Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Crema catalana

Crema catalana (Catalaanse flan) is de Catalaanse variant op crème brûlée, weet jij hoe je Catalaanse room moet bereiden?


Crema catalana is de Catalaanse variant op crème brûlée en heeft dit nagerecht ook een lekker knapperig suikerlaagje. Crema catalana in het Nederlands "Catalaanse room", ook bekend als room van de Heilige Jozef, crema de Sant Josep, is een specifiek Catalaans nagerecht uit de Spaanse regio Catalonië het wordt gemaakt op basis van custard. Het hoort tot de toppertjes van de Catalaanse keuken. 


Crema catalana in het Nederlands "Catalaanse room" - Beleef Spanje

Dit klassieke gerecht wordt veel op 19 maart klaar gemaakt en gegeten, op de dag van Sint-Jozef. De oorsprong van dit Catalaanse toetje is onbekend. Crema catalana wordt door vel Catalanen gezien als de voorbode van de Franse crème brûlée,


Booking.com

Maar ja, ook de Fransen en de Engelsen claimen dit nagerecht uitgevonden te hebben. Alleen de toebereiding en de ingrediënten verschillen wel een beetje: crema catalana wordt bijvoorbeeld in een pan op het vuur gemaakt en niet in een au bain-marie zoals de Franse crème brûlée. In crema catalana wordt melk gebruikt en in crème brûlée wordt room gebruikt. Bij een crème brûlée is de smaakmaker vanille, bij de crema catalana komt de smaak van een kaneelstokje en de schil van een citroen.

 

Dit nagerecht wordt in platte aarden schaaltjes geserveerd. Voor het serveren wordt een laagje suiker met een speciaal spiraalvormig ijzer gebrand of onder de gril. De suiker wordt dan gekaramelliseerd  en vormt een hard, flinterdun laagje op de room. Voor het karameliseren van de suiker zijn verschillende apparaten beschikbaar. De originele brander moet eerst in het vuur gehouden worden tot hij gloeiend heet is voordat hij op de crema catalana wordt gedrukt. Tegenwoordig worden er vooral elektrische ijzers gebruikt of een gasbrander.Recept voor Spaanse crema Catalana

INGREDIËNTEN

 • 1 liter volle melk
 • 200 gram suiker
 • 8 eidooiers
 • 25 gram maizena
 • 1 citroenschil
 • 2 kaneelstokjes
 • extra suiker voor de bovenlaag
 
 1. Los de maizena op in ongeveer 200 ml melk en roer goed door.
 2. Voeg de eieren en de suiker toe en klop het mengsel schuimig.
 3. Verwarm de rest van de melk in een pannetje, samen met de kaneelstokjes en de citroenschil.
 4. Als de melk begint te koken draai je het vuur laag en haal je de kaneelstokjes en citroenschil eruit.
 5. Voeg het eimengsel toe en blijf zachtjes roeren.
 6. Zodra het geheel begint in te dikken haal je de pan van het vuur. De substantie is dan nog behoorlijk vloeibaar en zeker niet zo dik als banketbakkersroom.
 7. Giet het mengsel in ondiepe, stenen schaaltjes en laat afkoelen.
 8. Als de puddinkjes helemaal zijn afgekoeld strooi je er een laagje suiker op.
 9. Zet de toetjes even onder de grill of schaf een klein gasbrandertje aan waarmee je de suiker laat karamelliseren. Zo ontstaat er een knapperig laagje.
 10. Tip: Maak de suikerlaag niet te dik, dan krijg je hem bijna niet kapot met een lepel. Laat de suiker ook niet verbranden, dan wordt de smaak erg bitter en bovendien is het niet gezond.


Wat gaan we ondernemen in Barcelona?

Misschien ook interessant: