Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Agüero

Gepubliceerd op 24 september 2022 om 19:33

reisindrukken van Het dorp AGÜERO

Reisimpressies van het dorpje Agüero is een van de verborgen juweeltjes van Spanje.

Reisimpressies van het Spaanse stadje Agüero, het plaatsje ligt in de provincie   Huesca in de regio Aragón dit dorp telt ongeveer de 150 inwoners. Via een goed begaanbare weg zie je al van ver deze indrukwekkende  rotsformatie liggen. Parkeren kun je direct voor de ingang van het dorpje, waar ook een bord met informatie over diverse wandel- en fietsroutes staat. We zijn erachter gekomen waarom dit dorp de classificatie van ” verborgen juweeltje” verdient. En de waarheid is dat de naam eigenlijk nog te kort schiet.

Het dorp Agüero Het dorp Agüero

Foto: Wikipedia

Spanje trekt jaarlijks miljoenen toeristen . In 2019 waren er meer dan 80 miljoen en in 2020 bezochten 19 miljoen mensen Spanje, ondanks alle beperkende maatregelen is Agüero een voorbeeld waarom vele mensen deze plaats aantrekken.

Booking.com

Het panoramische uitzicht op dit kleine dorpje met de mallos er vlak achter maakt een enorme indruk op ons. We vinden deze hoek in de Aragonese Pre-Pyreneeën, in een gebied dat bekend staat als La Hoya de Huesca , een regio die wordt gedomineerd door de mallos, die de grens vormen tussen de Pyreneeën en Somontano. 

Deze grillige vormen vormen een prachtige achtergrond voor deze stad, met de steile straatjes  waar u kunt genieten en bewonderen van enkele overgebleven huizen die de authentieke fysionomie van de Pre-Pyreneeën hebben behouden.

Een eenvoudige en waardevolle route is om rond de mallos te gaan en de Al-Foraz- grot te bereiken, een enorme grot met prachtige uitzicht. Het is een cirkelvormige route om de stad die ons in staat stelt om deze originele formaties heen te gaan om de indrukwekkende grot te bereiken. Deze tour zal ons ook in staat stellen om Peña Sola, het hoogstgelegen moeras, in al zijn pracht te bewonderen.

 

Twee kerken van grote waarde

Twee kerkelijke gebouwen trekken onze aandacht. Enerzijds de parochiekerk van El Salvador, op het centrale plein, waar de toren gebouwd rond de 16e-17e eeuw opvalt, en het portaal, een prachtige compositie met rijkelijk uitgesneden halfronde archivolten met verschillende motieven van romaanse kunst.

 

Aan de andere kant, de kerk van Santiago , die dateert uit de 12e eeuw en een van de grote artistieke schatten van de regio is. Het is opvallend omdat het niet af is, de architect heeft het half gelaten, maar het heeft geen wijzigingen of hervormingen ondergaan. Ondanks alles is het zo mooi dat het tot nationaal monument is uitgeroepen. Deze romaanse tempel heeft een reliëf op de gevel waarin de aanbidding van de drie wijzen te zien is.

Wat zijn Mallos

De Mallos zijn een reeks samen geklonterde rotsformaties , gelegen in de gemeente Las Peñas , in de Hoya DE Huesca comarca, in Aragon , Spanje . Ze bevinden zich op, ongeveer 45 km ten noordwesten van de stad Huesca . Ze zijn ongeveer 300 meter hoog ongeveer 1000 meter boven de zeespiegel zij zijn de uitlopers van de Pyreneeën . 

De Mallos werden gevormd toen geërodeerd materiaal van de hellingen van de Pyreneeën naar beneden spoelde en aan elkaar werd gecementeerd door kalksteen . Na verloop van tijd verdichtte dit mengsel zich tot een grote massa conglomeraat gesteente .Uiteindelijk droeg erosie de zachtere, meer poreuze delen van het conglomeraat weg. De meer resistente rots bleef, en werd de formaties die bekend staan als de Mallos de Riglos. 

Door hun relatief verticale zijden zijn de Mallos de Riglos een populaire bestemming voor klimmers 

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR ARAGÓN NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron::  65ymas.com
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN ARAGÓN

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :