Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


de COSTA DE LA LUZ in Spanje

Reisimpressies van Costa de la Luz in de regio Andalusië

Costa de la Luz: witte stranden en groen achterland maar waar ligt de Costa de la Luz? Costa de la Luz ligt in het Spaanse regio Andalusië. Twee provincies delen dit prachtige stukje aarde: van Tarifa tot Sanlúcar de Barrameda ligt de vertaalde "kust van het licht" in Cádiz , het andere deel - van de monding van de Guadalquivir tot Portugal - ligt in de provincie Huelva .

Reisimpressies van Costa de la Luz in de regio Andalusië

Als je naar de Costa de la Luz gaat , moet je niet alleen genieten van het strand, maar ook van de cultuur, want de kust van Cádiz heeft hier veel te bieden. Naast de grotere steden als Cádiz en Jerez de la Frontera zijn excursies naar de Pueblos Blancos of de kleine vissersdorpjes aan de kust ideaal. Elke plaats heeft iets bijzonders te bieden. Omdat je met de auto snel van de ene naar de andere kunt komen, kun je in een paar dagen veel zien en beleven. En het beste van alles: de stranden zijn nergens ver weg. 

Dus als u even wilt afkoelen, kunt u uw dagtocht onderbreken en genieten van een korte pauze aan zee. Zelfs Càdiz heeft verschillende stadsstranden - dus vergeet je zwemkleding niet! Maar waar je ook komt aan de Costa de la Luz, nergens verwacht je kastelen die het imago van de kust bederven. Alles ziet er nog contemplatief en pittoresk uit.

Booking.com

Cádiz

De Romeinse Gades wordt beschouwd als de oudste stad van West-Europa. Je oude stad ligt op een schiereiland, een grote, brede straat met hoogbouw leidt ernaar toe, en de zee flitst steeds weer tussen de hoogbouw door. Er zijn verschillende historische cirkelvormige routes in Cádiz - ze zijn gemarkeerd met een gekleurde band (geel, groen, paars) op de vloer. 

De stad zelf is als een gedenkteken voor het verleden: in elke straat, op elk plein komen we de geschiedenis tegen. Het belang ervan tijdens de koloniale periode is te zien aan de stadspoort van Puerta Tierra , terwijl planten uit Zuid-Amerika te vinden zijn in de parken en lanen. De Iglesia de Santa Cruz- kathedraaluit de Renaissance met zijn gouden koepeltorens boven de kleurrijke gevels van de wijk Campo del Sur - het portaal opent naar de Plaza de la Catedral , de achterkant kijkt uit op de zee.

Talloze wachttorens getuigen van moeilijke tijden, veldslagen en piratenaanvallen rond Cádiz. Het pad leidt ons door smalle straatjes naar het stervormige Castillo de Santa Catalina (16e eeuw). Naast de deur is het ruime Parque Genoves . In het havenbekken, aan de bottleneck van Cádiz, kun je je vergapen aan het ene of het andere luxe cruiseschip. In het verleden was de stadshaven erg belangrijk voor de handel met de Nieuwe Wereld, vandaag de dag is het nog steeds het startpunt voor een tussenstop overzee. In Cádiz is naast het Spaanse nog steeds het Moorse erfgoed goed zichtbaar.

Jerez de la Frontera

Jerez heeft een internationale reputatie. Niet alleen is hier de bakermat van de sherry (wijn van Jerez), maar ook de Koninklijke Andalusische Rijschool , beroemde flamencoscholen en een internationaal gebruikt circuit (het Circuito de Jerez).

Toeristen kunnen de historische route volgen die hen naar alle belangrijke punten van de stad brengt. Bij de kerken, paleizen en pleinen leggen borden de betekenis van de respectievelijke bezienswaardigheden uit en een stadsplattegrond toont de volgende haltes. U mag het Palacio de Villapanes niet missen , het fort Alcazar met zijn enorme torens en Arabische baden, de Dionisio-kerk , die is gewijd aan de beschermheilige van de stad, en de kathedraal (17de/18de eeuw) met zijn imposante trap en de gratis staande een klokkentoren. Maar wat zou Jerez zijn zonder zijn sherrybodega's , die vooral de buitenwijken sieren.

El Puerto de Santa Maria

De havenstad El Puerto de Santa María vormt het zuidelijke uiteinde van de sherrydriehoek rond Jerez en Cádiz. Naast talloze sherrybodega's maakt de plaats indruk met zijn prachtige stranden, talloze restaurants en bars . In de zomer wordt El Puerto de Santa María een speeltuin voor de rijken en schoonheden. 

De Puerto Sherry (jachthaven) wordt omgevormd tot een nobele promenade. Je vergeet bijna het historische belang van de stad; El Puerto was de plaats waar Columbus woonde . Bezienswaardig zijn het Castillo San Marcos , de arena, de kerk Mayor Prioral, het klooster la Victoria en de archeologische opgraving Dona Blanca.

 

Tarifa

Tarifa staat bekend als het eldorado voor kiters en surfers - tegenwoordig wordt de plaats in één adem genoemd met Hawaii en Fuerteventura. Het is ook de meest zuidelijke stad op het vasteland van Europa. Het publiek is jong of jong van hart. Om deze reden wordt Tarifa gekenmerkt door kleine surfbars, legendarische restaurants en coole hotspots . Hier ontmoet de Atlantische Oceaan de Middellandse Zee en verbroedert ze twee continenten. 

De Marokkaanse kust ligt op slechts een paar kilometer afstand. Als strategisch belangrijke plaats is Tarifa herhaaldelijk het toneel geweest van grote historische gebeurtenissen. De muren en het fort dateren uit de tijd van het kalifaat. In de buurt zijn de ruïnes van Baelo Claudia uit de 2e eeuw voor Christus.

 

Van Conil de la Frontera naar San Fernando

Conil de la Frontera is stralend wit , het voormalige vissersdorpje heeft een mooie strandpromenade waar ook een hippiemarkt is. Sommige straten leiden steil naar de oude stad. Op de Avenida de la Playa passeert u de Torre de Guzmán . Via de Puerta de la Villa verlaat u de kronkelende straatjes en vindt u de kerk van Santa Catalina aan de linkerkant en het  Convento de la Misericordia aan de rechterkant .

Rij je verder naar het westen aan de kust, dan kom je bij Chiclana de la Frontera . De plaats heeft met La Barrosa een 8 km lang zandstrand, inclusief een natuurgebied en de 2 km lange Sancti Petri , waarvan het einde een jachthaven is. Ervoor ligt een klein eiland met het Castillo de Sancti Petri uit de 16e eeuw. 

San Fernando ligt aan de baai van Cadiz en is nauw verbonden met de geschiedenis van de Spaanse marine. De barokke kerken vormen een sterk contrast met de lagunes en zoutpannen. Het Teatro de las Cortes en het fort van San Romualdo zijn ook de moeite waard . Hier bevindt zich ook de Koninklijke Sterrenwacht .

 

Van Puerto Real naar Sanlúcar de Barrameda

De kustplaats Puerto Real ligt ook in de baai van Cádiz , aan het einde van de snelweg die de Costa de la Luz met Sevilla verbindt . Het is uitgeroepen tot kunsthistorisch monument en het originele stratenpatroon in de oude stad is boeiend.

Als u de kust verder naar het westen volgt, komt u bij de stranden van El Puerto de Santa María : La Puntilla, Levante, Valdegrana en Vista Hermosa met een aangrenzende golfbaan. Nu het weer rustiger wordt, houden de Spanjaarden zich aan dit deel van de kust liever op zichzelf.

Rota met zijn levendige straatleven en het vakantiecentrum Costa Ballena voldoen zelfs aan de hoogste eisen. 16 km goudgele fijne zandstranden, elk met zijn eigen stijl en sfeer om te genieten van de warme zon van de Costa de la Luz. In Rota zelf verrijzen het Castillo de Luna , de kerk van Nuestra Señora de la O en de kapel van San Juan Bautista .

De hoogste vuurtoren van Spanje (69 m) staat in Chipiona . Historisch gezien heeft de stad de interessante kapellen Nuestra Señora de la O en Nuestra Señora de Regla ; de uitstekende stranden zijn ideaal om te zonnebaden.

Direct aan de kust kun je helaas niet van plek naar plek rijden, er is een enorm Amerikaans militair gebied waar je om moet draaien.

Sanlúcar de Barrameda vormt het westelijke uiteinde van de Costa de la Luz de Cádiz. Vooral natuurliefhebbers komen hier aan hun trekken. De historische site ligt aan uitgestrekte stranden, tegenover het natuurgebied Donana . Het natuurpark kan worden bezocht met een terreinwagen of per boot vanaf de Rio Guadalquivir . In Sanlúcar zelf trekt de Manzanilla-wijn bezoekers met een rondleiding langs de wijnhuizen, maar ook gebouwen zoals het Castillo de Santiago of de paleizen van de graven van Medina Sidonia en Orléans-Borbón .

De Witte Dorpen Route

Een bezoek aan de Witte Dorpen mag u niet missen . Sneeuwwit nestelen de huizen zich als druiven tegen de heuvels. Van een afstand zie je het helderder schijnen dan de zon. De naam Pueblos Blancos gaat terug op de oude traditie om de gevels van huizen wit te maken en te decoreren met kleurrijke bloempotten. De geest van het Oosten is nog steeds voelbaar in hun plantenrijke patio's met de Moorse tegels aan de muren.

De witte dorpjes liggen voornamelijk in het binnenland - er zijn er zoveel dat je ze niet allemaal kunt bezoeken. Een route die 3 dorpen met elkaar verbindt wordt aanbevolen en kan in één dag worden gedaan: Arco, Medina Sidonia en Vejer de la Frontera .

Arco is de hoogste en meest noordelijke. De plaats wordt beschouwd als de toegangspoort tot de hele route. De oude stad ligt op een bergtop met steile smalle straatjes, het wit van de huizen wordt alleen onderbroken door de natuursteen van de poorten en kerken. De Rio Guadelate stroomt rond Arco . Van daaruit kunt u een tocht maken rond de Embalse de Guadalcín . Het meer ziet er vanuit elk gezichtspunt anders uit: moerassig en omzoomd met riet, smal en steil als een kloof of breed en vlak.

Vanaf hier leidt de route terug naar het zuiden naar Medina Sidonia , dat al van verre zichtbaar is op een eenzame heuvel in de vlakte: zeer goed onderhouden, met rechte straten. Als je er even niet uit wilt, kun je ook met de auto de stad verkennen en pas op het hoogste punt uitstappen bij de kerk Santa María la Coronada .

Mis Vejer de la Frontera niet , het meest sierlijke witte dorp. Het ligt op een hoogte van 218 m, dicht bij de kust op dezelfde lijn als de Kaap van Trafalgar. Net als Arco is Vejer een kunsthistorisch monument . Met een kleurrijk betegelde fontein , omgeven door palmbomen en banken, verwelkomt de plaats gasten op Plaza Espana . Van daaruit leiden kronkelende straatjes en paden deels over trappen naar de Iglesia del Divino Salvador en naar het hoogste punt, het Castillo Árabe uit de 10e eeuw Vejer is nog steeds omgeven door een stadsmuur, vanwaar men uitzicht heeft over het landschap.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Andalusië

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :