Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Geschiedenis Almudena-kathedraal Madrid


DE GESCHIEDENIS VAN DE ALMUDENA-KATHEDRAAL IN DE HOOFDSTAD MADRID

De Catedral de Almudena is de grootste kerk van Madrid , gelegen naast het Palacio Real van Madrid , het koninklijk paleis. Terwijl plannen om deze epische kerk te bouwen al sinds de 16e eeuw in discussie waren, kreeg de bouw van kerken in de Spaanse koloniën prioriteit en bleef Madrid jarenlang zonder kathedraal.

ALMUDENA-KATHEDRAAL IN DE HOOFDSTAD MADRID

Interessant genoeg werd ooit gedacht dat de plaats van de kathedraal deel uitmaakte van een Joodse wijk, waar later een moskee was gehuisvest tijdens het Arabische bewind in Spanje. De moskee werd verwoest in 1083 toen Alfonso VI Madrid opnieuw veroverde.

Booking.com

Pas in 1879 begon de hoofdstad van Spanje met het plannen van de bouw van haar kathedraal. In 1883 werd de eerste steen gelegd en in 1885 kwam de bouw pas echt op gang. De voortgang verliep aanvankelijk traag door onvoldoende financiering en het overlijden van de oorspronkelijke architect. 

De kerk was een van de eerste in Spanje met een grote romaanse crypte, die in 1911 werd geopend, maar toen tijdens de Spaanse Burgeroorlog, werd de bouw volledig stopgezet en pas in 1950 opnieuw gestart (met wederom een nieuwe architect). Het kloostergebied werd uiteindelijk voltooid in 1955 en de gevel in 1960, maar het project werd pas in 1993 als voltooid beschouwd toen de kathedraal uiteindelijk werd ingewijd door paus Johannes Paulus II. Het interieur van de kathedraal wordt als neogotisch beschouwd en beschikt over vele kapellen en een museum.

 

De kerk heeft een noord-zuid oriëntatie, wat opmerkelijk is, aangezien de meeste christelijke kerken een oost-west oriëntatie hebben. De kathedraal is op deze manier gebouwd om naadloos te integreren met het Koninklijk Paleis, dat dezelfde oriëntatie heeft. De kathedraal was het meest recentelijk de locatie van het huwelijk van koning Felipe VI (die toen prins was) met Letizia Ortiz Rocasolano op 22 mei 2004.

Praktische informatie

Hoewel de toegang tot de kathedraal gratis is, worden donaties voorgesteld. Het museum kost zes euro om binnen te komen. De openingstijden zijn van maandag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 14.30 uur en toeristen kunnen de kerk niet bezoeken tijdens religieuze ceremonies of kerkdiensten.

ZORG DAT JE JE REIS NAAR Madrid NOOIT VERGEET.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Theculturetrip.com geschreven door: Lori Zaino
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN Madrid

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :