

Dat de zon aanwezig zal zijn gedurende de lente in Spanje is een ding wat zeker is maar wist je dat het ook behoorlijk kan regenen gedurende de lente?

Gemiddeld valt er in de lente in heel Spanje 173 mm aan regen per vierkante meter maar er zijn delen in het land waar meer regen valt en delen waar bijna geen neerslag is. Zo is het gebruikelijk dat het in het noordwesten van het land meer regen valt terwijl er langs de Middellandse Zee, dus het zuiden en noordoosten van het land minder regen valt.

Over het algemeen zijn de droogste gebieden in de lente de Canarische Eilanden, de provincie Almería en Murcia. De meeste stormen in Spanje zijn niet te merken in de lente maar ook niet in de herfst en winter maar gedurende de zomer, vreemd genoeg.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :