Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

De amandelbomen bloeien

Gepubliceerd op 30 januari 2021 om 10:28

DE AMANDELBOMEN BLOEIEN

In Spanje bloeien op vele plaatsen reeds de amandelbomen.

De amandelbloesem bloeien

In Spanje bloeien op vele plaatsen reeds de amandelbomen.

Het is nu tijd om heerlijk met de camper of caravan al rijdend van de amandelbloesem te gaan genieten dan op veel plaatsen in Spanje staat deze reeds in bloei vooral aan de Middellandse Zeekust en op de Spaanse eilanden. Ook te voet kan dit een fijne en mooie wandeling zijn. Normaal begint de amandelboom rond  februari te bloeien.  Momenteel is Spanje de derde grootste producent van amandelen ter wereld, na de VS en Australië, wat ons een idee geeft van het belang van dit gewas in Spanje. Ontdekken wanneer de amandelbomen bloeien is ongetwijfeld belangrijk vanuit agrarisch oogpunt, maar het is niet de enige. Sinds enkele jaren is de economische activiteit die wordt gegenereerd rond toeristische bezoeken aan de amandel bloesem velden een fundamentele bron van inkomsten geworden in een groot aantal plattelandsgebieden.

DE AMANDELBOMEN BLOEIEN

De amandelboom is een kleine maar sierlijke bladverliezende loofboom die in bergachtige gebieden groeit, meestal tussen 700 en 1700 meter hoogte. De boom gedijt het best op zonnige hellingen op rotsachtige bodem in een mediterraan klimaat met warme droge zomers en milde, natte winters. 

De bloei begint meestal tussen eind januari en maart. De verklaring voor deze omstandigheid lijkt te beantwoorden aan een strategie van de plant volgens welke hij liever het risico op zich neemt om amandelbloesems te verliezen tijdens een mogelijke vorst dan de moeilijkheden die hij zou tegenkomen bij het verkrijgen van het nodige water voor de juiste rijping van zijn vruchten gedurende de zomer.

De bloeitijd van de amandelboom is afhankelijk van twee factoren: de variëteit en de geografische ligging van het gewas.

Booking.com

De optimale temperatuur voor hun groei is tussen 15 en 30 °C. De boom wordt gemiddeld 4 tot 10 meter hoog, in uitzonderlijke gevallen 12 meter. De stam wordt maximaal 30 cm in diameter. De jonge twijgen zijn eerst groen, maar worden paars- tot bruinachtig wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht. In hun tweede levensjaar worden de takken grijsachtig.

 

De bloei van de amandelboom hangt af van de uren kou (ze hebben tussen de 200 en 500 uur nodig bij temperaturen van -2,7 tot 7 ºC) en de hoeveelheid warmte die zich ophoopt, dus hun positie in termen van hoogte en breedtegraad zal de tijd bepalen van het jaar waarin we de amandelbomen in bloei kunnen vinden.

We vonden een goed voorbeeld van de invloed van de hoogtegradiënt op de verschillen in bloei tussen amandelboomgaarden in Murcia, op lage hoogte, en die in de gemeente Baza, provincie Granada, op een gemiddelde hoogte van 850 meter. Hoewel de afstand tussen deze twee enclaves klein is (185 km tussen Baza en de hoofdstad van Murcia), zijn de verschillen in het bloeiseizoen opmerkelijk; Desmayo Largueta bloeit bijvoorbeeld in Murcia-gewassen tussen half januari en februari, terwijl hij dat in de maand maart doet in de bevolking van Granada.

 

De boom bloeit uitbundig in het vroege voorjaar, wanneer de boom nog geen bladeren heeft gevormd. De bloem is wit tot lichtroze en heeft een diameter van 3-5 cm en vijf kroonbladeren.

 

De bloem bevat een grote hoeveelheid nectar. Veel insecten, met name bijen, worden hierdoor aangetrokken en zorgen voor de bestuiving. De kale bloemstengel is aanvankelijk 3 tot 4 millimeter lang en wanneer de vruchten rijpen neemt deze toe tot 4 à 10 millimeter.

Vanaf het derde levensjaar kan de boom vrucht dragen, maar het duurt omstreeks 8 jaar voordat een amandelboom volwassen is.

 

Daarna blijven ze ongeveer 20 jaar op maximaal niveau produceren, waarna de productie afneemt

In Spanje zijn veel amandelbomen (almendros) te vinden. Volgens cijfers van eind 2017 staan er op 660.000 hectare (zo groot als de autonome regio La Rioja) amandelbomen in het land.

Dat is ook niet zo verwonderlijk aangezien Spanje de derde grootste amandel producent ter wereld is achter de Verenigde Staten en Australië.

 

De amandelbloesem is voor de natuurliefhebber en amateurfotografen juist wel want dit zijn de weken dat men door Spanje kan rijden of lopen om te genieten van de jaarlijkse roze en witte vacht die over de valleien, heuvels en dalen wordt gelegd.

De beste plekken om amandelbloesem te zien in Spanje vind je volgen dit artikel HIER

  1. Quinta de los Molinos (Madrid)
  2. Villalpardo (Cuenca)
  3. Garrovillas de Alconétar (Cáceres)
  4. Valle del Pop (Alicante)
  5. Campo de Cagitán (Murcia) 
  6. Filabres-Alhamilla (Almería)
  7. Guaro (Málaga)
  8. Loarre (Huesca)
  9. Sierra de Tramuntana (Mallorca)
  10. Santiago del Teide (Tenerife)

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spanje Vandaag
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :