Geschiedenis van Mallorca 

Majorca in het  CatalaansSpaans en internationaal is de spelwijze meestal Mallorca. Majorca is het het grootste Spaanse eiland van de Balearen. Majorca heeft haar naam te danken aan Griekse kolonisten die hier de gezegende tempel voor Heracles Maliorcas oprichtten. Dankzij de strategische ligging in de Middellandse Zee is het eiland Mallorca van oudsher een belangrijk punt geweest waar een groot aantal  volkeren en culturen doorheen zijn gegaan , van Feniciërs en Grieken tot de  islamitische wereld .

GESCHIEDENIS Mallorca

De ‘Rode Pijl’  onderweg naar Sollér

Mallorca in de prehistorie

De historici die de oorsprong van Mallorca definiëren het erover eens dat de datum waarop de mens voet op het eiland voor de eerste keer kan dicht zijn om 7.000 voor Christus , tijdens de  Talayotic tijdperk, een periode van die belangrijke overblijfselen bewaard zijn gebleven in de archeologische sites zoals die van Capcorb Vell .

Booking.com

Land van Grieken, Feniciërs en Romeinen

Jarenlang was Mallorca het land van drie van de belangrijkste volkeren in de geschiedenis, Grieken , Feniciërs en Romeinen . Van de passage van de eerste zijn nog verschillende oude schepen bewaard gebleven die uit de diepten van de Mallorcaanse kust werden gered.

Tijdens deze periode hadden de Balearen hun eerste stabiele nederzetting en begonnen een exponentiële groei, zowel politiek als economisch.

Pas in 123 voor Christus zou de stad een echt belangrijke plaats op het continent worden. Quinto Cecilio Metelo , die later de bijnaam Balearicus kreeg , veroverde de eilanden en besloot ze groot economisch belang te verlenen om een soort commerciële oorlog met het Fenicische volk te beginnen.

De verovering van de eilanden was niet gemakkelijk voor de Romeinse soldaten, die het hoofd moesten bieden aan hun inwoners, bedreven in de kunst van het oorlogvoeren, die zich twee lange jaren verzetten. Toen het eiland en de hele Balearische archipel eenmaal waren veroverd, werden de slingeraars van Mallorca onderdeel van de ondersteunende troepen van het Romeinse Rijk , en ondersteunden ze zelfs keizer  Julius Caesar bij de verovering van de gebieden van Gallië .

Dankzij de lange periode van romanisering die op het eiland plaatsvond, zijn er nog steeds enkele gebouwen die als authentieke juweeltjes van architectuur worden beschouwd , zoals de oude  Romeinse stad Pollentia ( Alcudia ), waar nog veel overblijfselen uit het verleden van Mallorca bewaard zijn gebleven.

Byzantijnse verovering en islamitisch rijk

De verovering van Mallorca door het Byzantijnse volk was een van de donkerste periodes in de hele geschiedenis van Mallorca , en bracht een tijd met zich mee waarin het gebrek aan politieke en sociale stabiliteit de economische groei van het gebied zou belemmeren.

Uiteindelijk, in  903 , werden de eilanden geannexeerd aan het kalifaat van Córdoba  na verschillende moslimaanvallen op het grondgebied en na een periode van uitputtingsslag die meer dan twee eeuwen duurde.

Op dit punt was Mallorca in de macht van de Omajjaden- dynastie en begon een tijd van grote politieke en administratieve stabiliteit te ervaren. Een van de belangrijkste vorderingen van deze periode zou de bloei zijn van een sterke gehechtheid aan de kunsten die de hoofdstad,  Madina Mayurqa , nu Palma , zou veranderen in een belangrijk cultureel centrum voor het hele rijk.

 

Kroon van Aragon en Spaanse successieoorlog

Vanaf 1343 en na de herovering van de door moslims bezette gebieden, werden de Mallorcanen een deel van de Kroon van Aragon en later de Kroon van Castilië , na het huwelijk van de katholieke koningen.

Deze tijd zou een periode van achteruitgang betekenen voor de economie en de belangen van het gebied omdat het schiereiland alleen oog had voor de nieuwe wereld en de verovering van Amerika, dus deze nieuwe gebieden zouden de tweede plaats innemen.

Tijdens de troonopvolging van de kroon van Spanje verklaarden de Balearen zich loyaal aan aartshertog Carlos van Oostenrijk . In  1715  bezetten de Castilianen Mallorca, waardoor de nederlaag effectief werd. Na de goedkeuring van het  decreet van de nieuwe fabriek van de Balearen en het beëindigen van de Catalaanse administratie en de pachtwet, zou de taal Castiliaans en Catalaans op het hele grondgebied worden verboden.

Spaanse Burgeroorlog

Na de staatsgreep in juli 1936 werd het grondgebied van Mallorca bezet door de rebellen, die kort daarna ook het eiland Ibiza zouden overnemen . Ondertussen zou het eiland Menorca trouw blijven aan de Republiek .

Gedurende de rest van het conflict werd Mallorca een Italiaanse marineluchtmachtbasis en de aanwezigheid van militaire troepen werd aanzienlijk vergroot totdat het eiland een van de epicentra van het lucht- en zeeverkeer in de Middellandse Zee werd. Na de overwinning van Franco in april 1939 begonnen de Italiaanse troepen aan een terugtrekking die meer dan twee jaar duurde.

 

Van het statuut van autonomie tot het heden

Na de dood van dictator Francisco Franco zou het land een democratische transitie beginnen, waardoor de regio een statuut van autonomie zou instellen om zijn historische identiteit te verdedigen. Dit document zou de dubbele officieelheid van Catalaans, de taal van de eilanden, en Spaans, de officiële taal van de staat, met zich meebrengen.

Zo ontstond een periode waarin belangrijke vorderingen werden gemaakt op democratisch vlak en waarin sociale en civiele bewegingen veel relevanter begonnen te worden.

In deze tijd begonnen ze belangrijke zorg te dragen voor de toeristische en natuurlijke waarde van het eiland , iets dat gelukkig nog steeds bewaard is gebleven.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

ZORG DAT JE JE REIS NAAR Mallorca NOOIT VERGEET.

Wat gaan we ondernemen op Mallorca

Dit is misschien ook interessant: