Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

BezoEk De Turia Tuinen in de stad Valencia

De Valenciaanse Turia Tuinen, Los  Jardines del Turia , liggen aan de rivier de Turia, deze rivier bezorgde in vroegere tijden voor veel overlast door overstromingen. In 1957 werd besloten na de zoveelste overstroming de looprichting van de rivier de Turia  te wijzigen. En werd in de drooggelegde rivier bedding van de rivier de Turia een park aangelegd . De tuinen van Jardín del Turia zijn rond 9 kilometer lang.

DE TURIA TUINEN IN DE STAD VALENCIA

Het Turia park in València

De Turia tuin is een van de grootste natuurlijke stadsparken van Spanje, een groene begaanbare zone van meer dan negen kilometer die de stad doorkruist met ludieke gebieden, zones om te sporten en romantische hoekjes waarin je kunt verdwalen. Vanaf het park Cabecera tot de Stad van de Kunsten en Wetenschappen, is de Turia tuin een ideaal parcours voor lopers, fietsers, families en natuurliefhebbers. Gekroond door 18 bruggen die afdruk zijn van eeuwenlang geschiedenis, de oude bedding grenst aan zijn beide oevers met enkele van de belangrijkste museums en monumenten van de stad.

Booking.com

Deze immense tuin is aangelegd langs de oude bedding van de rivier Turia die omgelegd werd om de voortdurende overstromingen te vermijden waaronder de stad leed. Na de grote overstroming van 14 oktober 1957 die de stad vernietigde, werd de bedding van de Turia omgelegd naar het zuiden van València, waardoor er een aanzienlijke strook grond vrij kwam die de stad doorkruist van oost naar west en die het historisch centrum omringt.

Toen de tuinen werden geopend in 1986, ontworpen meerdere stedenbouwkundigen en tuinarchitecten de verschillende trajecten van de bedding, waarbij het vroegere landschap van de rivier werd nagebootst en waarbij een uniek parcours gecreëerd werd dat beplant en uitgerust werd met palmbomen en sinaasappelbomen, fonteinen en dennenbomen, aromatische planten en vijvers, sportterreinen en rozentuinen.

De immense tuin is bovendien afgebakend door het park Cabecera en het Bioparc in het westen, en de avant-gardistische Stad van Kunst en Wetenschappen in de tegenovergestelde richting, bijna aan de monding van de rivier. We zouden kunnen zeggen dat de Jardines del Turia de Afrikaanse savanne, die waarheidsgetrouw herschept is in het Bioparc, verbindt met de onderwaterwereld en de ecosystemen die je kan bezoeken in het l’Oceanogràfic, of met het spectaculaire operagebouw en het kunstpaleis Palau de les Arts, beide in de Stad van de Kunst en Wetenschappen. 

 

Op het parcours zijn er andere interessante haltes, zoals de Gulliver, een immens park van glijbanen waar kinderen, alsof het lilliputters waren, klauteren en glijden over de vingers, het haar of de benen van deze gigantische figuur van 70 meter. Niet ver van deze reus bevindt zich het muziekpaleis Palau de la Música, met een compleet jaarlijks programma, en buiten zijn er ruime terreinen waar de kleine amateurs kunnen schaatsen of voetballen. In het park Cabecera kunnen er kleine bootjes gehuurd worden in de vorm van een zwaan om te varen op de vijvers die de Stad van de Kunsten en Wetenschappen omringen, in de zomermaanden zijn er waterballen om te lopen op het water en er zijn ook kano's.

 

Aangezien València een vlakke stad is, zijn de Turia tuinen een ideale plaats voor liefhebbers van running of om door de tuinen te fietsen, of met de seagway of tandem. In de bedding zelf kunnen deze kleine voertuigen gehuurd worden. Op het traject zijn er ook bars en cafetaria´s met grote terrassen om op kracht te komen. De Turia tuin is gekroond door 18 bruggen uit verschillende tijdperken en bouwkundige stijlen. Opvallend zijn de historische bruggen San José (17e eeuw), Serranos (16e eeuw), Trinidad (15e eeuw), del Real (16e eeuw) en del Mar (16e eeuw); eveneens als de meest recente: de Puente de la Exposición, del 9 d’Octubre, de las Flores of de l’Assut d’Or; ontworpen door Santiago Calatrava; de las Artes, vlakbij het Valenciaans Instituut voor Moderne Kunst (IVAM), van Norman Foster; of del Ángel Custodio, van Arturo Piera.

De oude bedding verbindt ook punten die je vast en zeker moet bezoeken in València, zoals de Serranos Torens, poort van de oude muur die Valencia omhelsde en die op heden een bevoorrechte uitkijkplaats is met zicht op het historisch centrum en de tuinen; het IVAM of het Museum van Schone Kunsten, deze zijn allemaal gelegen aan de oevers van de oude Turia, die op heden kunnen dienen als gids voor een interessant cultureel parcours door de stad València.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR VALENCIA NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Valencia

Misschien ook interessant :