Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

jaca

Gepubliceerd op 24 september 2022 om 19:21

Geschreven door: Manuela Martin

reisindrukken van de spaanse STAD JACA

Ontdek de stad Jaca, de eerste hoofdstad van het oude koninkrijk Aragon. De stad Jaca is meer dan 2000 jaar oud en een levend museum van romaanse kunst

Reisimpressies van de Spaanse stad Jaca in de provincie Huesca in de regioAragón, Jaca is gelijktijdig de hoofdstad van de comarca Jacetania. Met meer dan tweeduizend jaar geschiedenis is de stad Jaca, gelegen in de provincie Huesca, een levend museum van romaanse kunst , waarvan het historische centrum is uitgeroepen tot bezit van cultureel belang. 

DE SPAANSE STAD JACA

Wat de eerste hoofdstad was van het oude koninkrijk Aragon, is tegenwoordig een van de belangrijkste steden van Alto Aragon, hoofdstad van de sneeuw en open deur naar de Pyreneeën. Maar als er iets is waarvoor het vooral bekend is, dan is dat omdat het een van de hoofddoelstellingen is van de Romaanse route, waarvan we de belangrijkste monumenten in dit artikel zullen samenvatten, zodat uw bezoek aan deze stad kunt genieten van al het moois dat Jaca rijk is.

Booking.com

De romaanse overblijfselen die in de stad zijn gevonden, zijn getuigen van een belangrijk middeleeuws verleden, geconsolideerd als de oudste voorbeelden en referenties van dit soort kunst. Romaans is een artistieke stijl uit de hoge middeleeuwen (van het begin van de 11e eeuw tot het einde van de 12e eeuw) en wordt beschouwd als de eerste grote internationale stijl die verband houdt met het christendom.

De geboorte van de romaanse stijl valt samen met de geboorte van het koninkrijk Aragon (wat nu Opper-Aragon is), waarin Jaca de belangrijkste stad is. Dit maakt deze stijl typerend voor Alto Aragonese en dat er zoveel monumenten en kunstwerken zijn die tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven, vooral de stad Jaca .

 

De Kathedraal van San Pedro de Jaca

De bouw begon in 1077 in opdracht van koning Sancho Ramírez en wordt beschouwd als de eerste romaanse kathedraal in Spanje. Het heeft een basiliek plan met drie beuken met hun bijbehorende apsissen, twee toegangsdeuren en een slanke koepel.

Aan de voet van de tempel bevindt zich de portiek met een timpaan die een chrismon omsluit. Wat de romaanse versiering betreft, valt de rijke en gevarieerde sculpturale versiering in hoofdletters, kraagstenen, metopen, muren en bases op. Daarin vinden we scènes van hoge kwaliteit uit de bijbel of uit het dagelijkse leven van die tijd. Bovendien is de decoratie op muren en sokkels geometrisch (geruit en ballen). Deze twee originele elementen van Jaca zijn te vinden langs de Camino de Santiago en andere romaanse kerken.

In het oude klooster van de kathedraal is het diocesane museum voor romaanse kunst. Geopend in 1970, is één van de belangrijkste Romaanse museum ruimtes in Spanje.

Hermitage van San Adrián de Sasabe

Deze hermitage, van Visigotische oorsprong, zit vol mysteries en legendes. Het maakte deel uit van een van de belangrijkste kloosters in Aragon en het hoofdkwartier van het bisdom Huesca terwijl de stad onder islamitische heerschappij stond.

DE SPAANSE STAD JACA
DE SPAANSE STAD JACA

Foto's: Turismodearagon.com

Kerk van San Caprasio

Gelegen aan de ingang van Santa Cruz de la Serós, volgt deze kerk de voorschriften van de traditionele Lombardische romaanse stijl. Het is een kerk met een enkel schip met een kruisgewelf en een pastorie bedekt met een tongewelf.

Het klooster van San Juan de la Peña

De bakermat van het koninkrijk Aragón en de oorsprong van mysterieuze legendes. Het klooster van San Juan de la Peña, gebouwd onder een enorme rots als beschutting aan het begin van de 10e eeuw, combineert geschiedenis, cultuur en natuur .

Het klooster van San Juan de la Peña

Foto: Turismodearagon.com

Het herbergt overblijfselen van een oude Mozarab-kerk, waarover later een romaanse kerk werd gebouwd en het klooster, grotendeels gebeeldhouwd door de meester Agüero.

Tijdens de middeleeuwen zorgde het isolement voor legendarische eigenschappen die het in verband brachten met de Heilige Graal.

Het was een koninklijk pantheon tot de 12e eeuw. Verklaard van cultureel belang, wordt het klooster gevormd door verschillende delen die tot verschillende tijdperken behoren. Aan de overkant van het atrium wordt de Raadzaal bereikt, evenals de lage kerk, Mozarab uit de 10e eeuw. Het pantheon van de aristocraten bevat twee rijen nissen versierd met aangehechte halve puntbogen en fries in Jaca-stijl met stenen linten.

Van daaruit is de hoge kerk toegankelijk (11e eeuw) en het klooster (12e), prachtig voorbeeld van romaanse kunst met een onschatbare galerij met gebeeldhouwde kapitelen die scènes uit de bijbel voorstellen.

Heel dicht bij het oude klooster werd een nieuwe barokke gebouwd, bekend als het nieuwe klooster , omgeven door een bijzonder mooi landschap dat is uitgeroepen tot beschermd landschap.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR ARAGÓN NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: 65ymas.com Geschreven door: Manuela Martin
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN ARAGÓN

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :