Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

HOE KOMEN DE VERSCHILLENDE COSTAS AAN HUN NAAM?


HOE KOMEN DE VERSCHILLENDE COSTAS AAN HUN NAAM?

De “zonnekust” van Andalusië, de wilde Costa Brava of de “dodenkust” van Galicië: de kusten van Spanje hebben soms vreemde namen. Toerisme heeft hier vaak een aandeel in, maar niet altijd Van de brede mediterrane stranden van Andalusië tot de rotsachtige Costa Brava tot de groene fjorden hoog in het noorden aan de Atlantische Oceaan: het Spaanse vasteland alleen al heeft 4.000 kilometer kustlijn. De meeste kusten in Spanje hebben toeristische fantasienamen. Een overzicht van noord over oost naar zuid.

HOE KOMEN DE VERSCHILLENDE COSTAS AAN HUN NAAM?

De stormachtige “dodenkust” van Galicië

In Galicië, in het uiterste noordwesten van Spanje, vormt de ruwe Atlantische Oceaan de vlakke, beboste rotskust. Keer op keer wordt het onderbroken door hagelwitte zandstranden. De zeebaaien, ontstaan uit ondergelopen rivierdalen, sneden diep in het land.

Daarom werd het meest westelijke deel, net boven Portugal, Rias Baixas (lagere estuaria) genoemd en het meest noordelijke deel Rias Altas (bovenste estuaria). In de fjorden liggen tienduizenden mosselbanken. De legendarische Costa da Morte van Spanje strekt zich uit tussen de twee Rias-kusten: de “dodenkust” van Galicië.

Booking.com

Het kreeg zijn gruwelijke naam vanwege de talloze scheepsongevallen in de 18e en 19e eeuw. In 2002 brak hier ook de olietanker “Prestige” en veroorzaakte een verwoestende olieramp.

De hevige stormen, die de schepen op de drukke zeeroute herhaaldelijk naar de eilanden en riffen voor de kust duwden, baarden de Romeinen al zorgen. Aan het begin van de 2e eeuw bouwden ze de vuurtoren van Hercules in A Coruña om de Romeinse handelsroute met het oude Britannia veilig te stellen.

De naam “Death Coast” komt echter van de Britten die veel koopvaardijschepen op de gevaarlijke kuststrook hebben omgeslagen. De naam verscheen voor het eerst op een Engelse zeekaart uit 1907. De kust strekt zich uit van Kaap Finisterre, het einde van de middeleeuwse wereld, tot Malpica.

De kusten in het noorden van Spanje

De buren van Galicië aan de noordkust waren minder creatief bij het kiezen van een naam voor hun stuk kust. Vanaf 1969 probeerde Asturië zich op het gebied van marketing te onderscheiden van het droge Middellandse Zeegebied. En trok de aandacht van toeristen met het label “Groene Kust”. Helaas jaagt de reden voor het overweldigende groen van de Costa Verde ook veel vakantiegangers weg – het is de regen.

De prachtige zandstranden zijn ingebed in een prenten boekachtig landschap met glooiende, groene heuvels. Het hoogtepunt van de Costa Verde zijn de beroemde zeegeisers tussen Llanes en Pendueles, die onvermijdelijk aan IJsland doen denken.

De vindingrijkheid van Cantabrië was eerder beperkt met de Costa de Cantabria. De Basken noemden hun kuststrook aan de Cantabrische Zee ook gewoon Costa Vasca, de Baskische kust.

Er zijn hier emblematische plekken: de mosselbaai van San Sebastián wordt beschouwd als het mooiste stadsstrand van Spanje. En tussen Zumaia en Deba domineren zulke bizarre kliffen en rotsformaties dat het stuk kust diende als filmset voor de uiterst succesvolle fantasieserie “Game of Thrones”.

 

De wilde en romantische Costa Brava van Catalonië

De “wilde kust” van Catalonië, de Costa Brava, begint direct achter de Franse grens. Steile kliffen, zandstranden en deels middeleeuwse kustdorpen zoals Calella de Palafrugell, Tossa de Mar of Cadaqués kenmerken dit deel van de Middellandse Zee.

De meeste jonge vakantiegangers zijn meer bekend met de Costa Brava vanwege het feestbolwerk Lloret de Mar. Maar al kunstenaars, dichters en schrijvers als Marc Chagall, Picasso of Rusiñol fascineerden de wilde en romantische kust. De schilder Salvador Dalí, die de ongewone rotsformaties vereeuwigde in veel van zijn surrealistische meesterwerken, woonde ook in het vissersdorp Portlligat op de Cap de Creus, het meest oostelijke punt van het vasteland van Spanje.

Het was echter de lokale schrijver Ferran Agulló die in 1908 in het tijdschrift “La Veu de Catalunya” voor het eerst naar de 200 kilometer lange kust ten noorden van Barcelona verwees als Costa Brava. In 1965, met toenemend toerisme, werd de naam ook gebruikt als officiële naam en merklabel.

 

Spanje’s “gouden kust”

De Costa Dorada, de “gouden kust” van Spanje, strekt zich uit ten zuiden van Barcelona. De naam, die een toeristische dienstverlener in 1958 voor het eerst gebruikte voor een brochure om reclame voor de regio te maken, komt van het gouden zand van de lange stranden.

De kustplaats Tarragona trekt bezoekers met zijn Romeinse stadsmuren en amfitheaters. In het zuiden ligt het natuur- en vogelreservaat van de Ebro-delta. Maar het zijn de themaparken Port Aventura en Ferrari Land die de meeste bezoekers trekken.

 

Valencia’s “Oranjebloesemkust”

Wat een naam: Costa del Azahar, de “Oranjebloesemkust”. Natuurlijk hadden de marketingstrategen van het Valenciaanse VVV-kantoor het hier gemakkelijk. Het bergachtige achterland van de kust tussen Valencia en Denia is de belangrijkste sinaasappelproducent van Spanje. Naast de kustmetropool Valencia, is het mooie kustplaatsje Peñiscola met zijn middeleeuwse fort een toeristische trekpleister in de regio.

 

Wit en volgebouwd: de Costa Blanca

Het is niet duidelijk waar de naam Costa Blanca vandaan komt. In ieder geval werd de “Witte Kust” niet genoemd vanwege de kleur van de stranden. Eerder vanwege de sneeuwwitte huizen op veel plaatsen. Een andere theorie is dat British Airways in 1957 de slogan bedacht om vluchten naar Benidorm te verkopen. Zelfs toen groeiden er grote kastelen in de lucht tussen Denia en Alicante. De stranden zijn groots en lang, maar ook erg druk en bebouwd.

 

De “warme kust”

Verder naar het zuiden: Aan de Costa Cálida in de provincie Murcia bevinden we ons nu in een bijzonder hete en droge kuststreek van Zuid-Spanje. Het gebied kreeg de naam “warme kust” niet alleen vanwege de jaargemiddelde temperatuur van 18 graden. Ook is het water het hele jaar door vijf graden warmer dan op de andere mediterrane stranden. In de regio lonken de aantrekkelijke Cartagena en Europa’s grootste zoutwaterlagune, de Mar Menor.

De Costa de Almería daarentegen heeft voor een keer geen kunstmatige naam bedacht door de toeristische autoriteiten. In ruil daarvoor heeft het een van de meest ongerepte stukken kustlijn, vooral in het natuurpark Cabo de Gata. Duinen, steppen en cactusvelden vormen de natuurlijke stranden. De enige woestijn van Europa is vlakbij.

 

De “tropische kust”

Costa Tropical – met deze naam hebben de toerismestrategen natuurlijk een beetje overdreven. Toch heerst er aan de kust van Granada tussen de Sierra Nevada en de Middellandse Zee eigenlijk een subtropisch microklimaat. Fruit zoals ananas, papaja’s, bananen, mango’s en avocado’s gedijen erin. De kust is bezaaid met levendige kustdorpen zoals Calahonda, Almuñécar of Salobreña. Kleine baaien zoals Cala Rijana lonken met kristalhelder water.

De “kust van de zon”

De “tropische kust” van Granada heeft altijd in de schaduw gestaan van de wereldberoemde naburige kust, de Costa del Sol. Oorspronkelijk maakte het deel uit van de “zonkust” zelf. Het was de Oostenrijkse hotelier Rodolfo Lussnigg, die in Almería woont, die in 1928 voor het eerst toeristen naar de Middellandse Zeekust tussen Almería en Gibraltar wilde lokken met de naam Costa del Sol. 320 dagen zon per jaar spraken in het voordeel van de naam.

Vanaf de jaren zestig trok echter vooral de regio rond Málaga, Marbella, Torremolinos, Estepona en Nerja massa’s toeristen. En werd daardoor internationaal geassocieerd met de term “sun coast”. Ongeveer 30 jaar geleden besloten de gemeenschappen aan de kust van Granada om zichzelf de naam Costa Tropical te geven.

 

 

De “kust van het licht”

De Atlantische kust van Andalusië van Gibraltar tot aan de grens met Portugal heeft net zoveel zon als de “zonnige kust” aan de Middellandse Zee. Maar omdat de term al in gebruik was, werd deze simpelweg Costa de la Luz genoemd. De “Coast of Light” kan bogen op de langste, mooiste en meest ongerepte zandstranden van Spanje.

Telkens worden ze onderbroken door pittoreske, witgekalkte kustplaatsen als Conil de la Frontera of Tarifa. Het gebied rond Tarifa is een wereldberoemde surfhotspot. Hier waait de wind altijd door de Straat van Gibraltar. Afrika en Marokko liggen op slechts 13 kilometer afstand en voelen dichtbij genoeg om aan te raken.

Verder naar het oosten liggen Cádiz, de oudste stad van Spanje, en het beroemde natuurpark Doñada. In het klooster van La Rábida bij Huelva bereidde Columbus onbewust zijn ontdekking van Amerika voor. De kilometers brede, natuurlijke zandstranden zijn sindsdien waarschijnlijk niet veel veranderd.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Travelbook

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :