De amandelbomen bloeien

Gepubliceerd op 30 januari 2021 om 10:28


DE AMANDELBOMEN BLOEIEN

In Spanje bloeien op vele plaatsen reeds de amandelbomen.

De amandelbloesem is op veel plaatsen in Spanje reeds te zien en dan vooral aan de Middellandse Zeekust en op de Spaanse eilanden. Normaal begint de amandelboom te bloeien vanaf begin februari. Maar door het zonnige weer tijdens de feestdagen  heeft dit er voor gezorgd dat de Amandelbloesem wat vroeger te zien is.

DE AMANDELBOMEN BLOEIEN

De amandelboom is een kleine maar sierlijke bladverliezende loofboom die in bergachtige gebieden groeit, meestal tussen 700 en 1700 meter hoogte. De boom gedijt het best op zonnige hellingen op rotsachtige bodem in een mediterraan klimaat met warme droge zomers en milde, natte winters. 

Booking.com

De optimale temperatuur voor hun groei is tussen 15 en 30 °C. De boom wordt gemiddeld 4 tot 10 meter hoog, in uitzonderlijke gevallen 12 meter. De stam wordt maximaal 30 cm in diameter. De jonge twijgen zijn eerst groen, maar worden paars- tot bruinachtig wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht. In hun tweede levensjaar worden de takken grijsachtig.

 

De boom bloeit uitbundig in het vroege voorjaar, wanneer de boom nog geen bladeren heeft gevormd. De bloem is wit tot lichtroze en heeft een diameter van 3-5 cm en vijf kroonbladeren. De bloem bevat een grote hoeveelheid nectar. Veel insecten, met name bijen, worden hierdoor aangetrokken en zorgen voor de bestuiving. De kale bloemstengel is aanvankelijk 3 tot 4 millimeter lang en wanneer de vruchten rijpen neemt deze toe tot 4 à 10 millimeter.

Vanaf het derde levensjaar kan de boom vrucht dragen, maar het duurt omstreeks 8 jaar voordat een amandelboom volwassen is.

Daarna blijven ze ongeveer 20 jaar op maximaal niveau produceren, waarna de productie afneemt

In Spanje zijn veel amandelbomen (almendros) te vinden. Volgens cijfers van eind 2017 staan er op 660.000 hectare (zo groot als de autonome regio La Rioja) amandelbomen in het land.

Dat is ook niet zo verwonderlijk aangezien Spanje de derde grootste amandel producent ter wereld is achter de Verenigde Staten en Australië.

Misschien is het voor de natuur niet zo’n goed nieuws dat de amandelbloesem (opnieuw) eerder is begonnen maar voor de natuurliefhebber en amateurfotografen juist wel want dit zijn de weken dat men door Spanje kan rijden of lopen om te genieten van de jaarlijkse roze en witte vacht die over de valleien, heuvels en dalen wordt gelegd.

De beste plekken om amandelbloesem te zien in Spanje vind je volgen dit artikel HIER

  1. Quinta de los Molinos (Madrid)
  2. Villalpardo (Cuenca)
  3. Garrovillas de Alconétar (Cáceres)
  4. Valle del Pop (Alicante)
  5. Campo de Cagitán (Murcia) 
  6. Filabres-Alhamilla (Almería)
  7. Guaro (Málaga)
  8. Loarre (Huesca)
  9. Sierra de Tramuntana (Mallorca)
  10. Santiago del Teide (Tenerife)

 

Misschien is het voor de natuur niet zo’n goed nieuws dat de amandelbloesem (opnieuw) eerder is begonnen en waarschijnlijk heeft dat te maken met de klimaatverandering maar voor de natuurliefhebber en amateurfotografen is het wel goed nieuws want dit zijn de weken dat men door Spanje kan rijden of lopen om te genieten van de jaarlijkse roze en witte vacht die over de valleien, heuvels en dalen wordt gelegd.

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spanje Vandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :


«   »