REISINDRUKKEN van de stad FIGUERES

De Spaanse Badplaats Figueras is een van de meest geliefde vakantiebestemmingen in Spanje onder de Belgische en Nederlandse toeristen en geheid kun je hier genieten van zon, zee en strand. 

Reisimpressies van het stadje Figueres, in het Spaans heet het Figueras - De stad Figueres ligt in de provincie Girona in de autonome gemeenschap Catalonië in Spanje. Figueres is een stadje vlakbij de Franse grens en zuidelijk van de Pyreneeën. De stad Figueres is de geboorteplaats maar ook de laatste rustplaats van de wereldberoemde schilder Salvador Dalide meester van het surrealisme en een van de belangrijkste kunstenaars van de 20e eeuw, had een speciale relatie met Figueres – zijn geboorteplaats en de plaats van zijn dood. Maar zijn relatie met Figueres gaat verder dan gelukkige omstandigheden en ongetwijfeld universele aantrekkingskracht van de stad. Inderdaad, het had altijd een speciale plaats in het hart van de grote kunstenaar, zelfs tijdens zijn “gouden jaren” toen hij in Parijs en New York woonde. Het bekende Dali museum is hier, waar een groot deel van zijn collectie van de schilder, is te bewonderen ! Hier vind je reisindrukken van de stad Figueres met veel Info, Inspiratie en Tips 

HET STADJE FIGUERES - Beleef Spanje

Dalí’s belangrijkste erfenis aan de stad Figueres is het theater-museum dat zijn naam draagt. Het is een van de populairste musea in Europa en is reden genoeg om de stad op elk moment van het jaar te bezoeken.
Maar Figueres, de hoofdstad van de regio Alt Empordà, is ook een belangrijk centrum van cultuur, gastronomie en winkelen en heeft de meer avontuurlijke bezoeker veel te bieden. Hier presenteren we een korte gids voor de stad, in de voetsporen van Dalí.

Booking.com

Dalí’s geboortehuis

Salvador Dalí Domènech werd op 11 mei 1904 in Figueres geboren uit een rijke familie. Zijn vader was advocaat. Het huis ligt op nr. 20 Carrer de Monturiol, en staat bekend als Cara Puig. Het is een modernistisch gebouw ontworpen door een beroemde architect, Josep Azemar, de hoofdarchitect van de stad tussen 1899 en 1914. Figueres heeft ook verschillende andere gebouwen ontworpen door Azemar, waaronder een aantal huizen op La Rambla.

De enige zuster van de schilder, Anna María Dalí, werd hier ook geboren. Het huis is momenteel gesloten voor bezoekers vanwege een aanhoudend juridisch geschil. Er zijn al lang bestaande plannen om dit eigendom van de overheid om te vormen tot een cultureel centrum met persoonlijke items van Dalí, maar er is nog geen openbare openingsdatum vastgesteld.

 

Kerk van Sant Pere

In de grootste kerk van Figueres werd Dalí gedoopt en bezocht zijn familie regelmatig de mis. De site dateert uit het jaar 1020 en herbergt nog enkele overblijfselen uit het Romeinse verleden. Het huidige gebouw is echter hoofdzakelijk van gotische constructie, hoewel het in de loop der jaren meerdere uitbreidingen heeft ondergaan. Het doopvont is hetzelfde als waarin Dalí zelf werd gedoopt.


Dalí’s school

Dalí begon zijn opleiding op een openbare basisschool. Twee jaar later verhuisden zijn ouders hem echter naar de Hispano-Franse School voor de Onbevlekte Ontvangenis. Daar leerde hij zijn derde taal, Frans (hij sprak al Catalaans en Castiliaans). Dit heeft ongetwijfeld zijn latere werk als surrealistisch schilder in Parijs beïnvloed. Hij begon zijn middelbare school aan de Marist Brothers ‘school en verhuisde vervolgens naar het Figueres-college.
De universiteitssite is nu bezet door het Institut Ramon Muntaner (Pça. De l’Institut, op de hoek van Carrer Muntaner). Het is in de loop der jaren aanzienlijk veranderd en gerenoveerd, maar heeft nog steeds de kloostergangen van het oorspronkelijke Franciscaanse klooster, waar je nog steeds een idee kunt krijgen van hoe de plaats was in de tijd van Dalí.
Dalí richtte Studium op met een paar vrienden van de universiteit en publiceerde zijn eerste geschreven werken in dit tijdschrift.

Museu de l’Empordà

Dit is een van de must-see musea van Figueres. Het bevindt zich aan het einde van La Rambla en herbergt de collecties van het Instituut. De collectie omvat fascinerende schilderijen van verschillende prominente Catalaanse kunstenaars van de late 19e eeuw, evenals werken van lokale kunstenaars zoals Joan Núñez, de voormalige meester van Dalí aan de Figueres School of Art, waar de grootmeester zijn eerste formele kunstopleiding ontving.


Speelgoedmuseum van Catalonië

Dit is een van de belangrijkste musea van Spanje in zijn soort en bevindt zich in een voormalig herenhuis dat ooit toebehoorde aan de Baron of Terrades. Het huisvestte vervolgens Café Paris, een prominent café op La Rambla en een van Dalí’s favoriete trefpunten. Het is nu omgebouwd tot een museum en bevat een permanente tentoonstelling van artefacten uit het vroege leven van de kunstenaar, waaronder een familiefotoalbum en een knuffelbeer bekend als “Marquina”, die de dichter Federico García Lorca expliciet vermeldde in een van zijn brieven naar Dalí. “Don Osito Marquina es mono y remono”, schreef Lorca in 1928.


Kasteel Sant Ferran

Dit imposante militaire kasteel, dat 32 hectare beslaat, werd gebouwd in de 18e eeuw. Het kijkt uit over stad en een groot deel van de regio Empordà. Dit enorme bouwwerk is zeker een bezoek waard. Vanwege zijn omvang is het een van de grootste in Europa. Het is zelfs zo groot dat je met een rubberboot in zijn watertanks kunt varen. Salvador Dalí voltooide zijn militaire dienst in dit kasteel.

Het is gelegen op een bevoorrechte plek, zoals de baai van La Rosa, aan de Costa Brava, op slechts 800 meter van het Dalí-museum

 

Cafetaria Astoria

Cafés waren in het begin van de 20e eeuw een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in heel Spanje. Het meest iconische voorbeeld in Figueres was de cafetaria Astoria, die uitkeek over de hoofdstraat van de stad, La Rambla. De bar blijft precies zoals het was in de tijd van Dalí, en hij was een frequente bezoeker. Er zijn talloze foto’s van de kunstenaar die tijd doorbrengt in het café.

Booking.com

Duran Hotel

Het Duran Hotel, gelegen op nr. 5 Carrer de Lasauca naast La Rambla, is een van de meest prestigieuze adressen van Figueres. Dalí zou hier blijven wanneer hij terugkeerde naar de stad van zijn geboorte, totdat hij later Torre Galatea kocht. Hij verbleef vroeger in kamer 101 en Gala in kamer 102. Hij dineerde daar ook regelmatig, omdat de Ca la Teta een van zijn favoriete restaurants was. Dalí had een langdurige vriendschap met de eigenaar, Durán, zoals blijkt uit de vele foto’s van de kunstenaar op de muren van het hotel.
Het blijft een van de beste hotels van de stad, en de kelder (El Celler) is precies zo bewaard als het er in Dalí’s tijd had uitgezien. Het restaurant serveert uitstekende lokale gerechten, met een lunchmenu dat veel waar voor uw geld biedt.

 

Plaça Gala-Salvador Dalí

Het plein dat voor het theater-museum staat werd volledig gerenoveerd toen het theater werd gebouwd. Dalí veranderde de ruimte in een uniek beeldenpark, met afbeeldingen van zichzelf samen met andere kunstenaars zoals Antonin Mercè en Wolf Wostel. Zouden we nog iets anders hebben verwacht?


Dalí Theater-Museum

Dit is ongetwijfeld de “ster” attractie van Figueres. Het werd gemaakt door Dalí zelf, toen hij het voormalige stadstheater (waar zijn werken voor het eerst werden tentoongesteld als onderdeel van een gezamenlijke tentoonstelling in 1919) ombouwde tot een enorm museum met een veelvoud aan werken dat de kunstenaar aan de stad liet.
Het centrum heeft ongeveer 30 verschillende ruimtes, samen met de kamers in Torre Galatea, waar Dalí tegen het einde van zijn leven woonde. Het herbergt ook zijn graf.

 

Torre Galatea

Torre Galatea maakt nu deel uit van het Dalí-theater-museumcomplex. Samen met de koepel van het theater-museum zelf, is dit het oudste deel van het gebouw.
De toren dateert uit de 17e eeuw en maakte vroeger deel uit van de vestingwerken van de stad, halverwege tussen het stadscentrum en het kasteel van Sant Ferran. Oorspronkelijk bekend als Torre Gorgot, werd het in de 19e eeuw omgebouwd tot een gemeentelijke watertoren.
Dalí kocht de toren met de bedoeling daar te wonen. Hij hernoemde het Torre Galatea, als eerbetoon aan Gala, en veranderde het uiterlijk volledig door de kleurrijke gevel en brood en eieren toe te voegen.

Gala stierf in Port Lligat, in het huis van het echtpaar Cadaqués, op 10 juni 1982. Dalí verhuisde vervolgens naar het kasteel van Púbol, dat hij aan Gala als een geschenk had gegeven. Toen er in 1984 een brand uitbrak in het kasteel, werd hij echter gedwongen te vertrekken. Het was toen dat hij naar Torre Galatea verhuisde. Dalí woonde daar vanaf oktober 1984 en stierf daar op 23 januari 1989. Het maakt nu deel uit van het Dalí-theater-museumcomplex.


Dalí Jewels

Een van de bijgebouwen van het Dalí Theater-Museum herbergt een verzameling van 37 gouden en kostbare stenen juwelen die Dalí tussen 1940 en 1970 produceerde. Naast de juwelen bevat de tentoonstelling ook de bijbehorende ontwerptekeningen en schilderijen.

Wat gaan we ondernemen aan de Costa Brava?

Dit is misschien ook interessant: