Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Welke boetes kunnen camperrijders krijgen in Spanje

Gepubliceerd op 19 augustus 2021 om 11:35

Welke boetes kunnen camperrijders krijgen in Spanje

Met een camper op vakantie naar Spanje is toch heerlijk maar je moet wel rekening houden dat je, net zoals met je auto, boetes kunt krijgen en dat zijn niet alleen de verkeerswetten maar ook andere regels die je overtreedt. Hier een paar van de meest voorkomende boetes waar de camper-toeristen in Spanje tegen aan kunnen lopen en een korte uitleg wat het verschil is tussen kamperen en parkeren

WELKE BOETES KUNNEN CAMPERRIJDERS KRIJGEN IN SPANJE

Uiteraard is een voorkomende boete die van harder/sneller rijden op een plaats waar dit niet is toegestaan of als er iets niet in orde is aan de camper. Daarnaast is het ook mogelijk om een boete te krijgen voor fout parkeren of het niet betalen voor parkeren. Maar het kan ook voorkomen dat de politie boetes geeft voor het parkeren of overnachten op een plaats waar dat niet is toegestaan.

Booking.com

Boetes

Veel gemeenten in Spanje plaatsen verbodsborden voor het parkeren van campers op verschillende plaatsen. Dat is officieel niet toegestaan want de Spaanse DGT (Spaanse verkeersdienst) wet staat boven de lokale wet wat betreft parkeren. Aangezien een camper (autocaravana) gezien wordt als een normaal voertuig zoals een personenwagen (turismo) mag deze op de plaatsen waar men een auto parkeert neer worden gezet.

Kamperen is echter een ander geval en is in Spanje ‘in het wild’ niet toegestaan. De regels wat betreft kamperen zijn meestal op lokaal niveau geregeld door de gemeenten of regionaal door de autonome regio’s.

Boete voor illegaal kamperen

Als er vastgesteld wordt dat er niet geparkeerd maar gekampeerd wordt dan kan er een boete gegeven worden van 30 tot 150 euro. Vrij kamperen (acampada libre) is in heel Spanje niet toegestaan tenzij het een ‘Zonas de Acampada Controlada’ is.

 

Boete van overtreding kustwet

Als je een camper parkeert (en/of kampeert) op een plaats te dicht bij de kustlijn (volgens de ‘Ley de Costas’ of kustwet) dan kan dat een boete opleveren van 150 euro minimaal of 40 euro per dag en per vierkante meter dat je fout staat.

 

Boete voor parkeren/kamperen in beschermde natuur

Als je een camper parkeert of gaat kamperen binnen een gebied met beschermde natuur of een gebied (espacios protegidos) kan dat hoge boetes opleveren tot 5.001 euro voor het kamperen zonder vergunning maar ook voor het illegaal dumpen van afval of het rijden met een gemotoriseerd voertuig. 

In veel van deze beschermde gebieden is het overdag wel toegestaan om te parkeren maar tussen 22 en 6 uur de volgende morgen is dat niet toegestaan. Het is de hele dag niet toegestaan om te kamperen binnen de grenzen van een beschermd gebied, tenzij anders aangegeven.

Kamperen Vs parkeren

Zoals in het bovenstaande al te lezen was moet er een onderscheid gemaakt worden tussen parkeren (estacionar) en kamperen (acampar). 

De regels omtrent het parkeren van campers (autocaravanas of coche caravana) zijn in Spanje opgesteld door de Spaanse verkeersdienst (Dirección General de Tráfico of DGT) en gelden voor heel Spanje. Deze staan vermeld in de instructie 08/V-74 zoals in dit document (in het Spaans) te lezen is. Deze stammen weliswaar uit 2008 maar zijn nog steeds van kracht.

Een camper wordt in Spanje gezien als een voertuig klasse M1 tot het vervoer van 8 personen plus chauffeur (Europese wetgeving 116/2001/CE). Een camper wordt voor de Spaanse wet gelijkgesteld aan een normale auto (turismo) wat betreft de regels tot verkeersdeelname en parkeren (Art. 90 al 94 del Reglamento General de Circulación).

Er is sprake van parkeren (estacionar) als:

  • het voertuig legaal geparkeerd staat zoals binnen de parkeervakken of op een parkeerplaats, niet op het strand of in een beschermd natuurgebied.
  • het voertuig alleen contact heeft door middel van de wielen/banden. In sommige gevallen zoals een sterke helling mag men een bepaald soort wielblokken gebruiken en kan het gebruik daarvan gerechtvaardigd worden.
  • het voertuig neemt niet meer ruimte in dan van een gesloten camper. Dat wil zeggen dat uitstekende delen niet zijn toegestaan zoals een klapraam naar buiten of een zonnescherm of openslaande achterdeuren. Daarentegen mag een klapdak naar boven en een openslaand dakraam weer wel, zolang de omtrek van het voertuig niet wordt overschreden.
  • het voertuig mag geen verlies van vloeistof hebben zoals afvalwater.
  • er mag geen herrie zijn zoals een generator, draaiende motor of muziek/televisie.

Het is volgens de Spaanse verkeerswet dus toegestaan om te slapen, koken, eten en zitten in een camper mist aan bovenstaande regels wordt voldaan. Het is ook toegestaan om een camper waterpas te plaatsen indien er sprake is van een schuin terrein. Het is ook toegestaan om het dakraam open te zetten, het klapdak te openen en ook de satelliet te richten.

 

Er is sprake van kamperen (acampar) als:

  • er stoelen, tafels en andere “dingen” buiten gezet worden.
  • als het zonnescherm/luifel wordt geplaatst of de zijramen opengeklapt worden waardoor de omtrek van de camper wordt overschreden.
  • als er stabilisatiepoten geplaatst worden.
  • als er water of andere vloeistof geloosd/gelekt worden.
  • als er sprake is van geluidsoverlast zoals een generator, harde muziek of televisie.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  Spanje Vandaag

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :