Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

CANAL DE CASTILLA - HET KANAAL VAN CASTILLIE-ROUTE


 Canal de Castilla ruta- het Kanaal van Castillie route

Afstand: 590 km                                  Aanbevolen tijd: 6 a 7 dagen

Het moet toch heerlijk zijn om met een boot door het hart van Castilla y León te te varen , en dat in het binnenland van Spanje, je bent dan honderden kilometers van de zee? Rond twee en een half uur rijden van de hoofdstad Madrid, dit is een fantastische route om samen met de familie, gezin of vrienden te doen. Je zult verrast zijn om door een van de belangrijkste civieltechnische werken uit de 18e eeuw in Spanje te varen. 

CANAL DE CASTILLA-ROUTE

Wat is het Canal de Castilla? 

Een kunstmatige vaarroute van meer dan 200 kilometer die door de provincies Palencia, Burgos en Valladolid loopt en profiteert van het water van verschillende rivieren. Het kanaal is gemaakt om goederen van dit deel van het binnenland van Spanje naar de havens in het noorden van het land te kunnen vervoeren.

Booking.com

Met het succes van de spoorlijn raakte deze revolutionaire droom van de Verlichting achterhaald en kwam nooit uit. Het heeft ons echter het enige bevaarbare kanaal in Spanje achtergelaten en een prachtige tocht midden in de natuur die te voet, met de fiets, te paard, per boot of zelfs in een kano kan worden gedaan.

CANAL DE CASTILLA-ROUTE

Foto: Spain.info

Een beetje geschiedenis

De werken aan dit kanaal begonnen in 1753 dankzij de impuls van koning Ferdinand VI en werden afgerond in 1849.

Om een ​​totaal verschil van maximaal 150 meter te overbruggen en om de boten vooruit te helpen, werden een groot aantal sluizen gebouwd, een uitvinding van Leonardo Da Vinci dat hier werd geperfectioneerd. 

Hierdoor konden meer dan 350 boten circuleren tussen de jaren 1850 en 1860. Door de aanwezige watervallen werden hier ook fabrieken en molens gebouwd om meel, papier of andere stoffen te produceren. 

Dit alles heeft een mooie en interessante route opgeleverd met sluizen, meelfabrieken, bruggen en aquaducten die van de weg een reis maken op zoek naar de sporen van het verleden.

Wist je dat in het verleden muilezels werden gebruikt om schepen te trekken om ze vooruit te helpen? Deze routes waar de dieren de schepen langs de oevers van het kanaal trokken, staan ​​bekend als “Caminos de Sirga” en maken de route tegenwoordig in veel delen zeer toegankelijk en kunnen perfect te voet of met de fiets af gelegd worden. De gehele route van het kanaal is verdeeld in drie met elkaar verbonden takken.

De Noordelijke tak

Afstand: 75 km

De  route loopt voornamelijk door de provincie Palencia , van Alar del Rey tot Ribas de Campos. In totaal zijn er 75 kilometer. 

Het begint in Ribas de Campos. Hier zie je een drievoudige sluis (in Frómista is de enige viervoudige sluis op de route). Herrera de Pisuerga is het startpunt voor de rivierroutes per boot.  Frómista , in de volksmond erkend als de hoofdstad van de romaanse stijl van Palencia en met essentiële monumenten zoals de kerk van San Martín. 

Andere relevante kerken zijn die van San Hipólito en San Juan, in Piña de Campos. De tour ontdekt vele typische elementen van het kanaal, zoals sluizen, bruggen, dammen ... Zo zijn er in de buurt van Requena de Campos vier aquaducten en kunt u de Valdemorco-vijver bezoeken (leefgebied van talrijke vogels). 

Dit gedeelte is ook een veel voorkomende deel van de Camino de Santiago. Plaatsen aan dit deel van het kanaal zijn: 

Alar del Rey, Herrera de Pisuerga, Castrilo de Río Pisuerga, Mergal de Fernamental (Burgos), Osorno la Mayor, Lantadilla, Requena de Campos, Boadilla del Camino, Frómista, Piña de Campos, Amusco, San Cebrián de Campos en Ribas de Campos.

 

Campos-tak

Afstand: 78 km

Deze route loopt via de provincie Valladolid . Het gaat van Calahorra de Ribas (Palencia) naar Medina de Rioseco (Valladolid). Het is 78 kilometer lang en heeft zeven sluizen (

Interessant is dat de stad Villaumbrales een museum heeft over Canal de Castilla, in  Casa del Rey (18e eeuw). 

Daarnaast is het naast Medina de Rioseco het startpunt voor boottochten op de rivier.

De meest populaire stad is Medina de Rioseco, waar zich de grootste steiger aan het kanaal bevindt. Hier vind je prachtige kerken zoals die van Santa María of Santiago. Daarnaast kunt u een bezoek brengen aan de meelfabriek, waar de turbine en de molens waarmee het werkte, en het Canal Visitor Reception Centre, dat het hele jaar door toeristische activiteiten organiseert, te zien is. 

Belmonte heeft een groot deel van zijn renaissancekasteel behouden en vlakbij, in Tamariz de Campos, zie je een interessant aquaduct met vijf bogen. 

In Fuentes de Navas ligt de Laguna de la Nava, een belangrijk wetland in het gebied.

Plaatsen aan dit deel van het kanaal zijn: Ribas de Campos, El Serrón, Villaumbrales, Becerril de Campos, Sahagún el Real, Paredes de Nava, Fuentes de Nava, Abarca de Campos, Villarramiel, Capillas, Castil de Vela, Belmonte en Medina de Rioseco.

De Zuidelijke tak

Afstand: 54 km

Dit is de is kortste route (54 km) en misschien wel het meest bezochte deel. Hier begin je bij El Serrón (Grijota, Palencia), waar het kanaal zich splitst, en zo bereik je de stad Valladolid. 

Interessant is dat dit gedeelte, deel uit maakt van het Europese fietsnetwerk EUROVELO 1 en veel van deze gemeenten zijn geïntegreerd in de Cigales-wijnroute. 

Als curiositeit vinden we in Villamuriel de Cerrato een punt waar ronde en rechthoekige sloten naast elkaar bestaan ​​(iets heel ongebruikelijks). Het is te wijten aan het feit dat de werken jarenlang stilstonden en toen het werd hervat, was het oorspronkelijke project veranderd.

Valladolid en Palencia zijn de twee belangrijkste steden van deze sectie. 

Bezoek eens een van de vele wijnmakerijen in de steden zoals Cigales of Dueñas . Bezoek als het enig sinds mogelijk is  Cabezón de Pisuerga en het klooster van Santa María de Palazuelos en de Palazuelos-brug.

Bekende plaatsen aan dit gedeelte zijn: Grijolta, Viñalta, Palencia, Villamuriel de Cerrato, Soto de Albúrez, Venta de Baños, Dueñas, Cubillas de Santa Marta, Trigueros del Valle, Aguilajero, Cabezón de Pisuerga, Cigales en Valladolid.

 

Met de boot of toeristentrein

Toeristenboten maken regelmatig tochten vanaf dinsdag tot en met zondag:- De Toeristenboot "Marqués de la Ensenada" . Vertrekt vanuit Herrera de Pisuerga en eenmaal aan boord kunt u de werking van een sluis zien vanaf de boot. 

De boot "Antonio de Ulloa" . Deze vertrekt vanuit Medina de Rioseco . Hier leggen ze je uit welke dieren hier in de natuur en omgeving leven, hier kun je kiezen tussen een korte boottocht van een uur of een van meer dan twee uur waarbij je ook door een ​​sluis vaart. Naast deze twee zijn er andere boten zoals de "San Carlos de Abánades" (vertrekt vanaf Melgar de Fernamental, in Burgos) of "Juan de Homar" (vertrekt vanaf Frómista, in Palencia).

De toeristentrein van Canal de Castilla rijdt elke eerste zondag van de maand, ongeveer van maart tot december vanaf Madrid. Eenmaal in Valladolid omvat de reis een bootroute door het kanaal en, afhankelijk van de data, verschillende excursies naar Medina de Rioseco, Urueña (de eerste "Villa del Libro" in Spanje), de kastelen van Montealegre, de meelfabriek van San Antonio, Tiedra, Fuensaldaña en verschillende kloosters en wijnhuizen. U kunt meer informatie vinden op de  officiële website .

 

TIPS EN AANBEVELINGEN

Wat te eten: maak van de gelegenheid gebruik om de meest traditionele keuken van Castilla y León te proeven , waarin gebraad, met name speenlam en speenvarken, de hoofdrolspelers zijn. De recepten voor tuinproducten zijn ook zeer aan te bevelen en sommige kunnen de belangrijke aardappelen, de stoofschotels of de knoflooksoep zijn. Aangezien de route door rivieren loopt, mag u de kans niet missen om de gerechten op basis van rivierkreeften te proeven. Verder is wijn erg populair in Castilla y León met voorstellen als Ribera de Duero , Rueda of Cigales .

 

Waar te slapen: we raden u aan om contact op te nemen met het VVV-kantoor van elke stad, afhankelijk van de route die u voorbereidt voor het aantal dagen dat u heeft. Je vindt er tal van landelijke huizen en een ruim aanbod aan hotels en hostels.

 

WANNEER DE ROUTE TE DOEN

De beste tijden zijn lente, zomer en herfst. Tijdens dit laatste seizoen krijgen de boslandschappen langs de rivier gele en oker tinten die ze een magisch tintje geven. Daarnaast kunt u genieten van andere activiteiten, zoals kijken naar de bronst van herten, kijken naar de trek van vogels of paddenstoelen verzamelen uit de handen van gespecialiseerde gidsen.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :