Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


De coolste buurten in Cordoba

Het oude gedeelte van Cordoba is opgedeeld in verschillende charmante wijken, elk met hun eigen sfeer en tempo van leven. Ze zijn ook de thuisbasis van enkele van de beroemdste architectonische bezienswaardigheden van Zuid-Spanje, waaronder het Alcazar de los Reyes Cristianos en de moskee-kathedraal, en een van de meest fascinerende jaarlijkse feria's .

DE COOLSTE BUURTEN IN CORDOBA

San Basilio

De prachtige oude wijk San Basilio - ook wel Alcazar Viejo genoemd - is een van de meest charmante wijken van heel Andalusië. Dit gebied van smalle straatjes, witgekalkte huizen herbergt veel van de bloemrijke patio's en binnenplaatsen van Cordoba, die elk jaar in mei voor het publiek worden geopend tijdens de Feria de los Patios, een van de meest betoverende evenementen van Andalusië. Sommige zijn ook het hele jaar door geopend, maar zelfs degenen die dat niet zijn, zijn te zien achter zware ijzeren poorten - groene oases van koelte en kleur in de harten van enkele van de oudste gebouwen van de stad.

San Basilio heeft ook een van de belangrijkste architectonische bezienswaardigheden van Cordoba , het Alcazar de los Reyes Cristianos (kasteel van de christelijke koningen). Zoals de naam al doet vermoeden, werd de bouw van dit koninklijk paleis in 1328 besteld door de katholieke koning Alfonso XI van Castilië, maar - zoals zo vaak het geval is in Andalusië - werd het gebouwd tussen de ruïnes van een enorm Moors fort. Alfonso gebruikte slechts een fractie van de overblijfselen van de oorspronkelijke Moorse structuur bij de bouw van het Alcazar, maar hij koos voor een Mudejar-stijl, zodat het Moorse gevoel van de site bewaard is gebleven.

DE COOLSTE BUURTEN IN CORDOBA

Santa Marina

Santa Marina is een brok van kronkelende geplaveide straatjes en mooie pleintjes in het hart van het oude Cordoba. Op Plaza del Conde de Priego kun je een monument bezoeken ter nagedachtenis aan de beroemdste matador van de stad, Manolete (1917–1947), die dodelijk werd gestoten tijdens een stierengevecht toen hij nog maar 30 was.

Recht tegenover het plein ligt de Iglesia Santa Marina - waar veel Cordobese stierenvechters zijn getrouwd - en tegenover deze kwetsbare kerk staat Taberna La Sacristia , een van de beste old-school tapasbars in de stad (met een kassa die in een museum zou zijn als het hier niet nog steeds in gebruik is). 

Het is een geweldige plek om een koud biertje en wat zelfgemaakte tapas te pakken terwijl je de wereld voorbij ziet gaan in een van de drukste straten van Santa Marina.

De topattractie van de jaarlijkse patios feria , het weelderige 15e - eeuwse Palacio de Viana , bevindt zich ook in Santa Marina. Viana herbergt 13 patio's en binnenplaatsen: ingewikkeld ontworpen en aromatisch bevolkt met kleurrijke planten, bloemen en bomen, dit zijn enkele van de mooiste openbare ruimtes van Cordoba.

 

Juderia

Cordoba's meest bekende monument is in Juderia, een compacte barrio dat was de thuisbasis van de Joodse bevolking van de stad tussen de 10 e en 15 e eeuw. Tussen 987 en 1236 was de Mezquita van Cordoba een van de grootste en belangrijkste moskeeën in het islamitische koninkrijk; maar toen de stad werd heroverd door christenen, werd het gebouw omgebouwd tot een kerk. In de 16 ste eeuw Karel V toegevoegd een renaissance schip op de top van de Moorse structuur, het creëren van de hybride structuur die we vandaag zien, de Mezquita-Catedral .

DE COOLSTE BUURTEN IN CORDOBA

San Andres-San Pablo

San Andres-San Pablo ligt in het centrum van de oude stad van Cordoba en is het drukste deel van de stad. Het is ook de thuisbasis van een van de oudste nog bestaande monumenten van Cordoba, die werd ontdekt tijdens renovatiewerkzaamheden aan het stadhuis in de jaren vijftig. 

Werknemers moeten verbaasd zijn geweest toen ze stuitten op overblijfselen van wat eens de belangrijkste Romeinse tempel van Cordoba was: gebouwd tijdens het bewind van keizer Claudius in het midden van de 1 e eeuw na Christus, het werd gerenoveerd in de 2 e eeuw na Christus.

San Andres is ook een van de beste buurten om het dagelijkse leven van Cordoba op te volgen. Ondanks zijn populariteit bij toeristen, is dit ook een werkende barrio waar Cordobeses tijdens de lunch in de vele tapasbars stapelt voor een biertje en een snelle hap.

Wat kun je ondernemen in Córdoba

Dit Is misschien ook interessant: