Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Guadalupe

Gepubliceerd op 6 juni 2022 om 17:45

Reisindrukken van Het STADJE Guadalupe

Reisimpressies van het dorpje Guadalupe, het plaatsje ligt in de regio Las Villuercas in de provincie Cáceres, dit historisch stadje met geplaveide straten en traditionele architectuur, waaronder erfgoed gebouwen zoals het Koninklijk klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe, een UNESCO-werelderfgoed.

REISINDRUKKEN VAN HET GUADALUPE

Het plaatsje Guadalupe is goed gelegen voor het verkennen van andere steden en dorpen in Las Villuercas, zoals Cañamero, Logrosán en Berzocana. Nog een van de meest aansprekende eigenschappen van het gebied is de eenvoudige, maar sappige keuken van Extremadura , gemaakt met eersteklas ingrediënten.

Booking.com

La Puebla de Guadalupe , gelegen aan de voet van de Sierra de Altamira, is een illustere stad vanwege zijn geschiedenis en opmerkelijk gebouwd erfgoed.

Dit typische bergdorp, uitgeroepen tot historisch-artistieke plaats, groeide onder de vleugels van het koninklijk klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe .

Het klooster, dat in 1993 tot werelderfgoed werd verklaard, werd in de 14e eeuw gebouwd in opdracht van koning Alfonso XI van Castilië als teken van dankbaarheid aan de Maagd, na zijn overwinning in de slag bij Salado in 1340.

Sinds de oprichting is het klooster een van de belangrijkste pelgrimsoorden op het schiereiland geworden. Het was ook het decor van belangrijke gebeurtenissen, zoals het publiek dat de katholieke vorsten aan Christoffel Columbus schonken, waar ze hem de schepen gaven die hem op zijn reis naar de Nieuwe Wereld zouden brengen.

Na het passeren van de schitterende façade, met zijn opmerkelijke bronzen deuren, betreedt u het gebouw. Binnen zijn er twee opmerkelijke kloosters , een gotische en een mudejar, met een paviljoen in de laatste die de overgang van gotische naar mudejar-stijl laat zien.

U mag de sacristie niet missen, met elf schilderijen van Francisco de Zurbarán . U moet ook een kijkje nemen in de zijkapel van de Maagd, gebouwd door Lucas Jordán, met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe, patroonheilige van Extremadura.

Gelegen op het centrale Plaza de Santa María , herinnert de fontein van Tres Caños aan een van de historische mijlpalen van La Puebla, aangezien het op dit plein was dat de eerste indianen die Columbus meebracht van zijn tweede reis naar Amerika, werden gedoopt.

Tegenover het klooster staat het voormalige ziekenhuis van San Juan Bautista (gebouwd in de 14e en 15e eeuw), nu het Parador Hotel. Gedurende zijn bestaan ontving het gebouw duizenden pelgrims die naar Guadalupe kwamen. Het was ook een belangrijke medische faculteit, waar veel van de artsen die voor het Royal Court werkten, werden opgeleid.

Het ziekenhuis heeft een bijgebouw dat herinnert aan de culturele pracht van de stad: het Colegio de Infantes , waar studenten grammatica, zang en theologie leerden. Tegenwoordig is dit historische gebouw de Parador de Guadalupe.

De Calle Mayor die de hogere en lagere delen van de stad met elkaar verbindt, is de belangrijkste verkeersader in een netwerk van geplaveide straten en traditionele huizen met houten balkons, portieken en veranda's. Een ander opmerkelijk gebouw is de landkapel, Ermita del Humilladero (15e eeuw), ongeveer vier kilometer van het stadscentrum.

 

Gastronomie, festiviteiten en omgeving

Guadalupe is een geweldige showcase voor de regionale keuken. De lokale gerechten zijn vaak eenvoudig, met ingrediënten van uitstekende kwaliteit: Iberische worstjes, ajoblanco (een koude soep met amandelen, knoflook, brood en olijfolie), migas (paneermeel met chorizo en spek), caldereta de cordero (lamsstoofpot) en kip “a lo padre Pedro” - met paprika en tomaat. De beste begeleiding bij deze gerechten is een lokale wijn met de oorsprongsbenaming Ribera del Guadiana.

Een van de belangrijkste feesten in La Puebla wordt gevierd ter ere van de Maagd van Guadalupe , op 8 september. De meest opvallende tradities van de stad zijn onder meer kopersmeden , een voorouderlijke techniek die plaatselijk kan zijn ontstaan met het werk van de Hieronymite-monniken in het klooster in de Middeleeuwen. Deze kunst is van generatie op generatie doorgegeven, waarbij kruiken en meer decoratieve stukken zoals sieraden nog steeds met de hand worden gemaakt. Deze objecten kunnen worden gekocht bij veel van de traditionele winkels in het stadscentrum. 

Guadalupe is het perfecte excuus voor een uitstapje naar Las Villuercas , het bergmassief ten oosten van Extremadura. De reis door een prachtig berglandschap voert langs steden als Bohonal de Ibor, Cañamero , Logrosán en Berzocana .

Een andere goede keuze is om de regio La Vera te bezoeken , met een uitbundig landschap gemarkeerd door de oever van de rivier Tiétar, waar u charmante plaatsen vindt zoals Hervás , het klooster van Yuste en Jarandilla de La Vera, waarvan het paleisachtige kasteel nu het Parador Hotel in de stad.

Tussen Navalmoral de la Mata, Plasencia en Trujillo ligt Monfragüe National Park , een grote natuurlijke ruimte waar u kunt wandelen, of een van de fiets- of paardrijroutes kunt nemen. Ook kunt u op iets meer dan 20 kilometer van Guadalupe het Villuercas-Ibores-Jara Geopark bezoeken , een bergachtig massief van meer dan 2500 vierkante kilometer, erkend door UNESCO vanwege zijn unieke geologische erfgoed.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR GUADALUPE NOOIT VERGEET.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Cáceres?

Misschien ook interessant :