Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Met de Spaanse waaier of "abanico" kun je, als het warm is, met een simpele handbeweging een behaaglijke koele lucht creëren.


Als je geen airco hebt of ventilator, dan kan het al gauw gebeuren dat je het warm krijgt in Spanje, maar hiervoor heeft men een al eeuwenlang een goede oplossing voor, de zogenaamde “abanico” in het Nederlands waaier.  Deze vaak mooie kleurrijke met de hand gemaakte beweegbare waaiers kun je al vlug een lichte bries genereren waardoor het wat aangenamer aan voelt. De vrouwen in Spanje gebruiken de waaiers of abanicos vaak in de zomer maanden en kunnen met een simpele handbeweging een aangename koelte scheppen. De Spaanse waaier of abanico wordt ook nog steeds vaak gebruikt als mode accessoire bij de flamenco dans.


EEN SPAANSE WAAIER OF "ABANICO" - Beleef Spanje

In Spanje staat de waaier (abanico in het Spaans) bekend als een geliefd voorwerp, vooral tijdens de intense hittegolven. Naast de praktische functie van verkoeling, dient het ook als een stijlvol modeaccessoire met een rijke historische achtergrond. Het heeft zijn wortels in het Egyptische flabellum en de vroegste vermelding ervan is te vinden in de kroniek van Pedro IV van Aragón, daterend uit de late 15e eeuw. Maar de ‘abanico’ is in Spanje veel meer dan alleen maar een waaier voor verkoeling. 

De waaier bestaat uit losse fragmenten die verbonden zijn aan een zijde. De rest wordt bijeen gehouden door textiel of een ander materiaal dat geen wind doorlaat. Door de waaier te richten naar het gezicht, ontstaat er door beweging een tocht.

Er zijn vaste waaiers (abanico fijos) die bestaan uit een stok met een halfrond en flexibel materiaal bovenop. In Spanje zijn echter de inklapbare waaiers (abanicos plegables) meer in gebruik en te zien in het dagelijkse leven. De inklapbare waaiers zijn veel makkelijker mee te nemen en met een simpele handbeweging is de waaier zo open en klaar voor gebruik.Mode

Een waaier wordt al eeuwenlang door dames gebruikt om zich onopvallend wat af te koelen. Veel vrouwen waren in het verleden ingesnoerd en droegen vele rokken en accessoires. Zij benutten een waaier tevens om discreet en elegant hun rijkdom te tonen. De waaier werd echter ook als communicatiemiddel gebruikt.

Ook nu nog is de waaier helemaal hot. Je hoeft in Spanje maar naar bijvoorbeeld een winkel als Ale Hop te gaan en je hebt daar de keuze uit tientallen kleurrijke waaiers die niet meer alleen door de oude dames worden gebruikt maar ook steeds meer door jongeren.

 

Geschiedenis in het kort

Velen menen dat de waaiers van oorsprong uit Spanje komen maar dat is niet waar. De waaiers bestaan al duizenden jaren en de oudste archeologische vondsten werden gedaan in Egypte, India en China.

Pas rond de 4e eeuw voor Christus werden de eerste exemplaren gezien in Europa maar dan wel in het oude Griekenland. Door kruistochten kwamen de waaiers uiteindelijk ook in Spanje terecht.

Pas in de 17e eeuw werden de opvouwbare waaiers veelvuldig gebruikt door vooral personen in hooggeplaatste kringen. In principe was de waaier bedoeld om verkoeling te geven en vliegen weg te wuiven maar die functies verdwenen snel toen de waaiers een modeaccessoire werden in Europa.

In de 18e eeuw werd de waaier zelfs een statussymbool en werden de waaiers door gespecialiseerde artiesten gemaakt waarna het ware kunstwerken werden en veel geld waard waren.


Booking.com

Maar wist je dat die simpele waaier een geheime taal heeft?

Mocht je het nog niet weten, een waaier kent zijn eigen taal. Dit wordt uitvoerig toegelicht in een virale TikTok-video door Conchita, een oudere Andalusische dame die als stadsgids in Sevilla werkt. Met de waaier kan men, zonder woorden te gebruiken, veel communiceren, zoals instemmen of afwijzen in het geval van de liefde. Ben je benieuwd naar deze unieke taal? Dan is het zeker de moeite waard om dit artikel te lezen en onderstaande video te bekijken.

Vroeger echter werd de  abanico of waaier ook als communicatiemiddel gebruikt waarmee welgestelde vrouwen met enkele bewegingen discrete boodschappen probeerden over te brengen naar hun geliefden. De simpele bewegingen met de waaiers waren meestal genoeg om op afstand geheime gesprekken te voeren of om liefdesboodschappen over te brengen naar personen die leuk genoeg waren en de bewegingen in die tijden begrepen.

Tegenwoordig gebruik je WhatsApp, Facebook of als je iets verder wilt gaan Tinder om boodschappen over te brengen maar de Spaanse waaier kan eigenlijk als voorloper van de moderne mobiele apps gezien worden.

El leguaje del abanico, de taal van de waaier

De geheime taal en de bewegingen

 

Hieronder enkele (maar lang niet alle) omschrijven wat er gezegd kan worden en hoe je dat moet doen met de waaier of abanico.

 • De waaier dichtbij je hart houden: “Je hebt mijn liefde gewonnen”.
 • De waaier sluiten terwijl je je rechteroog aanraakt: “Wanneer kan ik je zien?”
 • Waaier half open op je lippen gedrukt: “Je mag me kussen”.
 • Met twee handen de open waaier vasthouden: “Vergeet me”.
 • Je linkeroor bedekken met de geopende waaier: “Verklap ons geheimpje niet”.
 • Je ogen bedekken achter de geopende waaier: “Ik hou van je”.
 • De geheel geopende waaier langzaam sluiten: “Beloof dat je met me trouwt”.
 • De waaier dichtbij je ogen: “Het spijt me”.
 • Met je vinger het bovenste gedeelte van de waaier aanraken: “ Ik zou graag met je willen praten”.
 • De waaier laten rusten op je rechterwang: “Ja”.
 • De waaier laten rusten op je linkerwang: “Nee”.
 • De waaier een paar keer openen en sluiten: “Je bent wreed”.
 • Langzaam waaieren: “Ik ben getrouwd”.
 • Snel waaieren: “Ik ben verloofd”.
 • De waaier op je lippen drukken: “Kus me”.
 • De waaier helemaal openen: “Wacht op me”.
 • De waaier achter je hoofd  plaatsen: “Vergeet me niet”.
 • De waaier achter je hoofd plaatsen met uitgestoken vinger: “” Doei”.
 • De waaier met je rechterhand voor je gezicht plaatsen: “Volg me”.
 • De waaier met je rechterhand voor je gezicht plaatsen: “Ik wil je graag leren kennen”.
 • De waaier van je ene in je andere hand overnemen: “Ik haat je”.
 • De waaier in de buurt van je wang bewegen: “Ik hou van je”.
 • De gesloten waaier overhandigen: “Hou je van me?

 

Er zijn nog veel meer mogelijkheden maar we laten het hier voorlopig even bij.@somossevilla

”EL LENGUAJE DEL ABANICO" La penúltima frase es la mejor y más graciosa.😂👌 Conchita es guía local de Sevilla y nos cuenta lo que puede decir un abanico Sevillano sin soltar una sola palabra. #sevilla #abanico #andalucia #spain #españa #comidasevillana #fypシ #sevilla #churri

♬ sonido original - somossevilla

Dus de volgende keer als je een waaier ziet liggen ergens in Spanje (of misschien wel in je eigen lade in huis), bedenk dan dat je met die Spaanse abanico meer kunt doen dan alleen maar waaien voor verkoeling. Je kunt er dus ook mee communiceren, probeer het maar eens … en dan nog iemand zoeken die het begrijpt uiteraard.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Wikipedia

Wat gaan we ondernemen in Spanje?


Misschien ook interessant :