Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

De Sierra de Bernia, in de provincie Alicante, is een kleine bergketen met een lengte van rond de elf kilometer en strekt zich uit in oost-westelijke richting, op korte afstand van de Middellandse Zee, de hoogste top ligt 1.128 meter boven de zeespiegel. Niet ver van de kust van de provincie Alicante ligt de Sierra de Bernia, deze kleine bergketen scheidt de regio’s Marina Baja en Marina Alta. De Sierra de Bernia is van grote natuurlijke schoonheid, dat een adem beneemende uitzicht biedt op de kust van Alicante en op Puig Campana.

DE SIERRA DE BERNIA - PROVINCIE ALICANTE

Foto: Wikipedia

De klim naar Forat de Bernia

Aan de zuidzijde staat op een hoogte van 803 m de ruïne van het voormalige Fort van Bernia. Dit werd in 1562 in opdracht van Filips II gebouwd. Het fort diende om eventuele Moorse opstanden te voorkomen en om de kust te beschermen tegen de frequente aanvallen door Barbarijse zeerovers. Na de verdrijving van de Moren in 1609 werd het fort tussen 1612 en 1613 ontmanteld.

Booking.com

Het eerste deel van het pad loopt over een zeer breed en praktisch vlak pad dat ons naar de bron van Bernia brengt. Bij dezelfde bron verlaten we het pad en beginnen een pad te volgen dat zonder rust naar het Fort klimt. De route loopt langs de enorme stenen muren van de bergen. Het is een smal pad en omgeven door vegetatie. Op sommige punten zijn er rotsen die ons dwingen onze handen te gebruiken om ze te overwinnen, maar zonder enige vorm van moeilijkheid of gevaar. 

Na iets meer dan een uur lopen bereikten we de ingang van de grot, die je nauwelijks ziet totdat je er bovenop bent. Het is een spectaculaire en smalle natuurlijke tunnel die de bergkam tussen beide hellingen doorkruist, waar we gehurkt doorheen zullen moeten. De tunnel is heel gemakkelijk te doorkruisen en we zien altijd licht aan de andere kant. Na het passeren van de korte tunnel vinden we een onvergetelijk uitzicht op Altea, Benidorm, de Sierra Gelada, de Puig Campana en de hele Marina Baja. Het is zeker een plek om te stoppen en te genieten van het prachtige uitzicht.

 

Uitzicht bij het oversteken van de Forat de Bernia-tunnel

Na van het panorama te hebben genoten, loopt het pad onder de muren van de zuidkant van de Sierra de Bernia door, beetje bij beetje afdalend en verschillende rotsgebieden overstekend die van de berg afdalen, maar zonder enige moeite. Het uitzicht blijft voor een groot deel van het parcours behouden.

Het pad loopt langs de Font del Runar (om het te zien, moet je een beetje afwijken en naar het recreatiegebied van de Font de la Barca gaan) en dan weer omhoog naar een ander hoogtepunt van de route: het fort van Bernia. Iets voordat we het fort bereiken, is er een omweg naar links waardoor we het Font del Fort kunnen bereiken.

 

De ruïnes van het Fort de Bernia zijn de overblijfselen van een klein fort dat werd gebouwd om de Moren te beheersen, wiens geschiedenis een reeks nu verbrijzelde panelen moet hebben verklaard. Sommige bogen vallen op, dat met de achtergrond van enkele prachtige uitzichten – zeer vergelijkbaar met die van de Forat – een prachtige ansichtkaart vormen.

 

Het uitzicht over de zee en de lijn van bergen die de Puig Campana, de Ponoig en de Sierra de Aitana vormen is indrukwekkend. Van het Forat naar het fort duurde het ongeveer een uur.

 

Fort de Bernia

Kort na het verlaten van het fort bevinden we ons op een heuvel – de Coll de Xaló, de heuvel die toegang geeft tot de noordelijke helling van de bergketen – waar de route naar de top van Bernia begint. Het is iets meer dan een kilometer naar de top en er zijn bijna 300 meter oneffenheden. De uitzichten zijn nog spectaculairder dan vanaf de route van Forat naar Fort, maar als we al moe zijn en geen zin hebben om de klim aan onze route toe te voegen, kunnen we deze overslaan en de rondwandeling naar het begin afsluiten, bij de Casas de Bernie. Maar we gaan omhoog en we raden het iedereen aan die zich sterk voelt.

 

Beklimming naar Pico de Bernia

Het eerste deel van het pad de helling op gaat door een gebied met laag kreupelhout en na het te hebben overwonnen brengt het ons naar een glooiende steengroeve. De klim is behoorlijk steil en er zijn secties waar je je handen moet gebruiken om de rotsen vast te houden en vooruit te komen. Er zijn inderdaad ergens kettingen en touwen, maar niets ingewikkelds.

 

Een paar stenen mijlpalen en rode verfborden zijn onze gids in het rotsgebied. Net zoals de rest van de cirkelvormige route die we hier beschrijven geschikt is voor alle doelgroepen, is het optionele gedeelte van de klim naar de top iets gecompliceerder. Het mooie is, of we het nu doen of niet, de rest van de route is het meer dan waard, dus we kunnen ter plekke beslissen of we de top willen beklimmen of niet.

 

Hoewel het lang duurt om de top te bereiken, maken de uitzichten vanaf hier de geleverde inspanningen goed en maken ze de fantastische excursie helemaal af. De uitzichten variëren van de Peñón de Ifach tot de hele kust van het gebied van Benidorm, hoewel de uitzichten naar de kust niet helemaal schoon zijn omdat de top van de bergen zich naar ons toe uitstrekt (we zijn aan het verste uiteinde van de kust).

 

Afdaling vanaf de top van Pico de Bernia

Nadat we van het landschap hebben genoten, dalen we weer voorzichtig af en volgen we de wegmarkeringen om geen problemen te krijgen en gaan we het begaanbare pad af. We bereikten het punt waar we afweken van de rondweg net voorbij Fort de Bernia. De beklimming en afdaling naar de top duurt iets meer dan anderhalf uur, hoewel we lang genoeg zijn gestopt om van het uitzicht te genieten.

Vanaf dit punt gaan we verder naar beneden aan de andere kant van de berg en bereiken we een gebied waar het pad breder wordt en we komen weer uit bij een zeer breed pad met gecultiveerde velden om ons heen die aangeven dat we heel dicht bij het einde van de route zijn. Nu hoeven we alleen nog maar een wandeling door het landschap te maken om bij het startpunt van de route te komen, op de parkeerplaats naast restaurant Casas de Bernia.

 Foto: route - Alfredo Galán

Beste tijdstip route

Kortom, een makkelijke route als het om circulair gaat. Het deel van de beklimming naar de top is iets moeilijker, hoewel niets bijzonder moeilijk als je gewend bent om in de bergen te wandelen. De uitzichten vanaf de verschillende punten van de route zijn spectaculair en de natuurlijke omgeving is prachtig. Natuurlijk hebben we de route in april gedaan en hoewel zon en wolken elkaar afwisselden, was het fantastisch goed. In de zomer kan deze route erg zwaar zijn omdat deze volledig is blootgesteld aan de zon, zonder een beetje schaduw.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR ALICANTE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :