De Aziatische tijgermug in Spanje

Het is voorjaar en de zomer komt er aan en het weer wordt mooier en warmer dus dan is de Aziatische tijgermug niet ver

De (Aziatische) tijgermug (Aedes albopictus, soms aangeduid als Stegomyia albopicta) is een tweevleugelig insect uit de familie steekmuggen (Culicidae).De soort komt oorspronkelijk uit Azië, maar is als larve met de export van allerlei goederen naar andere werelddelen verspreid. De tijgermug heeft zich in Europa gevestigd in onder andere Frankrijk, België, Spanje, Portugal, Italië en Griekenland. De tijgermug is een zogenaamde vector van een groot aantal ziekten, zoals westnijlziekte en dengue

 DE AZIATISCHE TIJGERMUG IN SPANJE - Beleef-Spanje.nl

Met de aanhoudende hoge temperaturen en mooi weer, is het weer tijd om in Spanje lekker in de buitenlucht te genieten van het zonnetje. Ondanks het gebrek aan neerslag op veel plaatsen in Spanje, zijn de vervelende en soms pijnlijke tijgermuggen toch weer wakker geworden. Naast de gewone muggen die overal te vinden zijn, hebben steeds meer delen van Spanje te maken met de ‘mosquito tigre’ ofwel tijgermug. Hieronder een tekst en uitleg en diverse tips over het wel en wee van de tijgermug in Spanje. Volgens Anecpla  heeft Spanje het punt bereikt dat het uitsterven van deze muggen niet meer mogelijk is. Men roept op voorzichtig te zijn en ervoor te zorgen dat de tijgermuggen geen ruimte krijgen om zich te verspreiden.

Booking.com

De tijgermug komt er weer aan in Spanje

Het weer wordt weer mooier en warmer en de de zomermaanden staan voor de deur, dan is ook weer de tijgermug in aantocht wat soms gepaard gaat met pijnlijke tijgermuggen beten. Naast de gewone muggen die overal te vinden zijn, hebben steeds meer delen van Spanje te maken met de “mosquito tigre” ofwel tijgermug. Hieronder een tekst en uitleg en diverse tips over het wel en wee van de tijgermug in Spanje.

 

De tijgermug kenmerkt zich door ongeacht het tijdstip op de dag de mensen aan te vallen en deze vaak met een lastige en pijnlijke muggenbeet achter te laten. De tijgermug is niet giftig maar kan wel enge ziektes (zoals Zika en nog 21 andere) overdragen. De beet van een mosquito tigre is knap vervelend, zeker als men allergisch is voor het gif.

 

De hele dag door

De tijgermug is, dit in tegenstelling tot de normale mug, altijd op jacht, het maakt niet uit of het overdag is of ’s-avonds, de tijgermug valt altijd aan. Tijgermuggen zijn zogenaamde dag-muggen wat inhoudt dat ze het actiefst zijn tussen 6 en 10 uur ‘s-morgens en 16 en 22 uur ‘s-middags/’s-avonds. Tijgermuggen zijn dus niet die vervelende muggen die het zoemend geluid maken als je slaapt.

Net zoals bij alle muggen zijn het de vrouwtjes die aanvallen op zoek naar bloed. Daarnaast ziet men deze mug vaak niet aankomen, is de mug stil (ze maakt niet dat irritante muggengeluid) en is ze resistent tegen de meeste antimugmiddelen. De tijgermug, te herkennen aan de witte/gele strepen op de poten en lichaam, kan heel makkelijk zich/haarzelf voortplanten in kleine plasjes water in leidingen, blikjes, plantenbakken, etc.

 

Aantrekkingskracht

Volgens onderzoeken lijkt het erop dat de tijgermuggen het liefst slachtoffers uitzoeken tussen zwangere vrouwen en mensen die dik zijn en een overgewicht hebben. De tijgermuggen komen op lichaamswarmte af en ze worden helemaal gek als iemand meer ammoniak afstaat via het zweet. Ook worden tijgermuggen aangetrokken door parfums of luchtjes waar kaneel, nootmuskaat en kruidnagel in zit. Daarnaast worden tijgermuggen meer aangetrokken door personen met bloedgroep O dan mensen met bloedgroepen A, B of AB. Tijgermuggen komen niet af op water of licht.

 

Waar in Spanje

De tijgermug werd in Spanje voor het eerst gesignaleerd in het jaar 2004 in Sant Cugat de Cerdanyola del Vallès, in Catalonië. Nu is de tijgermug echter te vinden in heel Catalonië, de provincies Castellón, Alicante, Murcia, en de deelstaat Andalusië en sinds enkele jaren ook op de eilanden van de Balearen, Mallorca, Menorca en Ibiza. Aangezien de overheidsinstanties nu al te laat zijn door slechte grenscontroles, kan de tijgermug makkelijk terrein winnen in andere delen van Spanje, mede vanwege het feit dat het erg lastig is om deze mugsoort uit te roeien.

Voorkomen (tips)

Over het algemeen kun je dezelfde maatregelen in acht nemen om tijgermugbeten te voorkomen als normale muggen alleen dien je deze de hele dag door te doen terwijl dat bij de normale mug vaak alleen ‘s-avonds is, als het donker is.

Draag bedekkende kleding zoals een lange broek, shirt of trui met lange mouwen en sokken in de schoenen. Dat klinkt leuk maar als je gedurende de zomer in Spanje bent is dat met de temperatuur niet echt een makkelijke oplossing. Een lange broek is echter wel een optie aangezien (eigen ervaring) het er op lijkt dat tijgermuggen hoofdzakelijk laag prikken, dus onder de tafel en het liefst op de benen en voeten. Tijgermuggen staan er echter ook om bekend dat ze makkelijk door een broek prikken.

Het plaatsen van horrengaas voor de ramen en deuren van een woning, caravan, camper of tent is zeer effectief. Vooral bij de deuren is het makkelijk om horrengaas met magneten in het midden te kopen, deze sluiten vanzelf weer als jij of je kinderen of huisdieren erdoor zijn gelopen en hebben het minste last van de tocht (omdat ze sluiten).

 

De tijgermug prikt niet ‘s-nachts 

Vermijden van plaatsen waar de tijgermuggen vliegen is erg lastig omdat ze vaak op veel plaatsen (behalve dichtbij de kust en in de bergen) te vinden zijn. Daarnaast is het zo dat de muggen bijna de hele dag door aanwezig zijn, dit in tegenstelling tot de gewone mug.

Men raadt aan om muggen werende middelen te gebruiken waar DEET in zit (altijd de bijsluiter lezen). Over het algemeen werken deze middelen echter niet goed, zeker niet als je de goedkope versies koopt. 

Middelen zoals anti mug kaarsen, anti mug spiralen, anti mug stekkers of armbanden lijken niet echt te werken als tijgermug werend middel. Deze werken wellicht wel bij normale muggen (al is dat nog te betwijfelen) maar niet bij de tijgermug, althans niet in Spanje.

 

Genezen en verzachten (tips)

Je bent al te laat en je bent geprikt, wat moet of kan ik dan doen. Sommige mensen hebben een vervelende reactie op de tijgermug en een klein prikje kan uitgroeien tot een vervelende grote ronde en rode bult van enkele centimeters breed. Heb je veel last van deze bult dan is het altijd aan te raden naar een eerste hulppost of dokter te gaan voor medische assistentie.

Er zijn enkele huis tuin en keuken middeltjes die je eventueel kunt gebruiken om de pijn van een tijgermug prik te onderdrukken:

  • Wikkel ijsklontjes in een theedoek of handdoek en leg dat op de plaats waar je geprikt bent. Dit werkt het beste als je net geprikt bent en het “gif” nog vers is.
  • Gebruik zeep om dat op de muggenbeet te wrijven. Dit schijnt de pijn weg te nemen.
  • Gebruik aspirine en druppels alcohol om dit op de plaats te leggen waar je geprikt bent. Het blijkt dat dit erg goed werkt om de pijn van de beet weg te nemen. Datzelfde geldt ook voor ibuprofen en andere pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen.
  • Bicarbonaat gemengd met water werkt ook pijnstillend (niet alleen bij tijgermuggen). Doe enkele theelepels met bicarbonaat en een theelepel water in een glas en meng dit tot een crème die je daarna op de muggenbeet smeert.
  • Tandpasta met munt blijkt ook te werken. Smeer dit op de muggenbeet en je zult meteen voelen dat de pijn afneemt. Naast het feit dat het lekker ruikt 😉 helpt het bicarbonaat in de tandpasta de pijn weg te nemen.
  • Appelazijn is ook zeer effectief. Maak bijvoorbeeld een wattenstaafje of gaasje nat met appelazijn en wrijf daarmee over de muggenbeet.
  • Ben je op het moment dat je geprikt wordt toevallig een banaan aan het eten, gebruik dan de schil om dat op de muggenbeet te leggen of er overheen te wrijven.
  • Theezakjes lijken ook te werken. Ze moeten wel nat en warm zijn waarna je deze op de muggenbeet kunt leggen of kunt wrijven. Combineer de thee met een beetje alcohol en het werkt nog beter.
  • Aloë Vera is zo’n beetje overal goed voor en ook om de pijn van een muggenbeet te verzachten. Het is altijd makkelijk om een Aloë Vera plant in de tuin te hebben staan waardoor je een stukje er vanaf kunt breken en direct op de muggenbeet kan wrijven waardoor het sap de pijn zal verzachten.

 

Kriebelmuggen

Er wordt ook gewaarschuwd voor een stijging van het aantal kriebelmuggen (moscas nega), deze worden ook wel ‘chupasangres’ genoemd in Spanje. De kriebelmug ofwel de ‘simuliidae’, is een type mug dat voor aardig wat pijn kan zorgen en zelfs de dood kan betekenen voor vogels en muizen. ‘Mosca’ betekent eigenlijk vlieg wat voor verwarring zorgt in Spanje want het gaat om een mug (mosquito).

 

De kriebelmug kan een beetje vergeleken worden met de tijgermug aangezien deze ook overdag aanvalt en makkelijk door kleding kan prikken, al moet er in het geval van de ‘chupasangre’ gesproken worden van bijten door middel van zaagbewegingen. Het zijn kleine, zwarte of oranjerode tot grijze insecten met korte pootjes en antennes. Ze zijn herkenbaar aan hun kleine vleugels. De lichaamslengte varieert van 1 tot 5 mm.

 

De mannetjes voeden zich voornamelijk met nectar, de vrouwtjes echter zuigen onder andere bij mensen bloed. Van zo’n beet kan men dagenlang pijnlijke jeuk en zwellingen oplopen. Als de kriebelmug bijt dan verwijdert het diertje een stukje huid waarna de mug makkelijker bloed kan opzuigen zonder dat men daar in eerste instantie erg in heeft. Het is echter het speeksel van de kriebelmug dat kan zorgen voor een reactie zoals een grote rode bult die bij sommige mensen kan aanzwellen en roder kan worden.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :