Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Het Lanzarote van de kunstenaar César Manrique

De kunstenaar César Manrique geboren in Arrecife, op  24 april 1919 op het Spaanse eiland Lanzarote, en gestorven op 25 september 1992 in Tahiche op Lanzarote. Deze Spaanse kunstenaar is van enorme invloed geweest op het uitzien van het huidige  vulkanische eiland.

HET LANZAROTE VAN DE KUNSTENAAR CÉSAR MANRIQUE

Foto: Wikipedia

Zodra je van de luchthaven Arrecife naar je hotel of appartement rijdt, valt één ding meteen op. Het mooie beeld van de witte dorpjes zonder hoogbouw met op de achtergrond een vulkanisch landschap. Dit is op het hele eiland zo, met dank aan César Manrique. Tijdens je vakantie op Lanzarote moet je dan ook zeker kennismaken met de ‘herinneringen’ aan deze bijzondere man.

Booking.com

Wie is César Manrique?

César Manrique (1919 – 1992) was een veelzijdig man; hij was kunstschilder, beeldhouwer, architect en bouwadviseur. Maar bovenal had hij een grote voorliefde voor zijn thuishaven Lanzarote en wilde hij dat de unieke cultuur en natuur op het eiland niet zouden worden aangetast door toerisme.

Hoewel elk jaar duizenden Nederlanders (en vakantiegangers uit alle windstreken van de wereld) de weg naar Lanzarote weten te vinden, heeft hij het wél voor elkaar gekregen om het oorspronkelijke karakter te behouden. Zijn motto ‘Niet te groot, niet te vol en niet teveel’ is nog steeds van toepassing.

Hoe César Manrique dat voor elkaar kreeg?

Hij kreeg er een aantal belangrijke regels doorheen gedrukt. Zo vind je bijna nergens op het eiland gebouwen van meer dan drie of vier verdiepingen hoog.

Een van de weinige uitzonderingen is de hoofdstad Arrecife; hier vind je wel enige hoogbouw. Zoals Arrecife Gran Hotel & Spa, een hotel dat is gebouwd in de tijd dat César Manrique in Amerika zat.

Buiten Arrecife moet je goed zoeken naar hoogbouw, al is het er wel in beperkte mate. In Puerto del Carmen, de populairste plaats van het eiland, vind je nog enkele hotels die meer dan vier verdiepingen tellen.

Niet alleen qua hoogte had César Manrique invloed op de gebouwen en huizen. Het is ook aan hem te danken dat alle huizen naadloos in elkaar overlopen. Door hem zijn alle huizen wit en zie je kozijnen enkel in de kleuren groen, blauw en bruin. Niet alleen omdat deze kleuren goed bij de natuur passen; de verf beschermd het hout ook tegen tegen vocht en wind.

En wist je dat je op het hele eiland geen advertentieborden langs de kant van de doorgaande wegen ziet? Ook dat is het werk van César. Hij vond dat dit het unieke landschap zou verpesten. En eenmaal kennis gemaakt hebbende met Lanzarote zal je dit helemaal snappen.

 

Must-sees van César Manrique op Lanzarote

César bepaalde niet alleen het landschap op het eiland, hij was ook nog de bedenker en de maker van een groot deel van de bezienswaardigheden op het eiland. Huur een auto en bezoek ze in je eigen tempo allemaal of vraag ter plaatse naar de excursie mogelijkheden.

Een van de meest bekende bezienswaardigheden van César Manrique vind je in het meest noordelijke puntje van het eiland. Mirador del Rio is een geweldig uitzichtpunt op een hoogte van ca. 475 meter. Vanaf hier heb je uitzicht op het buureiland La Graciosa en de niet meer in gebruik zijnde zoutpannen Salinas del Rio.

Omdat hij het gebouw dat er staat zoveel mogelijk in de natuur wilde laten opgaan, is het in zijn geheel opgebouwd uit lavastenen. En er zijn geen lelijke hekken die het uitzicht verpesten. Zijn voorkeur voor ruimtelijkheid vind je terug in het café, vanwaar je door de gehele glazen wand van hetzelfde uitzicht kan genieten als wanneer je buiten staat.

 

Een weetje

De toegang tot Mirador del Rio is niet gratis. Gratis is wel het uitzichtpunt Mirador del Guinate, ca. 6 km zuidelijker. Je vindt deze aan het einde van de weg naar Guinate Tropical Parque. En het fijne is dat het er een stuk rustiger is!

 

Cueva de los Verdes vind je op een kleine 20 minuutjes rijden van Mirador del Rio. Het is onderdeel van een lange tunnel in het noorden van het eiland, die is ontstaan na vulkaanstromen. De tunnel staat in verbinding met de Atlantische Oceaan zodat er stroompjes en een meertje met zeewater worden gevuld. Een deel van dit stelsel, maar liefst 1 km aan gangen en grotten, is opengesteld voor publiek. Gedurende 45-60 minuten vertelt een gids je alles over het ontstaan van de grotten én hij trakteert je nog op een bijzonder fenomeen. Wat dat is? Laat je vooral verrassen!

 

Jameos del Aqua is ook onderdeel van het grottenstelsel en door César Manrique omgetoverd tot een adembenemende bezienswaardigheid. Je vindt er een groot ondergronds meer met albinokreeftjes, die schitteren alsof het kleine muntjes zijn. De blind beestjes leven normaal enkel op plekken honderden meters diep en het is dus uniek dat je ze hier zomaar kunt spotten.

Rondom vind je zitgedeeltes en eenmaal boven tref je een geweldige lagune aan. Zo mooi dat je er in zou willen duiken, maar helaas is dat verboden… Je vindt er tevens een vulkaanmuseum en een concertzaal waar je kunt genieten van muzikale optredens en musicals. Dit dien je wel vooraf te reserveren.

 

Op bezoek bij César Manrique

Uniek is ook zeker het voormalig woonhuis van César, Fundacion César Manrique. Het huis is – hoe kan het ook anders met zijn liefde voor natuur – gebouwd in en rond een lavagrot. Het herbergt kunstwerken van zijn eigen hand én van andere kunstenaars. Wat dacht je van een echte Pablo Picasso? Je vindt zijn huis tussen Teguise (niet te verwarren met Costa Teguise) en Arrecife.

Césars laatste rustplaats is de begraafplaats van Haría. Zijn graf is een mooi geheel van lavasteen, cactussen en palmbomen. Precies in zijn eigen stijl dus.

En verder…

Na dit alles te hebben gezien, kan je met recht zeggen dat Lanzarote eigenlijk het atelier was van deze bijzondere man. Mooi dat we daar nu nog met zijn allen van mogen genieten! Maar bovenstaande was nog niet alles, neem vooral ook bij onderstaande bezienswaardigheden een kijkje:

  • Cactussen kenmerken het landschap van Lanzarote en het is dus niet verrassend dat César Manrique ook hier wat mee wilde doen. Hij ontwierp Jardin de Cactus, een cactustuin aangelegd in de vorm van een amfitheater. Je vindt er maar liefst 1.400 verschillende soorten, samen goed voor een verzameling van zo’n 10.000 cactussen. Vanuit de molen (opgeknapt door César) heb je een mooi uitzicht over het geheel.
  • Nationaal Park Timanfaya is niet door César ontworpen; dit is op een geheel natuurlijke manier ontstaan. Toch vind je hier wel een gebouw van zijn hand, Restaurant El Diablo. Je vindt dit restaurant bij het bezoekerspunt en het wordt net als Mirador del Rio gekenmerkt door veel glas. Uniek; de grill van het restaurant bevindt zich boven een zes meter diep gat in de grond. Jouw maaltijd wordt bereidt met dank aan aardwarmte en een hete luchtstroom van maar liefst 350 °C.
  • Monumento a la Fecundidad (monument van de vruchtbaarheid) is een bijzondere eerbetoon aan de plaatselijke boeren. Het bestaat uit oude, witgeschilderde watertanken die samen een uniek geheel vormen. Uniek is niet alleen het monument zelf, maar ook de ligging. Het ligt op het geografische middelpunt van het eiland.
  • Over het hele eiland verspreid vind je windsculpturen van Césars hand. Bijzonder!

Helaas… de bezienswaardigheden van César Manrique zijn niet gratis te bezoeken. Een bezoek aan Mirador del Rio kost bijv. ca. € 4,50 en bij Jameos de Agua wordt een toegangsprijs van ca. € 9,- gevraagd. Dat kan best aantikken en dus zijn er combi-kaartjes. Bepaal waar je allemaal heen wilt en kijk bij de eerste locatie wat voor jou de meest geschikte combinatie is. Toch weer een beetje voordeel!

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen op Lanzarote?

Dit Is misschien ook interessant: