Regen in Spanje zon in Nederland en België?

Gepubliceerd op 12 maart 2022 om 08:34

ALS IN NEDERLAND EN BELGIË DE ZON SCHIJNT REGENT HET DAN ALTIJD IN SPANJE?

Weerplaza schreef op zijn blog in 2020 over een onderwerp dat velen van ons zal interesseren als het in Nederland en België de zon schijnt regent het dan altijd Spanje. Want hoe vaak komt het niet voor dat je met familie in Nederland of België praat die daar vol in de zon zitten terwijl het in Spanje regent of andersom, iets wat vaker voorkomt natuurlijk. Bij Weerplaza probeert men dit fenomeen in een video (zie onderaan artikel) uit te leggen.

ALS IN NEDERLAND EN BELGIË DE ZON SCHIJNT REGENT HET DAN ALTIJD IN SPANJE?

De vraag is eigenlijk: Regent het in Spanje nou áltijd wanneer het in Nederland mooi weer is? Weerplaza zocht het voor de lezers uit na aanleiding van een weervraag van een lezer op Weerplaza. Daarin vraagt men zich namelijk af of wanneer iemand in Spanje in de stromende regen zit of juist in de brandende zon dat dit in Nederland en België het tegenovergestelde is, dus dat men daar in de brandende zon of stromende regen zit.

Booking.com

Volgens meteoroloog Wilfred Jansen is het wel degelijk een weerfenomeen dat te maken heeft met hoge- en lagedrukgebieden want niets is veranderlijker als het weer. De hogedrukgebieden bevinden zich in de nabijheid van de Azoren (Portugal) terwijl de lagedrukgebieden zich in het noorden bevinden boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Daartussenin staat de westelijke stroming waardoor storingen via de Britse eilanden richting Nederland en België gaan waardoor daar vaak wisselvallig weer is. Door het Azoren-hogedrukgebied kunnen de storingen niet zo makkelijk het zuiden en dus ook Spanje en Portugal bereiken waardoor het in die landen vaker mooi weer is. 

Op de vraag hoe dit dan soms andersom kan zijn antwoord de meteoroloog dat het Azoren-hogedrukgebied soms ook via de Britse eilanden naar het zuiden van Scandinavië gaat waardoor de lagedrukgebieden gedwongen worden om zuidelijker langs te passeren. Daardoor is het in Nederland en België (en Noord Europa) mooi weer vanwege het hogedrukgebied maar is het vanwege de lagedrukgebieden slecht weer in Spanje, Portugal en het hele Middellandse Zeegebied.

 

Dit soort situaties gebeuren volgens meteoroloog Wilfred Jansen meerdere keren per jaar, met name in het zomerhalfjaar. Dus er zit volgens de meteoroloog een kern van waarheid in dat het voorkomt dat het in Spanje slecht weer is en in Nederland/België mooi weer is of juist andersom dat het in Nederland/België slecht weer is en in Spanje volop de zon schijnt. Dat laatste komt beduidend vaker voor … daarom gaat men dan ook zo graag naar Spanje.

 

Het weer bij Beef Spanje

Overigens hebben wij in onze weer-rubriek bij Beleef Spanje al veel heel artikelen geplaatst over het weer, wind, regen, sneeuw, storm en andere fenomenen in Spanje. Bekijk de rubriek HIER. Ook kun je HIER kijken voor de dagelijkse weersomstandigheden en temperaturen in Spanje waarbij wij dat op onze Weerpagina onderverdeeld hebben per autonome regio.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :