Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


La Vall de Pop in de provincie Alicante

La Vall de Pop in de provincie Alicante, waar elke steen een verhaal verteld

La Vall de Pop is een vallei in de Marina Alta , in het noorden van de provincie Alicante regio  ValenciaSpanje. Het wordt historisch gevormd door Benichembla, Murla , Alcalali en Parcent, hoewel hijzich in 1991 aansloot bij JalónSenijaLlíber en Castell de Castells om de gelijknamige federatie te vormen. De naam van deze vallei komt van de la montaña del Caballo Verde, de Groene Paardenberg, ook wel Pop berg genoemd. De loop van de rivier Jalón-Gorgos verbindt deze vallei geografisch met de typische mediterrane droge en geïrrigeerde gewassen, open tussen de bergketens Peñasco en Carrascal de Parcent .

LA VALL DE POP IN DE PROVINCIE ALICANTE

De Malvajío 'pech'-wijn. / SUR

De rivier Xaló ontspringt op een hoogte van 1.300 meter, in de Sierra de Alfaro en Serrella en mondt uit in de Middellandse Zee na een kortstondige reis van 53 kilometer door de regio Marina Alta.

Op de weg naar beneden baadt de zogenaamde Gorgos alle steden van de Pop-vallei, een vallei van uitzonderlijke schoonheid gelegen in het noorden van de provincie Alicante die een belangrijk erfgoed herbergt om te ontdekken: de overblijfselen van het Moorse verleden, de stenen architectuur in droge, schuilplaatsen van werelderfgoed rotstekeningen, een belangrijke wijn- en gastronomische cultuur en buitengewone mogelijkheden voor actief toerisme. Alles wat je nodig hebt om de meest veeleisende reiziger tevreden te stellen.

Booking.com

Dit is een gebied van contrasten: scherpe en kale bergketens, diepe kloven, vruchtbare valleien, terrasvormige hellingen en kleine witgekalkte dorpjes die oorspronkelijk Arabische boerderijen waren, zoals hun namen verklappen.

 

Een oase van rust omringd door bergen op een steenworp afstand van de dichtbevolkte Spaanse Costa Blanca  die het hele jaar door twee piekmomenten kent: de ene is de herfst, wanneer de uitgestrekte wijngaarden die de vallei bezetten intens rood kleuren; en een andere, het einde van de winter, tijdens de bloei van de amandelbomen, een natuurlijke gebeurtenis die de vallei in het wit kleedt en vult met een speciaal aroma.

Tussen de stedelijke kustlijn en de landelijke bergen

De Vall de Pop bevindt zich in een overgangssituatie tussen de stedelijke kust en de landelijke bergen. Klimaat en reliëf zorgen samen voor een unieke geografische ligging. De bergen van Pop, Cavall Verd, de Serra del Penyal de Laguar, de Carrascar en de Coll de Rates en het Castell de la Solana, met hoogtes die de duizend meter raken, vallen ze rechtstreeks naar de zee, afgewisseld met de vlakke en golvende ruimtes.

 

Ook de klimatologische omstandigheden zijn uniek. Hoewel het de droogte van de zomer en de onregelmatigheid van de regen deelt met de aangrenzende gebieden, kanaliseert de vallei, op het noordoosten gericht, de oostelijke stormen die, wanneer ze tegen de bergen botsen, overvloedige regens achterlaten, vooral aan het einde van de zomer en het begin van de herfst, bron van groen, zowel in de natuurlijke vegetatie van dennen en steeneiken, als in de gewassen van olijven, johannesbrood, amandel, sinaasappel en vooral wijngaarden.

 

Zonder alle andere producten buiten beschouwing te laten, lijdt het geen twijfel dat de wijnstokken, gekoppeld aan de rozijnen en de witte en zoete wijnen, het gewas zijn dat de vallei zijn identiteit geeft.Een groot deel van de Vall de Pop brengt de enige niet-binnenlandse wijngaard samen die deel uitmaakt van de wijnroutes van de Valenciaanse Gemeenschap.

 

Wijnlandschap

De eeuwenoude teelt van de wijnstok, en de daaropvolgende transformatie van de druif in rozijnen, heeft hier een buitengewoon stempel gedrukt. We hebben het over huizen met riu-rau of riuraus, die hun oorsprong hebben in de ontwikkeling van de rozijnenhandel in de 19e eeuw.

 

De Valenciaanse riuraus zijn emblematische gebouwen, en uniek in de hele wereld, die in de 17e, 19e en 20e eeuw werden gebouwd om de muskaatdruif in rozijnen te veranderen. Het zijn rechthoekige constructies, gesloten en met de gevel gevormd door bogen. De meeste hebben drie, vier of vijf bogen.

 

De meest interessante van allemaal is de Gran Riurau del Señor de Benissadeví, waar eind augustus de druiven “branden” in het openbaar. Terwijl op andere plaatsen de muscatdruif mag drogen, wordt hij hier ondergedompeld in kokend water met bleekwater (blancheren) om de schil te breken en zo eerder te laten drogen, beschermd tegen regen en dauw op de riuraus. Naast de economische aspecten had deze activiteit meerdere sociale en culturele invloeden op de regio Marina Alta, waar deze constructies meer geconcentreerd zijn.

 

Actief toerisme

De zeven steden die deel uitmaken van de Mancomunidad de la Vall de Pop, Benichembla, Murla, Alcalalí, Parcent, Xaló, Senija en Llíber, zijn het begin- of eindpunt van een handvol korte afstandspaden die zijn goedgekeurd door de Sportfederatie van Mountain en beklimming van de Valenciaanse Gemeenschap. Vooral de PR-CV 158 Serra del Carrascar en de PR CV 426 Murla-Penyó Roig worden aanbevolen. De eerste beklimt Carrascar de Parcent, de berg die het meest complete uitzicht over de vallei biedt. Het pad begint bij de stad Parcent, klimt naar de top van de Sierra del Carrascar via de Coll de Rates en keert terug via de Coveta dels Coloms en de Font de la Foia. Het heeft een totale route van veertien kilometer en is in ongeveer zes uur te doen.

 

De tweede klimt van Murla naar de top van Penyó Roig, de top van Cavall Verd en de plaats waar de opstandige Mooren hun toevlucht zochten, die weigerden hun land te verlaten toen koning Felipe III hun verdrijving beval. Hoewel het niet het hoogste punt van de bergketen is, biedt de top een spectaculair panoramisch uitzicht over de rivier de Xaló, de Seguili, de Montgó, het Segaria-gebergte, de Carrascar en de zee. Om de excursie af te sluiten, kun je het beste een bezoek brengen aan de fortkerk in Murla die dateert uit de 11e eeuw. En als we de route op zaterdag- of zondagmiddag doen, kunnen we het Valenciaanse balspel dat plaatsvindt in de Carrer de Dalt niet missen.

 

Mountainbike in de Vall de Pop

Liefhebbers van mountainbikes hebben ook de Vall de Pop, een klein paradijs met veel routes van verschillende niveaus, zoals de Sant Joan de Mosquera-route, de Moscatel-route of Los Campos de Murla met gemakkelijke toegang; of de terugkeer naar Cavall Verd en de weg van de rozijn al moeilijker. Als je op zoek bent naar extreme routes zijn de Sierra de Bèrnia, de Valle de Alcalá route en de Pla de Petracos goede opties. Dit betere aanbod komt tot stand in een BTT-centrum in Parcent. Het centrum bestaat uit tien goed gemarkeerde routes van verschillende moeilijkheidsgraden.


En als je op zoek bent naar verticaliteit, dan zul je het op prijs stellen te weten dat er tussen de Penya Roja en de Font d’Aixa 65 klimroutes van verschillende niveaus zijn. Je kunt ook klimmen in Alcalalí en in Murla. Ten slotte vergemakkelijkt de nabijheid van kuststeden van enig belang, zoals Denia of Calpe, de mogelijkheid om te duiken, windsurfen, kitesurfen, kajakken, zeilen of gewoon in de zon op een van de stranden te liggen.

 

BTT-centrum Vall de Pop

Het BTT-centrum Vall de Pop bestaat uit tien routes van verschillende moeilijkheidsgraden (hoewel de meeste moeilijk zijn) die samen 276 kilometer bedragen perfect gemarkeerd. Deze routes laten je toe een wereld van sensaties binnen te gaan, waar de bergen Serrella, Aixortà, Bérnia, Cavall Verd en Carrascar onbewoonde Moorse dorpen, boerderijen en oude omsluiten, die samen met wijngaarden en amandelbomen die op terrassen zijn gegroeid, de stad in leven houden als eeuwen geleden droge steencultuur. Het zenuwcentrum bevindt zich in de stad Parcent, met name in het Casa Júlia hotel. De fan vindt er, naast accommodatie en catering, kleedkamers en douches tot hun beschikking, wasplaatsen voor fietsen en verhuur. De routes starten vanaf verschillende plekken in de vallei. Route 9 biedt de mogelijkheid om verbinding te maken met de zee, aangezien deze de stad Dénia bereikt, waar een informatiepunt is gevestigd.

 

Paden van Pedra i aigua

Als je een volledig beeld van de vallei wilt krijgen door er doorheen te wandelen, dan mag je de Caminos de Piedra y Agua niet missen, een pad van bijna twintig kilometer dat alle gemeenten van de Vall de Pop verbindt en je laat kennismaken met het belang van zijn erfgoed gekoppeld aan het gebruik van water uit de rivier de Xaló. Putten, stortbakken, vijvers, sloten, waterraderen en molens zijn de elementen van hydraulische architectuur traditioneel gevonden door de wandelaar die zich langs dit pad waagt, afgezien van belangrijke voorbeelden van de architectuur van de steen in sec, een typische bouwtechniek van het Levantijnse gebied die bestaat uit het verhogen van stenen muren zonder enige vorm van mortel.

 

We vinden zijn maximale vertegenwoordiging in de terrassen, die de hoogste niveaus van de hellingen bereiken, maar het werd ook gebruikt bij de bouw van putten, kralen, schuilplaatsen, enz. Het grootste deel van de route volgt de loop van de rivier de Xaló, de ruggengraat van de Vall de Pop met een hoge ecologische waarde, zoals blijkt uit de vermelding als Site of Community Interest (SCI).

 

De wijnroute

La Vall de Pop is een van de componenten van de Alicante-wijnroute, een interessant alternatief toeristisch voorstel dat is gemaakt om de DO Alicante te promoten en wordt beheerd door een entiteit die culturele, recreatieve en trainingsactiviteiten organiseert, altijd in samenwerking met wijnmakerijen en vestigingen verbonden aan de Route en aanverwante organisaties.

 

Het uiteindelijke doel is niemand minder dan het bevorderen van het toerisme in de binnenlanden van Alicante met een grote wijntraditie, Vinalopó in het zuiden en de Marina Alta en Baja in het noorden, door het artistiek-culturele erfgoed van de gemeenten, de rijke gastronomie die typisch is voor het gebied en het aanbod van diensten.

Wat blijft er van de dag over?

Alcalalí-torenDeze werd oorspronkelijk gebouwd als uitkijktoren en verdediging in het geval van aanvallen van piraten of bandieten. De toren werd gebruikt als een gevangenis en een stortbak.

Op dit moment herbergt het een klein staaltje kleding en foto’s uit die tijd, een interessant staaltje graffiti en gerestaureerde gravures op de muren uit de 16e, 17e en 18e eeuw, en een uitkijkpunt op de bovenste verdieping dat ons een indrukwekkend panoramisch uitzicht over de vallei biedt. Het is uitgeroepen tot een bezit van cultureel belang.


Het historische centrum van Benissa is een van de best bewaarde in de omgeving. Een wandeling er doorheen leidt naar de Middeleeuwen en de Renaissance.
In Murla heb je een monumentale vestingkerk. In de 16e eeuw was het het doelwit van talrijke aanvallen door de Barbarossa-piraten.

 

Ook een bezoek waard zijn de hermitage van La Sangre, die dienst deed als middeleeuws ziekenhuis, en die van San Sebastián, de oudste in de Valenciaanse Gemeenschap, uit de 14e eeuw.
Parcent oliemolen museum. Parcent had tot vijf particuliere oliemolens waarin olie en wijn kon worden gemaakt. In 1915 werd de Coöperatie gebouwd met een oliemolen. Het stopte met werken in 1995. De oliemolen is omgebouwd tot een museum.

 

Rotsheiligdom van Pla de Petracos. Neolithische grot kunst plaats met vier schuilplaatsen met zevenduizend jaar oude figuren. Het is gelegen in het gebied van Barranc de Malafí op een paar kilometer van Benigembla.

Het is een van de belangrijkste grotten in de Valenciaanse Gemeenschap. Het maakt deel uit van de Rotskunst van de Middellandse Zeeboog, die in 1998 door UNESCO tot werelderfgoed is verklaard.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen op de Balearen?

Misschien ook interessant :