Tien typische Andalusische gerechten


TIEN TYPISCHE ANDALUSISCHE GERECHTEN

Probeer eens deze 10 typische Andalusische gerechten

De regio Andalusie heeft een heerlijke en een zeer rijke afwisselende gevarieerde keuken, daarom moet je zeker als je op vakantie bent in Andalusië een aantal van deze gerechten proberen, echt doen dan je zult er heerlijk van de verschillende gerechten die Andalusië rijk is, smullen!

TIEN TYPISCHE ANDALUSISCHE GERECHTEN

Espetos de Sardinas (Gegrilde Sardientjes) in de provincie Malaga:

Dit typische gerecht van Malaga is uniek op de wereld, alleen hier worden ze op een speciale bijzonder manier voorbereid. Dit is van oorsprong  een gerecht voor de arme mensen of bescheiden gezinnen. Maar "Miguel el de las Sardinas (Miguel van de Sardientjes)" had het geweldige idee om een Chiringuito (strandtent) te openen in Malaga, want dat was de enige plek waar je de sardientjes kon spietsen.

 

Het gerecht bestaat uit 6-7 sardines op een spies, als het ware alsof ze gestoken zijn door een zwaard. Deze spies zit in het zand gestoken naast het vuur. Zo worden ze langsaam geroosterd totdat ze klaar zijn. Heerlijk!!!

 

Gazpacho

Gazpacho is een typisch gerecht uit Andalusië. Deze verfrissende koude soep is heerlijk om tijdens de warme zomer te eten. In de winter wordt er bijna nooit gazpacho gegeten, maar wanneer het weer warmer wordt, dan wordt er ik elk huis in Andalusië Gazpacho klaargemaakt en gegeten. De basis Ingrediënten van Gazpacho zijn: rijpe tomaten, komkommers, paprika's, uien, een beetje knoflook, brood, olijfolie, azijn en zout. Sommige Ingrediënten verschillen maar in het algemeen gebruikt men de bovengenoemde Ingrediënten. Als u in Andalusië bent proef dan eens deze heerlijke gerecht.

Booking.com

Pescaito frito (Gefrituurde vis)

Ook een typisch gerecht uit Andalusië waar over het algemeen alle leden van een gezin dol op zijn. Meestal wordt het gegeten in bars, restaurants en op terrasjes. De vis wordt door de bloem gehaald en wordt gebakken in olijfolie. Het wordt vooral als een voorgerecht gegeten met een biertje of een glaasje wijn, maar het kan ook een hoofdgerecht zijn. Zodat het lekker smaakt, dient de vis vers en op de juiste wijze gebakken te worden, wat niet altijd even makkelijk is. Proef dit zalige visgerecht op een van de Chiringuitos (strandtenten) in Andalusië.

 

Salmorejo de Cordoba / Porra Antequerana

Een gerecht dat vergelijkbaar is met gazpacho, maar met meer consistentie. Het is net geen soep, de textuur is wat dikker en zeer zacht waardoor het meer op een créme lijkt. De smaak is ook een beetje anders, name doordat er meer tomaten en brood aan worden toegevoegd. Het wordt meestal geserveerd met stukjes Serranoham en stukjes gekookte eieren. Het is een van de typische gerechten in Cordoba en Antequera.  In Antequera staat het gerecht bekend onder de naam "Porra Antequerana".

Iberische Serranoham

Wereldwijd bekend. Dit heerlijke gerecht mag u niet missen als u Andalusië bezoekt. Zalig om ervan te genieten met een goede rode wijn bijvoorbeeld als aperitiefje.

 

Er bestaan verschillende variëteiten van de Serranoham en ze zijn allemaal heerlijk. De beste in zijn soort is zonder twijfel Iberische Serranoham. Het is dan ook de duurste, en het verschilt van de rest omdat de zwarte varken in vrijheid leeft (zonder stress) en in de laatste maanden van zijn leven alleen maar eikels eet waardoor de Iberische ham een speciaal aroma krijgt. In de provincie Huelva zijn er veel van dit soort zwarte varkens.

 

Gezouten vis

Door deze bereidingswijze verliest de vis zijn natuurlijke smaak niet en bovendien blijft het ook nog heel mals. Hiervoor wordt meestal roodbaars gebruikt. De gehele vis wordt bedekt met een dikke laag zout en wordt in de oven gezet. Het zout wordt dan een dikke korstlaag. Deze wordt verwijderd en de vis wordt gelijk geserveerd zonder andere ingrediënten aan toe te voegen. Men zou denken dat de vis te zoutig is maar dat is niet zo, de vis smaakt heerlijk!

 

Gekookte garnalen

Een ander typisch gerecht uit Andalusië dat u moet proeven. Gekookte garnalen zijn heel mals en smaken het best samen met een koud pilsje.

Almadraba tonijn in de omgeving van Conil, Barbate, Zahara de los Atunes ...

Een van de beste gerechten van Andalusië dat u gegarandeerd op geen enkele andere plek zal vinden.  Zelfs uit Japan komen ze speciaal om deze tonijn te kopen. De naam "Almadraba" komt van de manier waarop de tonijn wordt gevist. Er wordt geprofiteerd van de migratie van de Atlantische tonijn naar de Middellandse Zee en andersom. Een tonijnvis kan tot bijna 200 kg wegen. Proef ook eens tonijn "Ventresca" of "Morrilo". Het zijn heerlijke gerechten die alleen in deze streek verkrijgbaar zijn. Het kan ook rauw gegeten worden indien u een liefhebber van sushi bent. Hoe dan ook u zult vast smullen met de tonijn.

 

Mollete (broodsoort) met olijfolie van Antequera

Dit is als ontbijt bedoeld, een onvergetelijk ontbijt! Mollete is een typisch broodsoort van Antequera in Malaga, maar het is ook in andere plaatsen te verkrijgen. Neem een geroosterde warm Mollete met een beetje goeie olijfolie en een beetje zout. U zult verbaast zijn hoe lekker dit smaakt. 

 

Migas Andaluzas (Andalusische kruimels)

Dit is een typisch gerecht van de dorpen in het binnenland. Vroeger was het een typisch gerecht van de herders. Het wordt op verschillende manieren klaargemaakt, afhankelijk van de regio. De basisingrediënten blijven overal hetzelfde:  brood (broodkruimels), olijfolie en knoflook. Vaak wordt er wat worst, chorizo, spek en vlees aan toegevoegd. Het is een schotel uit de bergen, bijvoorbeeld van de regio Las Alpajurras. Het ligt wat zwaar op de maag, maar het is overheerlijk en zeker aan te raden.

 

Zoals u kunt zien, de Andalusische gastronomie is heel divers. Er zijn veel meer gerechten maar deze 10 moet u zeker eens proeven als u hier in Andalusië bent. Wij hopen van harte dat het allemaal lekker smaakt.

ZORG DAT JE JE REIS NAAR ANDALUSIË NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :