Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

In Spanje ontwaken de Slangen uit hun winterslaap


In Spanje ontwaken de Slangen uit hun winterslaap

De temperaturen stijgen en daardoor ontwaken steeds meer slangen uit hun winterslaap  en worden weer actief. Er zijn reeds alweer verschillende exemplaren gevangen genomen maar de komende tijd zullen er steeds meer uit hun winterslaap ontwaken.

IN SPANJE ONTWAKEN DE SLANGEN UIT HUN WINTERSLAAP

Vooral op de Balearische eilanden Ibiza en Formentera hebben ze al jaren te maken met een plaag van in het wild levende slangen. Het gaat niet om giftige slangen maar wel om steeds meer slangen die op de twee ‘pitiusas’ eilanden voorkomen. Een groot deel van de slangen is naar de eilanden gekomen via boomstronken zoals van olijfbomen die veel als decoratie gebruikt worden.

Booking.com

De slangensoorten die het meeste te vinden zijn op de eilanden zijn de ‘culebra de escalera’ ofwel trapslang die tot 1.60 meter lang kan worden en de ‘serpiente de herradura’ ofwel hoefijzer-zweepslang, een soort die tot 2 meter lang kan worden. In beide gevallen gaat het om niet giftige slangen die liever vluchten dan aanvallen tenzij ze zich bedreigd voelen en dan behoorlijk van zich af kunnen bijten.

De slangen worden nadat ze gevangen zijn in de meeste gevallen gedood. Dit gebeurt omdat de slangen anders zijn dan op het vasteland van Spanje en eventueel het leven van die slangen en andere inheemse diersoorten in gevaar kunnen brengen. De slangen op Ibiza en Formentera zijn bijna allemaal op deze eilanden geboren.

 

2020

In de zomer van 2020 (in de winter zijn er geen slangen) werden er 1.381 slangen gevangen, iets meer dan in 2019. Op Formentera steeg de slangen vangst met 5% naar 494 slangen. Om de slangen te vangen werden er door de autoriteiten meer dan 400 slangenvallen geplaatst waarna de slangen door de experts werden meegenomen. Op Ibiza steeg het aantal gevangen slangen met 7% naar 889 slangen. 

Sinds dat men vier jaar geleden in 2016 is begonnen met de campagne COFIB zijn er maar liefst 6.463 slangen gevangen in de speciale slangenvallen die in totaal 263.575 dagen dienst hebben gedaan. In 2021 zijn er drie keer zoveel slangenvallen verdeeld op beide eilanden.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spanje Vandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :