Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Setenil de las Bodegas

Gepubliceerd op 18 juli 2022 om 11:17

reisindrukken van het stadje Setenil de las Bodegas

Reisimpressies van het dorpje die onder de rotsen werd geboren. Setenil de las Bodegas maakt deel uit van de route van de Witte Dorpen van de Sierra de Cádiz en is een van de meest pittoreske dorpjes van Andalusië.

De straat Cuevas del Sol is ongetwijfeld de meest representatieve van Setenil. Robert Ruiz

Dankzij steden als Setenil de las Bodegas kan de Sierra de Cádiz bogen op een van de mooiste en meest pittoreske van het hele Iberisch schiereiland. Misschien konden hun eerste prehistorische buren dit nog niet weten, maar ze waren natuurlijk duidelijk dat deze plek ideaal was om zich te vestigen en het door de geschiedenis heen te laten duren.

Booking.com

Setenil de las Bodegas maakt deel uit van de route van de witte steden van de Sierra de Cádiz, het werd geboren door gebruik te maken van de vormen van de kloof gecreëerd door de rivier de Guadalporcún en zijn grotten en natuurlijke hoeken en gaten gaven al snel onderdak aan de eerste kolonisten . Later werden het huizen, en tot op de dag van vandaag, toen het een van de meest bezochte steden in de provincie Cadiz is geworden. Bovendien behoort het tot de vereniging van de mooiste steden van Spanje en is het uitgeroepen tot historisch-artistieke site.

Setenil genoot een groot strategisch belang tijdens zijn moslimperiode en de christelijke herovering was moeilijk te vinden, zozeer zelfs dat de naam daar vandaan komt. Hij werd zeven keer belegerd zonder succes, Septem nihil (Latijn: zeven keer niets), en dus werd hij gedoopt.

Om Setenil de las Bodegas te leren kennen, kiest u een goede zonnige dag, wanneer de witte huizen het meest schijnen en het meest contrasteren met de blauwe lucht. Het is ook het perfecte moment om te zien hoe de straten op natuurlijke wijze koel blijven en de locatie helpt om aan de hitte te ontsnappen. Een perfect bezoek aan Setenil de las Bodegas begint in het oude stadhuis en eindigt met het proeven van enkele van de meest typische zoetigheden van Setenil, en dat is precies wat we hieronder gaan voorstellen. 

 

Begin bij het toeristenbureau van Setenil de las Bodegas

De eerste halte is het VVV-kantoor van Setenil, en niet alleen om u met kaart in de hand alles uit te leggen wat u niet mag missen in dit prachtige witte stadje, maar ook om het gebouw waar het zich bevindt te leren kennen. Het is het oude stadhuis, daterend uit het begin van de 16e eeuw, en je moet omhoog kijken om het spectaculaire Mudejar cassetteplafond met par en knokkel te zien. Iets verderop, op de onderste band, herdenkt een inscriptie 21 september 1484, de dag dat Setenil werd veroverd door de katholieke vorsten. Oorspronkelijk was het een albarrana-toren die voor het fort lag en toegang gaf tot het fort, maar tegenwoordig is het verantwoordelijk voor het ontvangen van bezoekers van over de hele wereld.

De Torreón en de Arabische Aljibe, de overblijfselen van het fort

Je zult een heuvel moeten beklimmen totdat je de Torreón de Setenil bereikt, maar je zult dankbaar zijn om je bezoek hier voort te zetten. Deze hommagetoren is het beste overblijfsel dat je kunt genieten van het oude Almohaden-fort dat ooit de Setenil-rots beschermde sinds de 12e eeuw, en dat zo vaak werd aangevallen. Je kunt ook enkele overblijfselen zien van de muur die de rots omringde.

 

Onder het maaiveld vind je de oude Arabische cisterne, een in de rots uitgehouwen reservoir dat als functie had om het fort van water te voorzien. En heel dichtbij, mag u ook het uitzichtpunt El Lizón niet missen, om te profiteren van en te genieten van een goed uitzicht over het hele centrum van Setenil.

 

Het huis van de Vrouwe van Setenil

Zoals we al zeiden, moet je een lange tijd teruggaan om de oorsprong van Setenil te kennen, minstens 5000 jaar. En niets beters dan een bezoek aan de Casa de la Damita de Setenil, vlakbij de Torreón. Hier vindt u een klein maar interessant museum dat u meeneemt door de geschiedenis van Setenil dankzij de archeologische vondsten die zijn gevonden bij verschillende opgravingen die in 1997 zijn uitgevoerd. paleolithische Venus vijf millennia oud die de nederzetting accrediteert dat Setenil in de prehistorie leefde.

Cuevas del Sol en Cuevas de la Sombra straten

Deze twee straten zijn zonder twijfel het meest representatieve beeld van Setenil de las Bodegas, zelfs meer dan enig panoramisch uitzicht dat je kunt krijgen vanuit het gezichtspunt van de katholieke vorsten, ook ten zeerste aanbevolen. 

 

Wanneer de lunch nadert, kun je het beste naar de straat Cuevas del Sol gaan, waar de rots die door de rivierbedding is geërodeerd, dienst doet als dak en muur van de huizen en restaurants die typische gerechten aanbieden, zoals boerensoepen, roerei met asperges, paneermeel of gazpachuelo. Altijd natuurlijk samen met enorme tomaten die nauwelijks onopgemerkt zullen blijven. 

 

Na het eten is het zijn ding om van straat te veranderen, de rivier over te steken en de straat Cuevas de la Sombra te lopen. Eenmaal daar zul je begrijpen waarom zijn naam te danken is, en het is dat hier de straat zelf bedekt is met rotsen. Je zult zien dat de beste banketbakkers in Setenil hier geconcentreerd zijn en op een paar meter afstand van elkaar, dus als je een kopje koffie wilt drinken en typische zoetigheden wilt proberen, zoals de Cortadillos, empanadilla's, donuts of pasta, dan is dit de straat waar je waren aan het zoeken.

De hermitages en kerken van Setenil

De hermitages en kerken van Setenil maken ook deel uit van de geschiedenis. Aan de rand was de hermitage van San Sebastián de eerste christelijke constructie die in Setenil werd gebouwd na de verovering van de katholieke vorsten in de 15e eeuw. Het is klein en in de laatgotische Spaanse stijl. Van zijn kant herbergt in het hart van de hermitage van San Benito een van de meest gerespecteerde gravures in Setenil, zijn vader Jesús Nazareno. 

 

En bovenaan, net zo opvallend als de toren van het oude fort zelf, steekt de kerk van Nuestra Señora de la Encarnación boven alles uit. Het werd gebouwd in de 15e eeuw bovenop de belangrijkste moskee van de stad, maar de werken werden pas in de 17e eeuw voltooid. Daarom valt het syncretisme van de stijlen op, beginnend met Mudejar en eindigend met Gotisch. 

Straten Jabonería en Cabrerizas

Tijdens uw bezoek aan Setenil mag u nooit vergeten dat u hier moet wandelen en de straten moet verkennen, zowel die bedekt door grotten als de meest labyrintische die het centrum vormen. Zonder de Plaza de Andalucía te vergeten natuurlijk. 

 

Twee van de meest authentieke straten die je niet mag missen zijn die van Jabonería en Cabrerizas. Het zijn twee uitstekende voorbeelden van de Setenil-architectuur, waar de huizen beschut liggen onder de rotsen, en die zelfs als decor hebben gediend voor Curro Jiménez zelf , de beroemdste van die bandieten die ooit van deze bergketen hun schuilplaats maakten.

ZORG DAT JE JE REIS NAAR LA SETENIL DE LAS BODEGAS NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron::  eldiario.es - Author: Robert Ruiz

Wat gaan we ondernemen in de provincie Cádiz?

Misschien ook interessant :