De Biznaga het emblematische zinnebeeld van Málaga 

Het woord Biznaga komt uit de Arabische taal en betekent  "geschenk van God".       De Biznaguero deze mannen in hun typische kleding met de Biznaga's gestoken in een blad van een chumbero (cactus). Weinig symbolen zijn authentieker en typischer voor Malaga als de La Biznaga en El "biznaguero". Vroeger werd het gebruikt als luchtverfrisser, omdat het een zeer aangename geur heeft, of als  natuurlijke remedie tegen muggen .De biznaga is een samengestelde bloem: kleine jasmijnbloemetjes worden in een gedroogde stengel van een wilde distel genaamd nerdo of de stengel van de gedroogde hinojo gestoken, een venkelbloem Lat. Ammi Visnaga. Op die manier stelt men een aromatisch boeketje of tuitje samen.  De familie van de jasmijnbloem heeft diverse kleurvarianten zoals wit, geel en roze. De meest voorkomende is de witte Koningsjasmijn die een bijzondere zoete geur afgeeft. De Biznaga komt hoofdzakelijk in de omgeving van de stad Málaga voor. Wij geven aan onze geliefde een prachtige rode roos zo geven de Malagueños hun geliefde een Biznaga.


reisaanbod-spanje - Beleef Spanje

Hoe wordt de biznaga gemaakt?

Traditiegetrouw worden de de jasmijnbloemetjes tijdens de vroege, koele ochtenduren geplukt wanneer de bloemen nog niet open zijn.  Daarna worden zij in haar 'armatuur' gestoken.  Zodra de middag ten einde is vouwen de bloemetjes zich uit open en geven hun zoete, frisse geur af.  

De straatverkopers van de bloemen heten Biznagueros en dragen de biznaga's rond in een vijgencactusblad, gekleed in typische klederdracht die bij het vak hoort.  Een vak dat veel toewijding en geduld vraagt: je hebt een goed oog en precieze handen nodig. De aroma's en de sociale aspecten van dit ontspannen werk zijn aangename bijkomstigheden.  

De jasmijn is een bloem die tijdens de zomer haar langste bloeiperiode heeft. Deze begint in de late lente en duurt tot aan de herfst, zolang de hoge temperaturen aanhouden. Het warme klimaat is zeer gunstig voor de bloem en de zomer is de beste periode. Tijdens de late namiddag en avond komt de bloem helemaal tot zijn recht.  

De kou van de herfst en winter tast de bloemblaadjes aan van de jasmijn aan die vervolgens donker kleuren en de bloemtjes vouwen zich niet langer uit.    Het verhaal van een biznaguero uit Malaga

Manuel Guillén is een Biznaguero in hart en ziel en heeft het vak overgenomen van zijn vader. Hij beoefent het vak dat hij deelt met zijn familie al meer dan 20 jaar.  In veel huizen in Malaga zul je óf jasmijn in de tuin vinden en / óf een biznaga op het nachtkastje voor een aangenaam parfum in de slaapkamer en om de muggen 's nachts te weren.    

 

De gouden Biznaga en het Spaanse filmfestival van Málaga

Tijdens de aprilmaand zul je in Málaga veel biznaga's op straat tegenkomen en dat terwijl het bloeiseizoen van de jasmijn pas veel later begint. Dat heeft er namelijk mee te maken dat de tere bloem het symbool is van het Filmfestival van Malaga dat op diverse posters in de stad wordt aangekondigd. De beste films krijgen een gouden Biznaga uitgereikt.  De winnaars van de overige categorieën wordt een zilveren Biznaga toegekend. Hier boven, een beeld waar de  Biznaguero is vereeuwigd in de vorm van een standbeeld aan de Paseo del Parque, ter hoogte van het gemeentehuis van Málaga.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIERWat gaan we ondernemen in Spanje?


Misschien ook interessant :