Tocinillo de Cielo


Tocinillo de Cielo

Tocino de cielo - Deze hemelse vla is ontstaan uit de restanten van de sherry-wijnbereiding.

De stad Jerez de la Frontera, in de regio Andalusië in Zuid-Spanje, is al duizenden jaren gespecialiseerd in sherry. Historisch gezien hebben wijnmakers hun product verduidelijkt met eiwitten, wat resulteerde in tonnen ongebruikte dooiers. Volgens de legende vonden nonnen bij het plaatselijke klooster van de Heilige Geest een heerlijk gebruik voor de restanten in de 14e eeuw: de goede zusters veranderden de dooiers in  Tocinillo  de Cielo , vrij vertaald als 'spek uit de hemel'. 

Tocinillo de Cielo  -Tocino de cielo" - Beleef Spanje

Ondanks dat het geen spek bevatte, bleef de naam een eerbetoon aan het hoge vetgehalte en de heilige oorsprong van het snoepje. 

Spanjaarden vergelijken het rijke dessert soms met Spaanse flan, die wordt gemaakt met grote hoeveelheden gezoete gecondenseerde melk. 

Booking.com

Het klassieke recept voor Tocinillo de Cielo bevat echter niets dan eierdooiers, suiker en water, een prestatie die vooral in tijden van schaarste nuttig bleek. 

 

Moderne bakkers profiteren echter van een grotere pool van beschikbare ingrediënten: denk aan citroensiropen, marsepein smaak en noten, munt of vers fruit bovenop de zachte, zijdezachte custard.

 

Tegenwoordig beschermt de Spaanse wet sherry met oorsprongsbenaming, wat betekent dat producenten van wijn alleen als "sherry" mogen bestempelen als deze afkomstig is uit de Sherry-driehoek (de bijnaam voor het gebied dat zich uitstrekt tussen Jerez en de nabijgelegen steden Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa Maria). 

 

Wijndrinkers over de hele wereld kennen en houden van sherry, en Tocinillo de Cielo wordt verkocht in bakkerijen en supermarkten in heel Andalusië, maar ook in andere wijnregio's in het hele land. 

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen: 6 eierdooiers 250 g suiker 3 dl water Voor de karamel: 3 el suiker en 1 el water

 

Voorbereiding

Doe de suiker in een pan met het water en verhit tot de siroop goudbruin wordt. Bedek een bakvorm gelijkmatig en zet opzij. 

Doe de suiker en het water in een aardewerken schaal en verwarm tot de siroop gaat strikken. Klop de eierdooiers los en voeg langzaam de siroop toe, roer met stokjes. 

Zeef en giet in de gekaramelliseerde vorm. 

Kook ze au bain-marie in de oven op 150 ° C gedurende ongeveer 20 minuten. 

Haal de tocino uit de oven, laat afkoelen en haal hem uit de vorm.

Bron: Wikipedia

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :