Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Beceite

Gepubliceerd op 9 september 2022 om 19:04

Reisindrukken van het stadje Beceite

Het stadje Beceite in het Catalaans: Beseit is een Spaanse stad in de provincie Teruel, in de regio  Aragón

Reisimpressies van het stadje Beceite het stadje is voor al bekend door zijn natuurlijke zwembaden en watervallen. Noordoostelijk in de provincie Teruel vind je dit kleine dorpje Beceite, dat is is omgeven door bergketens. Het stadje wordt doorkruist door de rivier de Matarrañana en vind je er watervallen en natuurlijke zwempoelen in het stadje en zijn omgeving.

Beceite. Toegangsbrug naar de stad over de rivier de Matarraña.- Foto: Pili Garcia

Beceite. Toegangsbrug naar de stad over de rivier de Matarraña.- Foto: Pili Garcia

Het ligt aan de voet van de Puertos de Beceite, de meest prominente bergketen in het noordoosten van de provincie. In het gemeentelijk gebied worden de rivieren Matarraña, Ulldemó, Algás en Pena geboren en stromen ze samen met bossen, conglomeraten en bergen. Het stedelijke centrum van de stad is goed bewaard gebleven en benadrukt de vijf portalen die de middeleeuwse omtrek van het historische centrum heeft, naast de 15e-eeuwse gotische vismarkt met verschillende spitsbogen. 

Booking.com

De parochiekerk van San Bartolomé (17e-18e eeuw), waarvan de barokke façade met Solomonische zuilen de Plaza de la Constitución voorzit, heeft een 12e-eeuwse kapel behouden, die lijkt te komen van de oorspronkelijke kerk die door de Tempeliers is opgericht. Het interieur van de parochiekerk is onlangs gerestaureerd en bestaat uit drie beuken, waaronder de grote koepel; het oorspronkelijke hoogaltaar en het rozen kransaltaar werden in 1938 tijdens de burgeroorlog verbrand. 

De brug over de Matarraña-rivier werd in de 12e eeuw gebouwd door de Tempeliers. Het stadscentrum heeft ook de hermitage in renaissancestijl van Santa Ana, de "presoneta" voormalige gevangenis van Beceite, het Palau, verschillende verdedigingstorens en de torens die bekend staan ​​als Fuerte de Cabrera, een belangrijk plein tijdens de carlistenoorlogen.

 

De Matarraña-rivier, die ontspringt in Beceite, vormt verschillende poelen of 'tolken'. Evenzo kruisen verschillende sloten, takken en brazales de straten van de stad.

Beceite heeft, net als de rest van de zeventien steden in de regio Matarraña, een westerse variant van het Catalaans als eigen taal.

 

De oorsprong van de nederzetting kan een Romeinse oorsprong hebben en er zijn gedurende de hele periode verschillende Iberische overblijfselen gevonden. De naam is afgeleid van het Arabische bayt Zayd بيت زيد ('het huis van Zayd'). Het bestaan ​​in Aragon van verschillende toponiemen met het woord Zayd (Calaceite, Zaidín, La Zaida, Vinaceite, Binaced, enz.) suggereert de aanwezigheid van de Zaydí Shia-minderheid in de districten ten oosten van Saraqusta. 4 In de verscheidenheid van het Catalaans dat in de stad wordt gesproken, is de naam Beseit. In documenten uit de 17e en 18e eeuw komt het voor als Bezeite en Bezeyte.

 

Natuurlijke omgeving

Het meest opmerkelijke aan Beceite, ondanks het opmerkelijke stedelijke gebied, is ongetwijfeld de natuurlijke omgeving. Het massief van Puertos de Beceite, dat zijn naam dankt aan een reeks bergketens die door de provincie Teruel lopen, maar ook door die van Tarragona en Castellón, is een orografische knoop van kalkrijke natuur. Het sub-vochtige of zelfs vochtige boven-mediterrane klimaat in de hoger gelegen gebieden zorgt voor de overvloed aan zwarte en wilde dennenbossen, steeneiken, eikenbossen en meer boreale soorten zoals hulst, taxus, esdoorn en zelfs een kleine populatie beuken. die het meest zuidelijke beukenbos van Spanje en van het hele Iberisch schiereiland vormen.

 

Natuurlijke zwembaden voor een verfrissende duik

De rivieren Matarraña, Ulldemó, Algás en Pena vormen buitengewone kloven en zeestraten, waaronder de El Parrizal in de Matarraña-rivier en de Regatxol in de Ulldemó.

De gemeentelijke term herbergt ook een groot deel van het Pena-reservoir, gevoed door de gelijknamige rivier en door een controversiële overdracht tussen de rivieren Matarraña en Pena en met een capaciteit van 182 hm³, voltooid in 1929 en een van de oudste in heel Aragon en Spanje. 

Bovendien hoeven we niet ver van het centrum van de stad te gaan om te genieten van de natuur van de plaats, want naast de straten van de stad geeft de loop van de Matarrañana-rivier ons verfrissende natuurlijke poelen waar we een bad en ontsnap aan de hitte.

Het is de Font de la Rabosa, een reeks ondiepe poelen en watervallen die zijn ontstaan door de erosie van water in de kalksteen rots. En als we de loop van de rivier een paar meter verder naar het zuiden volgen, vinden we nog een rivierzwembad dat veel groter is en beter geschikt om in te zwemmen.

 

Het ongelooflijke landschap van de Parrizal

Aan de andere kant, als we een veel natuurlijkere omgeving willen betreden, zullen we op minder dan 20 minuten van de stad het spectaculaire landschap van Parrizal tegenkomen, gelegen in de Puertos de Beceite, een bergachtig massief dat wordt doorkruist door rivieren en ravijnen.

We zullen deze enclave kunnen verkennen via een wandelroute die heel dicht bij de stad begint en parallel loopt aan de rivierbedding van Matarraña, die we zullen oversteken door middel van loopbruggen gebouwd op kleine poelen. De oversteek eindigt bij Los Estrechos, waar het water van de rivier tussen imposante 60 meter hoge muren en stenen naalden, Les Gubies genaamd, glijdt.

 

Brug in Beceite

De stenen brug van Beceite is ongeveer 15 meter hoog. Door de constructie kon de bevolking niet geïsoleerd raken in geval bij overstromingen. Het werd gebouwd tussen de 15e en 16e eeuw, samenvallend met de groei van de bevolking en de vorming van de nieuwe wijken Vilanova, Sant Roc en del Pilar. Tegenwoordig, en sinds de aanleg van de weg aan het einde van de 19e eeuw, is het de enigste weg om in Beceite te komen.

 

Klimaat

Het klimaat van Beceite is een subvochtig continentaal mediterraan klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 122 °C (graden Celsius) en de gemiddelde jaarlijkse neerslag is 6.772 mm. Een belangrijke en zelfs overvloedige hoeveelheid in zijn “mediterraan Spanje”. Het klimaat van het stedelijk gebied, gelegen in het gebied op de laagste hoogte van de gemeentelijke term, op 579 m boven de zeespiegel, heeft vier zeer duidelijke seizoenen; de zomer is matig heet en zonnig met af en toe onweer en koele nachten; Herfst en lente zijn de meest regenachtige seizoenen en in de winter zijn er frequente zonnige dagen, nachtvorst en episodische sneeuwval die aanzienlijke hoeveelheden kan ophopen.

 

Economie

De geschiedenis van de stad is nauw verbonden met de papierindustrie, die nu ter ziele is, maar die een van de belangrijkste in Aragon was, met tot zes papierfabrieken die tegelijkertijd in bedrijf waren. Uit deze fabrieken kwamen baardpapier, bruin papier, topkwaliteit speelkaarten en karton voor het hele land. Precies Beceite had in de 19e eeuw een van de eerste kaartfabrieken die aan Heraclio Fournier begon te leveren.

De laatste papierfabrieken staakten echter hun activiteiten aan het begin van de jaren 70, waardoor de bevolking de ontvolking verergerde waaraan ze was blootgesteld sinds de jaren 50. Naast de papierindustrie had de stad verschillende houtzagerijen en kleine kolenmijnen.

Momenteel zijn de pijlers van de economie voornamelijk de varkens- en schapenhouderij, aangevuld met landbouw, met name de buitengewone olijfboomgaard en de amandelboom; Toerisme en hotelwezen zijn de meest dynamische, beginnende sector met de grootste toekomstvoorspelling.

Beceite is een van de meest toeristische steden in de hele provincie Teruel en in heel Aragon. Alleen al in de zomer van 2015 werden meer dan 702.000 voertuigen geteld in de recreatie- en badzones van de rivieren Matarraña en Ulldemó.

De stad heeft basisvoorzieningen zoals bakkerijen, slagers, visverkopers, een openbare school, een dokterspraktijk, een apotheek, banken, verschillende bars, hotels, landelijke huizen en actieve toeristische bedrijven. Ontvolking maakt generatiewisseling en groter particulier initiatief echter onmogelijk.

 

Beurzen en festivals

De stad viert van 23 tot 27 augustus haar patroonheilige festiviteiten ter ere van San Bartolomé en San Eutropio. Het viert ook de Bolets Mycologische Dagen in de tweede helft van oktober.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR ARAGÓN NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron::  20minutos.es
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN ARAGÓN

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :