Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Mag je een bordje “se vende” in je auto plaatsen?

Gepubliceerd op 12 september 2021 om 08:19

Wist jij dat het verboden is een bordje in je auto te plaatsen met het opschrift “se vende” ?

Wist jij dat? Dat het verboden is een bordje in je auto te plaatsen met het opschrift “se vende” ? Dat je daar ook nog eens een fikse boete voor kan krijgen.

Spanje heeft verschillende, in onze ogen rare bekeuringen waar deze zeker ook onder kan rangschikken. Wil je op het idee komen om het typische Spaanse bordje “se vende” “te koop” in je auto te plakken dan kun je daar voor fikse boete c.q. bekeuring voor krijgen en dit kan oplopen tot wel 1.000 euro. Maar waarom krijg je in Spanje daar een bekeuring voor?

WIST JIJ DAT? BOETE VOOR BORDJE “SE VENDE” IN EEN AUTO PLAATSEN

Het lijdt geen twijfel dat het in Spanje gebruikelijk is , maar om deze reden moet u er niet vanuit gaan dat het ophangen van het typische bordje  "Te Koop" op uw auto legaal is. Je ziet het vaak vooral rond een winkelcentra die bijna zijn omgebouwd tot verkoop ruimtes , parkeerplaatsen bezet door auto's die niet bewegen terwijl ze wachten op een nieuwe eigenaar Hiermee kun je natuurlijk je zoekradius uitbreiden met een gemakkelijke en gratis advertentie. 

Booking.com

Het gebeurt al jaren en het zal ook nog jaren zo doorgaan. Eigenaren van auto’s die ze willen verkopen hebben de keuze dit op een van de vele websites te plaatsen of op de klassieke manier met een papiertje op het bord bij de supermarkt (als dit nog bestaat). Veel mensen kiezen er echter voor om op een of meerdere autoruiten een papier te hangen met daarop de tekst “se vende”, informatie over het voertuig en een telefoonnummer.

Maar die laatste mogelijkheid, die nog steeds het meeste gebruikt wordt, schijnt niet te mogen volgens de Spaanse verkeersregels. Dit staat weliswaar niet letterlijk in de verkeerswet vermeld maar net zoals het geval met rijden met slippers, blootsvoets en met de armen uit het raam, staat het in het algemeen omschreven.

Het is namelijk verboden om het zicht te belemmeren als men autorijdt. Papier op de ramen plaatsen kan het zicht belemmeren en dus is dit strafbaar volgens de verkeersregels in Spanje. De boete kan in dit geval oplopen tot 200 euro.

Maar wat gebeurt er als de auto stilstaat, geparkeerd is en niet van de plaats wordt gehaald om mee te rijden? In dat geval gelden de gemeentelijke verordeningen die gemakshalve overal anders zijn. In de meeste gemeenten is het echter niet toegestaan om een auto gedurende lange tijd te parkeren en al helemaal niet om dat te doen met een te koop-bordje op de ruit.

Dat wordt namelijk gezien als een vorm van illegale straatverkoop (venta ambulante ilegal). In de meeste gevallen worden bekeuringen uitgeschreven tussen de 200 en 1.000 euro, afhankelijk van de gemeente en plaats waar de auto geparkeerd staat.

Er is volgens de Spaanse Vereniging van Autohandelaren (ANCOVE) echter ook sprake van een georganiseerde straatverkoop door handelaren die de straten gebruiken als verkooppunt. Zij parkeren tientallen auto’s op plaatsen om ze zo te koop aan te bieden. Dat schijnt ook veel te gebeuren op parkeerplaatsen bij winkelcentra waar soms tientallen auto’s te koop staan waarbij deze vaak van dezelfde handelaar zijn.

Wellicht gaan we dus nu in de toekomst zien wat men in Argentinië ook gebruikt om aan de mensen te laten zien dat een auto te koop staat. Daar wordt namelijk een grote fles water op het dak gezet zodat iedereen weet dat een auto te koop staat.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :