Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Reisindrukken van de De stad Murcia

De Beste Info, Inspiratie en Tips over de plaats MurciaReisimpressies van de stad Murcia - De stad Murcia ligt in de Spaanse regio Murcia. 

Beleef en Geniet van de stad Murcia - De stad Murcia ligt zuidoostelijk van Spanje, en is een stad met veel geschiedenis en cultuur en een fijne stad om eens te gaan bezoeken. Hier vind je al het reis en vakantienieuws dat je moet weten en alle reis en vakantie nieuwtjes die je wilt weten over Murcia, Spanje! 

DE STAD MURCIA

Beleef en geniet van de stad Murcia en zijn bezienswaardigheden met goede en leuke informatie, inspiratie en veel vakantietips voor de geweldige bezienswaardigheden die stad Murcia rijk is! Laat je overweldigen door het prachtige Murcia!

De stad Murcia ligt in het zuidoosten van Spanje ingesloten door een bergketen, de stad ligt aan de rivier Segura en is ook gelijktijdig de hoofdstad van de provincie Murcia.

De stad Murcia is van Arabische origine waar door het nauw verbonden is aan de vruchtbare geïrrigeerde landstreek van de rivier de Segura. 

De stad Murcia heeft vele mooie bezienswaardigheden zoals: Het gemeentehuis, de Kathedraal, de Plaza de Santo Domingo, de Puente Viejo, de Plaza de Santo Domingo en de oude universiteit.. 

 

De Geschiedenis van Murcia

De stad Murcia werd tijdens de Moorse overheersing tussen 830 en 840, gesticht aan de rivier de Segura door de kalief van het Kalifaat Córdoba, Abd al-Rahman II. De stad was na de Reconquista eind 13de eeuw de verblijfplaats van Koning Alfons X van Castilië die de stad veel privileges verleende. Dit zorgde voor de groei van de stad die met name in de 15de eeuw zijn hoogtepunt bereikte met de aanleg van belangrijke irrigatiesystemen in de huerta, de boomgaarden waar Murcia bekend om staat. De ambachten die floreerden in de 15de eeuw verlenen hun naam aan de straten in het oude centrum.

Het Verkeer en Vervoer

De rondweg van Murcia zorgt voor een goed verloop van het verkeer in de stad. De Ronda die verbonden is met de snelwegen in het noorden en in het westen van de stad. In het noorden aan de A-7en in het westen met de A-30. Beide snelwegen kruizen zich ten noorden van de stad. De A-7 verbindt met Andalusië, Alicante en Valencia de A-30 is een belangrijke verkeersverbinding voor de regio Murcia zoals de verbinding met Cartagena en Albacete. 

 

Station Murcia del Carmen

Het belangrijkste spoorwegstation van Murcia is te vinden ten zuiden van de Segura in de wijk El Carmen. Van hieruit heb je een goede verbinding met  Barcelona, Cartagena, Valencia en andere grote steden. De regionale treindienst Cercanías zorgt voor de verbindingen met Lorca, Alicante en Elche. 

 

Airports 

Rond de stad Murcia liggen drie luchthavens, het nieuwe Aeropuerto de Murcia-Corvera, Aeropuerto de Alicante-Elche en Aeropuerto de Murcia-San Javier. Alle drie liggen op ongeveer dezelfde afstand van de stad Murcia Desondanks zijn de verbindingen per bus met de luchthaven van Alicante beter. 

Het klimaat en weer in Murcia

Bussen

In de wijk San Andres in het oosten van de stad is het busstation van de stad gelegen. Vanuit daar gaan alle busdiensten naar de rest van Spanje, de regio en de luchthaven van Alicante. De stad beschikt over een stadsdienst Transportes de Murcia uitgevoerd door kleinere en grotere bussen die verschillende lijnen in en rond het centrum bedienen. De bussen vanuit de stad naar de nabijgelegen kernen zoals Alcantarilla, Molina de Segura en Santomera worden uitgevoerd door LATbus.

 

Tram in Murcia

Het tramdepot van Tranvía de Murcia is gelegen aan halte La Ladera. De totale lengte van de lijn bedraagt 18 kilometer met 28 tramhaltes.

Op dit moment is er geen tramverkeer dat daadwerkelijk het centrum doorkruist. De verbinding met het centrum is halte Plaza Circular dat aan de noordkant van het centrum gelegen is.

Universiteitsstad

Campus de La Merced

In de stad Murcia zijn twee grote universiteiten te vinden. Een van deze universiteiten is de publieke Universiteit van Murcia en heeft een grote campus ten noorden van de stad in de wijk Espinardo en een historische campus in het centrum, La Merced. De Universiteit van Murcia is de op twee na oudste universiteit in Spanje en is opgericht door Alfons X van Castilië in 1272 tijdens zijn koningschap. Buiten Murcia heeft de universiteit een campus in Cartagena en Lorca.

In het noordwesten van de stad Murcia in Guadalupe ligt de katholieke privé universiteit; Universidad Católica de Murcia of UCAM. De universiteit is privé en onderdeel van het Bisdom van Cartagena. De campus wordt gedomineerd door het statige Monasterio de los Jéronimos, een klooster dat is gebouwd tussen 1702 en 1738. UCAM heeft ook een campus in Cartagena.

 

Bezienswaardigheden van Murcia

In de 17e eeuw zijn vele gebouwen verwoest door een aardbeving, maar een bezoek aan de stad is nog steeds een bezoek waard, zoals bijvoorbeeld:

  • Castillo de Lorca, Moorse fort uit de 10e eeuw
  • Het stadhuis, gebouwd als gevangenis uit de 16e eeuw
  • Convento de Santo Domingo, klooster uit de 17e eeuw
  • Plaza de España, een prachtig plein in het historisch centrum uit de 16e eeuw
  • Palacio de Guevara, uit de 17e eeuw
  • Palacio de los Condes de San Julián, een paleis uit de 17e eeuw
  • Palacio de los Salazar-Rosso, - het archeologisch museum uit de 16e eeuw,
  • Casa del Corrigidor - het gerechtsgebouw
La Trapería Murcia

La Trapería.

La Traperia is het klopent hart van het stad Murcia, hier bevinden zich de banken en de traditionele winkels en warenhuizen. Hier vind je ook het Casino, een negentiende e­euw's juweeltje, dit prachtige gebouw moet je zeker bezoeken zoals de danszaal, de bibliotheek en als het kan, het boudoir.
Een andere historische straat is de Platerfa deze kruist de Trapería. 

 

De Kathedraal de Santa Maria

Aan Plaza Hernández Amores ligt de Kathedraal de Santa Maria, dit is ook een leuke plaats om een terrasje te pikken om naar de mensen te kijken en van een koel drankje te genieten. De bouw van de kathedraal starte in 1394 en is verschillende fases gebouwd en door diversen architecten uitgevoerd. Waardoor je hier ook de diverse architectuur stijlen kunt bewonderen. Zo is de 100 meter hoge toren van de kathedraal een combinatie van Toscaanse en Barockse architectuur. De kathedraal is te bezoeken van 10.00 – 13.00 uur en 17.00 – 19.00 uur.

Booking.com

Als je lekker slenterend via de Plaza de Santo Domingo en Calle de la Merced kom je van zelf bij de Universiteit, hier zie je een zestiende-eeuws klooster met een prachtig claustrum over twee verdiepingen van marmeren zuilen.

Als verder loopt via de oude poort van Santo Domingo kom je op Plaza de Julián Romea met het bekende theater Romea dit is gebouwd in isabellijnse stijl. Plaza de Julián Romea is een prachtige plaats om op een terrasje  de omgeving in je op te nemen, echt een heerlijk paradijs om op een zonnige ochtend je krantje te lezen en een bakje te doen.
Aan de mooie nieuwe Gran Via, het winkelcentrum en gelijktijdig de hoofdstraat kom je bij renaissancistische Palacio de San Esteban, Hier zit het regionaal bestuur van Murcia, en een gelijknamige kerk. Verderop is Iglesia de San Miguel een waardevol barrok retabel.

 

MUSEO DE LA CIUDAD

In Museo de la ciudad kun je alles te weten komen over de geschiedenis van de stad Murcia.  Hier wordt op een interactieve manier alles over de geschiedenis van de stad Murcia bij gebracht.

Dwarrelend door smalle straatjes, komt je bij Plaza de Santa Catalina, waar een bezoek kan worden gebracht aan het Museo Ramón Gaya, een museum gewijd aan de in Murcia geboren schilder Ramón Gaya. Hier ligt ook Plaza de las Flores, wel een van de druk bezochte plekjes van Murcia. Zoals je al gemerkt hebt bezit Murcia een aantal gezellige en levendige plaza's met terrasje, zo ook hier. Een terrasje pikken of een bloemetje kopen of van een heerlijk vleespasteitje van Bonache genieten het kan allemaal hier op Plaza de las Flores daarnaast ligt Plaza de San Pedro.

Als je nu richting de rivier de Segura loopt kom je bij het oude in mudejar stijl gebouwde Palacio Almudi met zijn indrukwekkende zaal met Dorische zuilen, welke in een gemeentelijk kunstcentrum is omgedoopt. In het Museo Salzillo welke te vinden is Iglesia de Nuestro Padre Jesûs, in een door de Italiaanse kunstenaar Sistori aangebouwde, prachtig gedecoreerde kapel zijn verschillende hoogtepunten te zien uit de processie kunst van de beeldhouwer Francisco Salzillo. Hier kun je ook kerststal te zien met 500 zijn gemaakte figuren, zoals enkele van zijn beelden en schetsen.

Lopend langs de rivier kom je bij Plaza de la Glorieta, het geliefde stadsplein van Murcia, met  het Gemeentehuis. Verderop staan verschillende bijzondere gebouwen, zoals het barokke Bisschoppelijk Paleis en het Palacio de los Fontes, welke gebouwd zijn in de achttiende eeuw.

Slenterend door Calle de Correos kom je via het grafelijk paleis Palacio del Conde de Floridablanca, nu een luxe hotel, en de poort Arco de San Juan op het gelijknamige plein. Hier kun je kennis maken met de exquise plaatselijke keuken en de vele kroegjes en taveernes.

De Salzillo-processie is wel de belangrijkste processie met semana santa. Bij de eerste zonnestraal op goede vrijdag om zeven uur, wordt  standaard van de broederschap het gezicht van de  Dolorosa de Moeder der Smarten gekust en dan begint de  processie. Schommelend gaat de processie door de straten complete scenes, pasos naspelend. Het meest geliefd is het uitbeelden van het Heilig Avondmaal op fijn tafellinnen en echte levensmiddelen.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR MURCIANOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN MURCIA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :