De traditie van het opzetten van de kerstboom op 8 december, waarom?

Gepubliceerd op 7 december 2021 om 08:30

DE TRADITIE VAN HET OPZETTEN VAN DE KERSTBOOM OP 8 DECEMBER, WAAROM?

Een van de symbolen die het kerstseizoen het meest kenmerken is de beroemde kerstboom. Pleinen, huizen, tuinen, winkelcentra en allerlei soorten winkels staan vol met kerstbomen versierd met gekleurde lichtjes, slingers en kerstballen. 

DE TRADITIE VAN HET OPZETTEN VAN DE KERSTBOOM OP 8 DECEMBER, WAAROM?

Foto: bekianavidad.com

Hoewel zowel de kerstboom als andere kerstelementen, zoals de straatverlichting, steeds vroeger worden neergezet, is de meest wijdverbreide gewoonte om te wachten met het plaatsen van de boom op 8 december en deze blijft staan tot de komst van de drie koningen, op 6 januari. 

Booking.com

Waarom wordt de kerstboom op 8 december neergezet?

Veel mensen maken gebruik van de brug die meestal begin december plaatsvindt om de kerstboom bij hen thuis te plaatsen. Hoewel de meeste mensen denken dat dit komt omdat ze profiteren van de vrije dag of schooldag om deze taak als gezin uit te voeren, is de waarheid dat ze een andere verklaring hebben. 

Door de Ineffabilis Deus , de brief die paus Pius IX op 8 december 1854 schreef, werd het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria afgekondigd. Dus vanaf dat jaar is 8 december de jaarlijkse datum voor de viering van De Onbevlekte Ontvangenis. 

 

Het is dus van dit religieuze festival dat het gebruikelijk is om de kerstboom op 8 december te zetten, die, net als de rest van de tradities die naar Kerstmis verwijzen, een christelijke verwijzing hebben. 

 

Het is waar dat de kerstboom niet uitsluitend een element van het christendom is , aangezien in andere culturen de versiering van bomen sinds de oudheid om meerdere redenen is uitgevoerd. 

De figuren die het decoreren, hebben echter ook een religieuze verklaring. 

 

Aan de ene kant symboliseren de banden de familie-eenheid, de lichten waren de oude kaarsen, die het licht van Christus vertegenwoordigen en, de ster die culmineert in de top van de boom, verwijst naar de ster van Bethlehem. 

 

Momenteel zijn er talloze variaties van kerstbomen te vinden, met zeer gevarieerde decoratieve elementen en ver van de meer traditionele ornamenten. Een voorbeeld zijn de grote bomen die in sommige steden te vinden zijn en die helemaal van lichtjes zijn gemaakt. 

Kerststal

Naast de kerstboom plaatsen veel Spanjaarden op 8 december ook de traditionele kerststal (belén) waar soms meer aandacht aan wordt besteed dan aan de kerstboom. 

 

De meeste huishoudens hebben een compleet ingerichte kerststal met een stal, dieren, beeldjes van Maria, Jozef en het kindje Jezus met daaromheen de Drie Wijzen, diverse engelen en herders met schapen. 

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :