DE MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN DE SPAANSE  stad Mérida 

Regio Extremadura » de Spaanse stad Mérida met veel unieke informatie en hints met de mooiste bezienswaardigheden


Unieke Informatie en hints van de stad Mérida.

De gemeente Mérida met de mooiste bezienswaardigheden van de stad MeridaWat kun je ondernemen in Merida? Deze Spaanse stad is een gemeente in de provincie Badajoz in de regio Extremadura met de mooiste bezienswaardigheden voor je vakantie naar Merida. De Spaanse stad Mérida ligt aan de rivier de Guadiana en is gelijktijdig de hoofdstad van de regio Extremadura. De stad Mérida heeft verschillende Romeinse monumenten waarvan het Romeins theater van Mérida in de oudheid had het de naam Emerita Augusto wel het bekendste is, samen met het naastgelegen amfitheater en het Romeinse circus hoort het theater van Mérida tot de toeristische trekpleisters van de stad.  De stad Mérida ligt in het zuidwestelijk deel van Spanje.


REISINDRUKKEN VAN DE STAD MÉRIDA

Sinds 1933 wordt er jaarlijks een festival met klassiek theater gehouden, waarmee de oorspronkelijke functie van het theater weer is hersteld.

Het theater van Mérida staat samen met de overige Romeinse monumenten, waaronder het Amfitheater van Mérida, van de stad op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

 

Romeinse tijd

De stad is gesticht in 25 v.Chr. door de Romeinse keizer Augustus en werd de hoofdstad van de Romeinse provincie Hispania Lusitania. De Romeinse naam van de stad was Emerita Augusta, waar de huidige naam van afgeleid. Mérida groeide uit tot een der belangrijkste van het Romeinse Rijk en vele monumenten uit die tijd zijn bewaard gebleven.


Booking.com

Middeleeuwen

In de vroege middeleeuwen werd de stad meerdere malen belaagd door de Vandalen tot de Westgoten in de zesde eeuw het tot hoofdstad van hun rijk maakten. Dit rijk omvatte ongeveer het gehele Iberisch Schiereiland. In deze tijd verspreidde het christendom zich sterk in deze omgeving en Mérida werd een bisschopszetel. Mérida beschikt dan ook over een kathedraal.

Vanaf 711 veroverden de Arabieren grote delen van Spanje. Na de verovering van Sevilla trok het leger van Musa ibn Nusair naar Mérida. De belegering van Mérida duurde de hele winter en het voorjaar en pas op 30 juni 713 gaf de stad zich over. Hierbij werd Mérida geheel verwoest. Pas in 1230, tijdens de Reconquista, lukte het de christelijke troepen onder Alfons IX van León om Mérida te heroveren.

 

Moderne tijd

In de 20e eeuw werd Mérida een industrieel centrum en een knooppunt voor diverse spoorlijnen. De belangstelling voor de belangrijke archeologische monumenten groeide en in 1993 werden de talrijke romeinse monumenten op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Na de democratisering in de jaren 70 werd besloten om Mérida tot hoofdstad van de autonome regio Extremadura uit te roepen.

Mérida beschikt met de Lusitaniabrug van de Valenciaanse architect Santiago Calatrava over een prachtig hedendaags bouwwerk. Even verder overspant ook een veel oudere Romeinse brug de Guadiana.

 

Als je interesse hebt in hoe het Romeinse rijk leefde, bestuurde en verhuisde, dan is Merida de plek voor jou. Een prachtige stad die schijnbaar bevroren lijkt in de tijd, alleen al de uitzichten zijn uitnodigend genoeg om zelfs degenen die niet geïnteresseerd zijn in de Spaans-Romeinse geschiedenis te overtuigen.

 

Dingen om te doen in Merida

Hier is wat informatie over de dingen die je in Merida kunt doen om je een idee te geven van wat je kunt verwachten voordat je vertrekt. Vergeet niet een camera mee te nemen om de prachtig gerestaureerde historische locaties en artefacten te documenteren.Het museum voor Romeinse kunst

Het Museo Nacional de Arte Romano, of het Nationaal Museum voor Romeinse kunst, werd in 1979 in gebruik genomen om het tweejarig bestaan van de oprichting van Emerita Augusta te vieren (niet elk land kan bogen op een 2000 jaar oude stad) en is een eerbetoon aan de Romeinse vindingrijkheid en prestaties.

Gelegen aan de overkant van het beroemde Romeinse theater, biedt het museum een mix van modern en oud. De stijl van het theater zelf is een terugkeer naar de Romeinse architectuur en hun ongelooflijke bogen. Het bevat een kolossale stenen structuur met prachtig behandelde, opgegraven en gerestaureerde stukken Romeinse kunst uit de hele regio.

Met standbeelden, sculpturen, motieven en meer om te laten zien, waarvan vele dateren uit de jaren voor Christus, zou het Museum voor Romeinse Kunst nummer één moeten zijn op je bestemmingslijst als je een kunst- of geschiedenistoerist bent.

 

Acueducto de los Milagros – Het wonderbaarlijke aquaduct 

Romeinse aquaducten waren de zoveelste trede van hun schijnbaar eindeloze ladder van prestaties en innovaties. Dit aquaduct is niet verrassend een werelderfgoed en een van de drie die water leveren aan Emerita Augusta, gebouwd rond de 1e eeuw na Christus.

Het wonderbaarlijke aquaduct, zo genoemd vanwege het ontzag dat het veroorzaakte bij degenen die het zagen, staat op 25 meter hoog met een drievoudige boogstructuur. Hij is ongeveer 850 meter lang en, hoewel indrukwekkend, is hij korter dan zijn tegenhangers van de 15 km lange Aqua Augusta. In totaal hielpen ze bij de toevoer van water uit het Cornalvo-reservoir naar de mensen van de stad.

Het aquaduct herinnert aan wat mensen kunnen bereiken, zonder hulp van moderne technologie. Het is in zijn staat ook een herinnering om te proberen de oude manieren te behouden, want hoewel ondergrondse leidingen misschien de beste manier zijn om aan je water te komen, is het lang niet zo ontzagwekkend als de Acueducto de los Milagros.


REISINDRUKKEN VAN DE STAD MÉRIDA

Het Romeinse theater

Het Romeinse theater, gebouwd in 15-16 v.Chr., Is een ongelooflijke structuur waarin openluchtvoorstellingen werden gehouden. Het is nu een historische plek, maar ook de thuisbasis van het Festival van Klassiek Theater van Merida, waar de oude Romeinse theaterpraktijken levend worden gehouden.

Door de eeuwen heen raakte het theater langzaam ondergedompeld in de aarde, totdat alleen de bovenste rijen banken overbleven – ook wel “The Seven Chairs” genoemd. Het werd plaatselijke folklore dat de zeven stoelen waren waar zeven Moorse koningen zaten en het lot van de stad bepaalden.

De opgravingen begonnen in 1910, toen de uitrusting en de methodologie dit voor het eerst toelieten, waarbij prachtige structuren, standbeelden en architectuur werden onthuld die in honderden jaren niet waren gezien. Het theater is nu een toeristische trekpleister, met een prachtig halvemaanvormig amfitheater en een massief 17 meter hoog podium, compleet met Romeinse zuilen en bogen. Het is een plek in Merida die je zou willen missen.De Prosperpina en Cornalvo-dammen

Om een aquaduct van water te voorzien, is een dam nodig. Dus de Romeinen bouwden ze. Beide nationale erfgoedsites, de dammen van Prosperina en Cornalvo, getuigen van het verbluffende vaardigheidsniveau dat de Romeinen hadden op het gebied van architectuur, stedenbouw en civiele techniek.
Beide gebruiken het Romeinse ontwerp van de zwaartekrachtdam, waar het water zichzelf door het aquaduct voert. Deze dammen zijn aarden dammen, wat betekent dat ze het landschap om hen heen gebruikten om een plas water te creëren. Beiden met hun met stenen beklede keermuren die nog steeds in gebruik zijn, zijn ze in alle opzichten functionerende dammen, ook al zijn hun aquaducten dat misschien niet.

 

Deze geavanceerde dammen waren meer dan alleen een watervoorziening, ze werden gebruikt voor zaken als irrigatie, erosiepreventie, rivieromleiding en overstromingbeheer. Ze zijn meer dan genoeg bewijs om de bewering te staven dat Romeinen technologische genieën zijn die hun tijd vooruit waren, en als je ze persoonlijk ziet, zul je er geen twijfel over hebben.

 

De Puente Romano-brug

De Puente Romano-brug, die langs de Acueducto de los Milagros loopt, is ’s werelds oudste staande brug uit de oudheid. Het was ooit 755 meter lang, met 62 overspanningen (bogen) erlangs. Het is te zien vanaf het oude Moorse bedrijf, de Alcazaba van Merida, en is tegenwoordig in gebruik als voetgangersbrug.

Hoewel er niet veel meer aan de hand is, is het een essentiële snelle stop als je door Merida reist, en het zorgt voor een geweldige fotomoment met de prachtige rivier en omgeving.

 

Plaza de España

Sinds het begin van dit plein, in de tijd van de katholieke koningen, was het een marktplaats met pilaren of fonteinen met stromend water. Het is ook gebruikt als platform voor theatervoorstellingen, een arena voor gangen, een scenario voor executies, maskerades, armaturen, cañas-spellen en processies. Hier ontvingen de stadsmensen de vorsten en leden van hun familie tijdens hun koninklijke bezoeken en ze verklaarden ook hun loyaliteit aan een koning toen hij de troon besteeg of waar ze rouwden om een overleden koning. Aan dit grote rechthoekige plein zijn sinds het begin van de moderne tijd tot nu overheidsgebouwen toegevoegd. Aan Plaza de España staat ook de Concatedral de Santa María la Mayor de Mérida. 

 

Het huidige aspect van het plein toont een neobarokke marmeren fontein uit het einde van de 19e eeuw, gemaakt in het atelier van Germano José do Salles in Lissabon. Een voetstuk komt uit een grote ronde vijver met cupido's die op hoorn des overvloeds op dolfijnen blazen. Deze sokkel bevat twee kleine vijvers, die eruit zien als twee ronde bakken, rijkelijk versierd met plant motieven. 

 

Laatste gedachten

Merida is een schat aan Romeinse geschiedenis en alle culturen die tussen hun heerschappij en het hedendaagse Spanje kwamen. Het is de perfecte bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in Romeinse geschiedenis, schoolkunst, kunstgeschiedenis of zelfs rondleidingen in de civiele techniek.

Volg de onberispelijk herstelde voetstappen van de Romeinen, Moren en eeuwen van andere Iberische bevolkingsgroepen, en krijg een idee van hoe het leven was op deze aarde, in een heel andere tijd. Bereid je voor op een reis door de geschiedenis zoals je nog nooit hebt gehad.Wat gaan we ondernemen in Mérida?