Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Belchite

Gepubliceerd op 26 mei 2022 om 16:45

DE oude en de nieuwe stad Belchite

Het ontdekken en beleven van de stad Belchite betekend het beschrijven van twee steden: de oude stad, met de levende getuigenis van de slag om Belchite in 1937 gedurende de Spaanse Burgeroorlog van 1936 tot 1939. De oude gebombardeerde stad die nu triest en verlaten is en een monument ter nagedachtenis is , en het nieuwe Belchite, gebouwd op een paar meter van de oude stad en ingehuldigd in 1954. 

DE OUDE EN DE NIEUWE STAD BELCHITE

Foto: Wikipedia

Het stadje Belchite ligt in de Spaanse provincie Zaragoza in de regio Aragón 

 

Geschiedenis

In het plaatsje Belchite vonden twee belangrijke veldslagen uit de Spaanse historie plaats; de slag om Belchite in 1809 (onafhankelijkheidsoorlog tegen Napoleon) en de slag om Belchite in 1937 gedurende de Spaanse Burgeroorlog van 1936 tot 1939.

Booking.com

In 1937 bij de Slag om Belchite, wilden de republikeinen de stad Zaragoza en een deel van de regio Aragon heroveren, de regio werd al minstens voor de helft door de nationalisten bezet.

Het plan was om door te breken over een lengte van circa 100 kilometer tussen de plaatsen Zuera en Belchite maar het felste verzet van de nationalisten vond plaats bij Belchite.

De slag liep vertraging op en de nationalisten kregen de kans om extra versterking te laten aanrukken, uiteindelijk werd bijna de hele stad verwoest en er vielen in totaal circa 4800 doden en ruim 6000 gewonden. 

Tijdens deze oorlogshandeling werd het dorp met de grond gelijk gemaakt door hevige bombardementen. Het dorp was toen van relatief groot belang in de regio.

Het herbergde onder andere twee kloosters en meerdere kerken die deze stelling danig bevestigen.

Franco besloot het dorp opnieuw op te bouwen naast de resten van het oude dorp; en het oude dorp onaangeroerd te laten als herinnering aan het bombardementen in 1937.

DE OUDE EN DE NIEUWE STAD BELCHITE

Foto: Wikipedia

Voor de bouw van het nieuwe Belchite tijdens 1940-1945 werden voornamelijk Republikeinse gevangenen gebruikt. Deze gevangenen werden gehuisvest in een concentratiekamp in de buurt van Belchite. Er verbleven daar ongeveer 1000 gevangenen. Ook de resten van dit concentratiekamp zijn nog steeds zichtbaar.

De laatste bewoners van het oude Belchite verlieten hun ruïnes in 1964 om in het nieuwe Belchite te gaan wonen. De ruïnes van het oude Belchite zijn nog steeds te bezichtigen zonder dat dit is geconditioneerd ten behoeve van het toerisme. Het bezoekersaantal van de ruïnes wordt geschat op 40.000 per jaar.

Het dorpje Belchite (en de ruïnes) ligt op ongeveer 1/2 - 3/4 uur rijden van de stad Zaragoza.

DE OUDE EN DE NIEUWE STAD BELCHITE

Foto: Wikipedia

In het nieuwe dorp Belchite is een VVV , een toeristen informatie centrum waar je meer info over de gebombardeerde oude stad kunt vinden maar je kunt ook vanaf dit info centrum een rondleiding maken met een lokale gids door de oude gebombardeerde stad.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR BELCHITE NOOIT VERGEET.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spanje Vandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :