Oorsprong van het 12 druiven eten met de jaarwisseling

De oorsprong van het 12 druiven eten met de jaarwisseling Oud en nieuwjaar traditie in Spanje - "Las doce uvas de suerte!" Spaanse traditie tijdens de ´Nochevieja´  Als de klok op de Puerto del Sol in Madrid om 12 uur begint met zijn 12 klokslagen moet je bij elke klokslag een druif eten druiven tenminste als je gelukkig en voorspoedig jaar wilt hebben.

Las doce uvas de suerte! - Beleef-Spanje.nl

De 12 druiven eten met Oud & Nieuwjaar

Iedereen heeft er tegenwoordig wel van gehoord, de twaalf druiven die worden gegeten met de klokslagen op Oudjaar avond. Door het eten van deze geluksdruiven begint men het nieuwe jaar goed, althans dat zegt de traditie.

Booking.com

Het is nog een hele bedoening om de druiven op elke klokslag naar binnen te werken maar gelukkig is er nog altijd de heerlijke Cava (Spaanse Champagne) om de druiven weg te drinken.

 

Net zoals in vele andere landen wordt Oud & Nieuw op de televisie uitgezonden waarbij een van de meest bekeken feesten die van de TVE is welke op de Puerta del Sol in hartje Madrid wordt gevierd met de bol die naar beneden komt boven het gemeentehuis. Het is een hele happening met als voordeel dat dit twee keer gevierd kan worden, een keer op het Spaanse vasteland en een keer op de Canarische Eilanden.

Uit documenten blijkt dat er in die tijd al druiven werden gegeten met oud & nieuw maar er is nergens te lezen waarom men dat deed. Men gaat ervan uit dat dit was voor het geluk, geld en gezondheid. Anderen menen weer dat het eigenlijk een Franse gewoonte was om druiven te eten met de jaarwisseling. Vele jaren later wordt er weer gesproken in 1903 over een feest met druiven op het Puerta del Sol plein in Madrid.

De traditie van Las doce uvas de suerte werd al gauw overgenomen door Spaanse migranten in andere landen en vele inwoners van Spaanstalige landen in Latijns Amerika.

113e verjaardag.

De Spaanse gewoonte om op oudejaarsavond om 12 uur op elke klokslag een druif te eten om zo een gelukkig en voorspoedig Nieuwjaar te hebben, viert dit jaar zijn 113e verjaardag. Het eten van Las doce uvas de suerte, een voor elke maand van het jaar, is volgens populair geloof terug te voeren tot de jaarwisseling van 1909-1910.

 

Tijdens die jaarwisseling had het dorp Viñalopó in de provincie Alicante een buitengewoon goede druivenoogst en besloot men met oud op nieuw druiven uit te delen voor goed geluk in het volgende jaar. In dit dorp worden druiven geteeld die om te eten zijn en niet zoals in veel andere Spaanse gebieden, voor de wijn. Dankzij het verpakken van de druiven als ze nog aan de struik zitten, wordt de oogst een maand uitgesteld en in plaats van september/oktober pas in november/december uitgevoerd.

 

Naast het “populaire” verhaal van te veel druivenoogst is er nog een andere mogelijke oorsprong van de twaalf duiven. In dit verhaal wat al in 2016 werd geplaatst was de traditie al in het jaar 1895 aanwezig in de stad Madrid.

 

De twaalf druiven dateren uit ten minste 1895 maar werden opgericht in 1909. Volgens een theorie hebben enkele wijnbouwers uit Alicante in december van dat jaar deze gewoonte gepopulariseerd om een ​​groot aantal druiven van een uitstekende oogst beter te kunnen verkopen. Volgens de traditie leidt het eten van alle twaalf druiven tot een jaar van geluk en voorspoed. In sommige gebieden wordt aangenomen dat het heksen en algemeen kwaad afweert, hoewel deze 'magie' wordt behandeld als een oude erfenis en nu wordt gezien als een culturele traditie om het nieuwe jaar te verwelkomen.

 

Er zijn twee belangrijke plaatsen waar mensen samenkomen om de druiven te eten: thuis met het gezin na het oudejaarsdiner of op de belangrijkste pleinen van het land, Puerta del Sol in Madrid is de meest bekende plek om dit te doen en waar dit begon traditie.

 

Op 2 januari 1894 voegt El Siglo Futuro een artikel toe van El Imparcial de dag ervoor met de titel "De weldadige druiven", waarin het spreekt over de gewoonte "uit Frankrijk geïmporteerd, maar het heeft een natuurlijke brief onder ons gekregen". Op dezelfde dag kon men in El Correo Militar lezen: "De eeuwige gewoonte om druiven te eten bij het horen van de eerste bel van twaalf, had talloze families bijeengebracht in broederlijke gesprekken, en allen riepen in koor: Nog een jaar!" 

 

Op oudejaarsavond 1895 is er een schriftelijke verwijzing naar de twaalf druiven, die de 12 maanden van het jaar symboliseerden, op deze datum was het de voorzitter van de ministerraad die met druiven en champagne afscheid nam van het jaar 1895. 

 

De traditie van het eten van de druiven heeft een precedent: een gemeentelijke proclamatie van de burgemeester van Madrid, José Abascal y Carredano , van december 1882, waarbij een quotum van 1 duro (vijf peseta's ) werd opgelegd aan iedereen die naar buiten wilde gaan ontvangen bij de magiërs . 

 

Deze traditie diende om sommige buitenlanders die op die dagen arriveerden belachelijk te maken en die werden wijsgemaakt dat ze op 5 januari bij zonsopgang op zoek moesten gaan naar de Drie Koningen . 

 

Het werd ook gebruikt om te drinken en zoveel lawaai te maken als gewenst. Met deze kant ontnam José Abascal de inwoners van Madrid de mogelijkheid om te genieten van een vakantie waar bijna alles was toegestaan. Dit, samen met de gewoonte van welgestelde families om druiven en champagne te hebben tijdens het oudejaarsdiner, zorgde ervoor dat een groep inwoners van Madrid besloot om de burgerlijke gewoonte te ironiseren en naar Puerta del Sol te gaan om de druiven op het geluid te drinken. van de klokken. Dit zijn de antecedenten die aanleiding gaven tot deze gewoonte. De Madrileense pers gaf al commentaar in januari 1897. 

 

Twaalf druiven op een klein bakje

De traditie roept op om de twaalf druiven aan de voet van de Puerta del Sol-klok te pakken, maar deze traditie wekte zoveel belangstelling dat in 1903 de druiven ook op Tenerife werden gegeten en beetje bij beetje verspreidde het zich naar de rest van Spanje. 

 

De pers van 1907 klaagt dat deze traditie, zogenaamd geïmporteerd door de aristocraten van Frankrijk of  Duitsland,  zo ingeburgerd is geraakt in de samenleving en dat de lagere klasse haar heeft overgenomen toen ze er in de beginjaren de spot mee dreef. Deze traditie was al in 1903 in heel Spanje bekend, maar pas jaren later verspreidde ze zich over het hele nationale grondgebied. De traditie, hoewel gedocumenteerd sinds december 1897, gaat volgens sommigen terug tot 1880.

 

Volgens de overlevering wordt aangenomen dat degene die de twaalf druiven eet op het ritme van het klokkenslagen een voorspoedig jaar zal hebben. Bepaalde commerciële huizen zagen een goede zakelijke kans in deze traditie en begonnen begin jaren 2000 individuele afgepakte twaalf druiven te verkopen, pitloos.

Campanadas

In 1962 begon de Spaanse tv-zender TVE met het uitzenden van “Las 12 campanadas” vanaf de Puerta del Sol in Madrid en werd het eten van de druiven op televisie vertoond. Sindsdien worden er tijdens de 12 klokslagen in 60 seconden tijd 12 druiven op elke klokslag gegeten. Soms met succes maar vaak echter zonder succes want gemakkelijk is het niet. Gelukkig worden de druiven snel weggespoeld door Cava, de Spaanse Champagne.

 

Andere gewoontes

Men eet niet alleen druiven. Ook doet men geld in de schoenen om fortuin te hebben in het nieuwe jaar. Ook dragen de vrouwen rode lingerie in het nieuwe jaar. Het dragen van een rode BH of een rood slipje is een leuke traditie, een echt ingeburgerde gewoonte onder de Spanjaarden. 

 

Nieuwjaarsduik

Op 1 januari wordt er, net zoals in Nederland, ook op veel plaatsen een Nieuwjaarsduik georganiseerd. Hierbij is het de bedoeling dat men de zee induikt om het nieuwe jaar met geluk te beginnen. Nu kan de zee op veel plaatsen in Spanje wel wat aangenamer zijn dan in de Noordzee dus dat zit wel goed, zeker als je aan het begin van het jaar op de Canarische Eilanden bent. De Spaanse Nieuwjaarsduik wordt gehouden in veel plaatsen langs de middellandse zeekust zoals aan de Costa Brava, Barcelona, Costa Dorada, Costa Blanca en Costa del Sol maar ook aan de Atlantische Oceaan en op de Balearen eilanden.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :