De meest spectaculaire treinstations in Spanje

Gepubliceerd op 22 december 2020 om 15:44

DE MEEST SPECTACULAIRE TREINSTATIONS IN SPANJE

Spaanse treinstations die met functionaliteit zijn gebouwd, maar authentieke monumenten zijn geworden. Er zijn prachtige treinstations in heel Spanje, in grote steden en in kleine steden. De meeste van hen blijven de functie vervullen waarvoor ze zijn ontworpen en hoewel ze modernisatiewerken hebben ondergaan, behouden ze de charme en stijl waarmee ze zijn gebouwd.

VIJF ROOD WIJNEN VAN LIDL VOOR MINDER DAN 5 EURO

Foto: Wikipedia

Canfranc Station

We beginnen deze tour met misschien wel meest spectaculaire station van Spanje, het Canfranc Station dit gelijknamige dorpje ligt in de Spaanse provincie Huesca, regio Aragón

In de gemeente Canfranc bevindt zich station Canfranc, gelegen aan de vroeger belangrijke internationale spoorverbinding tussen Frankrijk en Spanje. Tegenwoordig is het een Spaans eindstation, waar nog slechts twee keer per dag een trein stopt en waarvandaan de verbinding met Frankrijk door bussen wordt verzorgd. Het gebouw is een van de grootste stationsgebouwen van Europa.

De woonkern rond het station ontleent zijn bestaansrecht aan dit station, dat samen met de spoorlijn door de Pyreneeën op 18 juli 1928 werd geopend. Het treinstation ligt op het hoogste punt van het dorp. De opening van het enorme station en de spoorlijn met zeer vele en lange tunnels vormde het sluitstuk van jarenlange discussies en werkzaamheden die de verbinding tussen Zaragoza en Pau moesten verbeteren. Met name in de jaren 1920 was het station belangrijk, in het bijzonder voor goederentransport.

In de Tweede Wereldoorlog diende het als vluchtroute voor Joden en nazigoud en later voor nazi's zelf.

Het station heeft sterk aan belang ingeboet na een treinongeluk in 1970 waarbij een brug instortte en de verbinding met Frankrijk geblokkeerd raakte.

Het treinstation is gebruikt tijdens het filmen van Doctor Zhivago. Er is geregeld gesproken over de heropening van het internationale treinverkeer tussen Frankrijk en Spanje, maar tot nu zonder resultaat. Wel is een deel van de spoorlijn aan Franse zijde heropend.

Booking.com

Noordstation, Valencia

Het is het belangrijkste treinstation in de hoofdstad van Turia en werd in 1961 uitgeroepen tot historisch-artistiek monument . Het eerste treinstation dat de stad had, werd gebouwd in 1851 en heette Noordstation . De constructie in modernistische stijl is het werk van de architect Demetrio Ribes. Het treinstation heeft een bijzonder interieur en exterieur. 

Foto: Wikipedia

De façade zal niet onopgemerkt blijven. Er zijn bloemen, sinaasappels en oranjebloessem te zien. Dit staat symbool voor de Valenciaanse landbouw. Op de gevel wordt ook meerdere keren het Valenciaanse stadswapen afgebeeld. Boven op het treinstation staat een arend. Dit staat symbool voor de snelheid.

 

Station Cartagena, Murcia

Het werd gebouwd in 1906, naar het ontwerp van de ingenieur Rafael Peironcely. Met een modernistische stijl valt de façade op, met een centraal paneel met drie bogen, beschermd door een luifel, en een groot thermisch raam met keramische decoratie aan beide zijden. Ook het interieur was modernistisch ingericht, maar vandaag de dag zijn alleen de lockers, de fabrieksframes, het cassetteplafond en de lamp bewaard gebleven.

Station Cartagena, Murcia

Foto: Wikipedia

Station La Concordia, Bilbao

Parallel aan de Ría brak de façade van het treinstation dat Santander met Bilbao verbindt jarenlang de industriële esthetiek van Bilbao. Het werd ingehuldigd in 1902, volgens de projecten van de ingenieur Valentín Gorbeña en de architect Severino Achúcarro, met een modernistische stijl die wordt gekenmerkt door het gebruik van keramiek, glas en smeedijzer . Het grenst aan het station Abando Indalecio Prieto en is tevens een tussenstation op de routes van Transcantábrico .

 

Station van Toledo

Gelegen ten oosten van de stad Toledo , werd het ingehuldigd aan het begin van de 20e eeuw en gerestaureerd in 2005 om de essentie van zijn kenmerkende Mudejar-stijl niet te verliezen. 

Station van Toledo

Foto: Wikipedia

Dit station staat sinds november 1991 op de monumentenlijst. Het werd ontworpen door de architect Narciso Clavería en hoewel het in 2005 enkele veranderingen onderging als gevolg van de komst van de AVE, slaagde het erin al zijn charme te behouden.

 

Almeria oud station

Het oude treinstation van Almería is een gebouw uit 1893, een voorbeeld van industriële architectuur. Het is een gebouw dat opvalt door zijn functionaliteit en schoonheid tussen de industriële gebouwen uit de tweede helft van de 19e eeuw. De voorgevel reageert op een model van een paviljoen met drie lichamen, waarvan de centrale, gebouwd met ijzer en glas, opvalt.

Almeria oud station

Foto: Wikipedia

Aranjuez Station

Het treinstation van Aranjuez , Madrid, is in neo- Mudejar- stijl en werd gebouwd in de jaren 1920. De constructie die we vandaag kunnen zien is gemaakt van zichtbare rode baksteen, met decoratieve tegels en een stenen plint die de hele begane grond beslaat.

Aranjuez Station

Foto: Wikipedia

Zamora Station

Zonder twijfel een van de mooiste stations van Spanje. De werken van het Zamora-station begonnen in 1927 en werden onderbroken door de burgeroorlog en de naoorlogse periode. Het werd pas in 1958 ingehuldigd. Op de gevel, 88 meter lang, is een karikatuur van de katholieke vorsten bewaard gebleven, een juweel van op de Renaissance geïnspireerde architectuur .

Zamora Station

Foto: Wikipedia

Station Barcelona França

De Estación de Francia , tot 1988 bekend als Barcelona-Término, werd gebouwd aan het begin van de 20e eeuw en was een van de eerste verbindingen tussen Barcelona en Parijs. Met imposante afmetingen en grote schoonheid is het het op een na grootste station van Barcelona, ​​na Sants, en het eerste in monumentale en historische waarde.

Station Barcelona França

Foto: Wikipedia

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :