De stad Alicante in vogelvlucht

Bekijk de stad Alicante in vogelvlucht - De stad Alicante heeft vele hoogtepunten gekend, zowel figuurlijk als letterlijk gezien. Bekijk de stad Alicante en zijn omgeving zoals de oude veroveraars dat deden: vanaf grote hoogte.

Flashback: de Carthagers noemden het hier Akra Leuke oftewel ‘Witte Landtong’ en de Romeinen Lucentum of ‘Stad van het Licht’, maar het waren de Moren die Alicante haar huidige naam gaven. In 711 veroverden zij de stad, om bovenop de 166 meter hoge rots Benacantil een fiere vesting te bouwen. 

ekijk de stad Alicante in vogelvlucht - Beleef Spanje

Spoel dertien eeuwen door en dit Castillo de Santa Bárbara is het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van Alicante, waar drommen toeristen zich vergapen aan het panoramische uitzicht op stad, zee en Spanje. Treed in de voetsporen van de vroegere ontdekkers en veroveraars en bekijk de Spaanse stad zoals zij dat destijds deden: vanaf grote hoogte. Op de fiets, vanuit je bed, in een luchtballon, aan het diner of al wandelend naar de top van de Monte Benacantil.

Booking.com

Op de pedalen de bergen in

Het heuvelachtige achterland van Alicante leent zich uitstekend voor een actieve fietstocht. Huur bij Blue Bikes een mountainbike inclusief gids of kaart van de omgeving en trek eropuit: de paden op, de bergen in. Het stadscentrum is het vertrekpunt voor een rit van 22 kilometer naar het bergdorp Busot.

Tijdens die fietstocht wordt een hoogteverschil van 500 meter overbrugd, zodat je op de eindbestemming wordt getrakteerd op een fraai uitzicht over Alicante en de gelijknamige provincie.

De heenrit is soms even puffen, maar goed te doen voor fietsers van elk niveau – mits je geregeld pauzeert met bijvoorbeeld een picknick op een uitkijkpunt. Reserveer in Busot voldoende tijd voor een bezoek aan de Cuevas de Canelobre, de kalksteen grotten die werden ontdekt door de Moren.

De nauwe gangen in dit grottenstelsel worden feeëriek verlicht. De klim tijdens de heenrit wordt op de terugweg beloond met een lange afdaling: geniet van de fraaie landschappen terwijl de warme Spaanse wind door je haren waait.

A

Te voet naar het kasteel

Het Castillo de Santa Bárbara is de volgende bestemming op niveau. Dit is een van Europa’s grootste middeleeuwse kastelen, prominent gepositioneerd op het letterlijke toppunt van Alicante, de Monte Benacantil. Vanaf de Explanada de España brengt de lift je voor een paar euro naar boven, maar veel leuker is het om de rotsige berg te voet te bedwingen. Wandel via de slinger steegjes en trapstraatjes van de oude volkswijk Santa Cruz naar het Parque de Ereta en pauzeer met een lunch bij het beste restaurant van Alicante, La Ereta – mét Michelinster en toch betaalbaar. Vervolg de klauterpartij over het keurig aangelegde pad langs de stekelige agaves, terwijl bij elke stap het uitzicht op de zonovergoten badplaats en de azuurblauwe zee nog spectaculairder wordt. Maar het allerbeste uitzicht blijft bewaard voor het laatst, vanuit het kasteel. Zelfs op dit toppunt kun je het nog hogerop zoeken: beklim de trappen van de kasteeltoren en voel je heel even een conquistador.

Logeren op de 30ste verdieping

Met 117 meter is Estudiotel Alicante het hoogste gebouw van de stad. In deze typische jaren-60-wolkenkrabber zijn budgetvriendelijke kamers te huur. Boek een van de drie appartementen op de 30ste verdieping: je betaalt het dubbele, maar het uitzicht is het waard.

Hotel Tryp Gran Sol is met 97 meter net iets minder hoog, maar dankzij de kolossale en kleurige mozaïek van de Alicantese kunstenaar Manuel Baeza minstens zo markant. Op de 26ste verdieping vind je het toepasselijk genaamde restaurant El Mirador.

Zoals je in een Spaans middenklassehotel kan verwachten is het interieur gedateerd, de bediening nurks en het eten matig, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het meeslepende uitzicht vanaf je tafel door de grote ramen en buiten vanaf het balkon.

Aan de achterkant kijk je uit op de oude stad en het kasteel – bijna op ooghoogte – en aan de voorkant op haven, strand en zee. Kom voor de zonsondergang of ’s avonds, als je bij helder weer zelfs de lichtjes van het nabijgelegen eiland Tabarca kunt zien flonkeren.

 

Alicante vanuit een luchtballon

Tot slot een avontuur dat de ontdekkingsreizigers en veroveraars van weleer zeker niet konden beleven: een ballonvaart. Vliegen boven de stad is verboden, in verband met de aanvliegroutes naar het vliegveld, maar in de provincie is veel moois te zien.

Blik neer op de palmboomgaarden van Elche, de bergen in het binnenland, de meren van natuurpark El Hondo en de stranden van de Costa Blanca vanuit vogelperspectief.

Met bijvoorbeeld Aeroglobo Spain zweef je geruisloos – behalve als bij tijd en wijle de brander zijn werk doet – boven het landschap.

Dit is met stip het mooiste beeld dat je van Alicante kunt krijgen. Wedden dat de Carthagers, Romeinen en Moren er jaloers op zouden zijn?

Praktische informatie

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR ALICANTE NOOIT VERGEET

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: KLM    Geschreven door: Liv Krake
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN ALICANTE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :