Dénia 

Gepubliceerd op 31 januari 2022 om 12:13

Reisindrukken van het stadje Dénia 

Reisimpressies van het Spaanse vissersplaatsje Dénia aan de Costa Blanca in de provincie Alicante. Op rond de 100 km boven de stad Alicante ligt het schilderachtig dorpje. Het plaatsje Denia ligt aan de  Costa Blanca en heeft heel veel te bieden voor natuur-, cultuur- en zeker voor de zon liefhebbers.

Reisimpressies van het Spaanse vissersplaatsje Dénia

Dénia is meer dan een vertrekhaven

Het vissersplaatsje Dénia ligt ten noorden van Benidorm en ten zuiden van Valencia aan de Costa Blanca. Het is vanwege de ligging in het zuiden van Spanje een ideale bestemming voor (winter)zon liefhebbers. Dit komt niet alleen door het zonnetje dat veelvuldig schijnt, maar ook door de kilometerslange stranden die je uitnodigen om een dagje te luieren. In het centrum zelf vind je nog de echte Spaanse cultuur met leuke winkeltjes, terrasjes, bars en restaurants.

Booking.com

Behalve het feit dat Dénia een fijne vakantiebestemming is, is de ontstaansgeschiedenis ook interessant. Deze gaat ver terug; tot enkele eeuwen voor Christus toen de plaats onderdeel van Griekenland was. Dénia viel door de eeuwen heen onder de Romeinse en Islamitische heerschappij en kreeg namen zoals Dianum en Deniyya. Het toerisme groeide in de 20e eeuw en deze groei heeft zich in de 21e eeuw voortgezet. Neem jij er binnenkort ook een kijkje?

De haven en stranden van Dénia

In Dénia vind je geen massatoerisme en zijn de stranden lang en breed. Hierdoor is er eigenlijk altijd wel een plekje te vinden. Aan het strand kan je luieren op een ligbed of handdoek, maar er zijn ook volop mogelijkheden voor actieve vakantiegangers. Duiken en snorkelen kan in dit deel van de Costa Blanca bijvoorbeeld uitstekend.

Wie graag de wind in de haren voelt, kan een boottochtje maken. Vanaf de jachthaven van Dénia vertrekken diverse boten. Ontdek vanaf hier o.a. de verrassende kustlijn van de Costa Blanca.

 

Het indrukwekkende Castillo de Dénia

Naast luieren kun je in Dénia ook perfect cultuur opsnuiven. Op de heuvel naast de haven ligt Castillo de Dénia. Dit kasteel is gebouwd tussen de 11e en 12e eeuw in de Islamitische stijl. Sinds de bouw is het een en het ander veranderd en aangepast. Dit betekent dat je nu ook o.a. invloeden uit de Renaissance terugziet in het kasteel.

Het kasteel is overigens niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook functioneel. In de zomermaanden vinden er ’s avonds vaak concerten plaats in Castillo de Dénia. Tevens kun je het kasteel beklimmen. Eenmaal boven kun je genieten van een prachtig uitzicht over Dénia. Ga in de zomer vroeg op pad, anders is het wat te warm voor deze klim.

 

Ontspannen op Placa de la Constitution

Spanjaarden houden van pleintjes, terrasjes en heel veel gezelligheid. Het mooiste plein van Dénia is zonder twijfel Placa de la Constitution. Neem plaats in een van de barretjes of op een terrasje en geniet van diverse Spaanse lekkernijen. Probeer vooral een van de visgerechten die de menukaarten hier domineren. Aan Placa de la Constitution staat overigens ook het gemeentehuis van Dénia en de 18e eeuwse kerk Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción. Nog een stukje cultuur!

Shop je rot in Dénia

Wie van winkelen houdt, komt niet bedrogen uit. In Carrer del Marqués de Campo, om de hoek van de jachthaven, vind je veel winkels en restaurants. Deze straat wordt omgeven door bomen die zorgen voor een schaduwrijk geheel. Erg prettig wanneer de zon hoog in de lucht staat. Een andere locatie waar veel shop plezier te beleven is, is de promenade aan de jachthaven, de Explanada de Cervantes. Ga hier vooral naartoe in de koelere namiddag of vroege avond.

 

TIP

Houd er rekening mee dat de Spaanse siësta in deze winkels een gegeven is. Tussen de middag zijn veel winkels voor enkele uren gesloten.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR DENIA NOOIT VERGEET

 

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in aan  de Costa Blanca?

Dit Is misschien ook interessant: