Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


De Cíes-eilanden IN Galicië

De Cíes-eilanden - Het paradijs van de Rías Baixas, Galicië

De Cíes-eilanden, de Romeinen noemden ze " de eilanden van de goden ". Levende natuur, adembenemende landschappen, onvergetelijke zonsondergangen, prachtige stranden met fijn wit zand en nog veel meer. De Cíes-eilanden bestaan uit de eilanden Cínes, Ons en Cortegada (in Pontevedra) en van Sálvora (in A Coruña). Alle eilanden liggen in Galicië, in het noordwestelijk deel van Spanje. Wil je ze ontdekken?

DE CÍES-EILANDEN

Foto: The Guardian

Een genot gevormd door water

Gedeeld met de Galicische provincies A Coruña en Pontevedra, in het uiterste noordoostelijk deel van Spanje, ligt dit nationale park in het hart van de Rías Baixas. Op deze plek, waar zoet en zout water samenkomen, is een uniek ecosysteem ontstaan, vol met zee- en landleven. Eindeloze stranden met fijn zand en bijna helder blauw water trekken je naar dit paradijs op aarde dat bekend staat als de Atlantische eilanden.

Booking.com

De Cíes-eilanden maken deel uit van het National Maritime-Terrestrial Park van de Atlantische eilanden van Galicië, samen met de eilanden van Ons, Sávora, Cortegada en zijn maritieme omgeving. 

De Cíes-eilanden zijn niet alleen een Nationaal Park, maar ook een natuurpark sinds 1980, een speciaal beschermd gebied voor vogels (ZEPA) sinds 1988 en een speciaal beschermd gebied (ZEC). 

De Cíes-eilanden vormen een natuurlijke barrière van de Ría de Vigo en beschermen het dankzij de steile kliffen aan de westkant van de eilanden van meer dan 150 meter hoog.

In de zomer verbinden boten Monteagudo met de havens van Vigo,  Baiona en  Cangas .  Er is een kampeerterrein, alleen met reservering( mogelijk in de haven van Vigo). Een supermarkt, een bezoekerscentrum en een restaurant zorgen voor bezoekers. 

Op de eilanden zijn geen afvalbakken. Bezoekers zijn verplicht hun zwerfvuil mee terug te nemen naar het vasteland. 

De Cíes-eilanden bestaan uit negen stranden met fijn wit zand en helder water. In februari 2007 koos de Britse krant The Guardian het strand van Rodas , op het eiland Monteagudo , als 'het beste strand ter wereld'.  Galego's komen hier om lange, luie zomerdagen door te brengen op de Praia das Rodas, een perfecte halve maan van zacht zand met daarachter kleine duinen die een kalme lagune met kristalheldere zee beschermen ”, aldus het tijdschrift.

Camping Cíes-eilanden

De camping op de Cíes-eilanden ligt op 800 meter van de steiger op het strand van Rodas , aan het begin van het  eiland Monte del Faro, naast "Lago dos Nenos".

Deze camping van de tweede categorie heeft meer dan 10.000 vierkante meter kampeerterrein met bomen, onderverdeeld in gebieden met een eigen winkel en gebieden met winkels. De camping is toegankelijk voor mindervaliden.

Het heeft tal van diensten voor de kampeerder : verhuur van tenten, enkele of dubbele, met bedden, gratis WiFi, gratis opladen van mobiele telefoons en batterijen, toiletten, douches, supermarkt, restaurant, verhuur van snorkelen en kajaks, bewakingsdienst, sociale ruimte met tv en gezelschapsspelen, receptie en groenzones.

Camping de Cíes is geopend met Pasen en in de zomerperiode van 1 juni tot de 3e week van september.

 

Reserveren en informatie

U kunt een plaats reserveren op camping Cíes en meer informatie krijgen op de officiële website van de camping:

 

De 4 Wandelroutes van de Cíes-eilanden

Zodra je op het eiland aankomt, loop je naar het informatiepunt van de Nationale Parken, waar je een kaart van de 4 wandelpaden en informatie over de wandelroutes kunnen krijgen bij het informatiehokje.

 

De routes of paden gemarkeerd op de Cíes-eilanden zijn:

Monte del Faro-route

  • Geschatte tijd: 1 uur 30 minuten (van het informatiehokje naar de vuurtoren), 3 uur heen en terug.
  • Afstand: 3,5 km
  • Hoogtemeters: 175 meter.
  • Bewegwijzering: gele kleur

 

Route van de vuurtoren van Porta : 

  • Geschatte tijd: 1 uur (van het informatiehokje naar de vuurtoren), 2 uur heen en terug.
  • Afstand: 2,6 km
  • Hoogtemeters: 55 meter.
  • Bewegwijzering: groene kleur

 

Alto del Príncipe

  • Geschatte tijd: 45 minuten (van de informatiebalie naar Alto del Príncipe), 1 uur en 30 minuten heen en terug.
  • Afstand: 1,7 km
  • Helling: 122 meter.
  • Bewegwijzering: blauwe kleur

 

Route van de Faro do Peito of Monteagudo

  • Geschatte tijd: 1 uur (van het informatiehokje naar de vuurtoren), 2 uur heen en terug.
  • Afstand: 2,5 km
  • Hoogte: 60 meter.
  • Bewegwijzering: rode kleur

 

Kajakroutes - Cíes-eilanden

De Atlantic Islands Sea Kayak School organiseert kajakroutes . Met deze routes leert u een ander gezichtspunt van de schoonheid van de eilanden kennen dankzij de routes langs de kusten.

De routes kunnen worden begeleid voor beginners en worden op een milieuvriendelijke manier uitgevoerd. Er is geen ervaring vereist.

De route duurt ongeveer 3 uur en de prijs is 30 euro per persoon . De prijs is inclusief burgerlijke aansprakelijkheid en ongevallenverzekering.

 

Meer informatie :

 • Cíes-eilanden Camping. Telefoon: 986687630

 

Duiken en snorkelen op de Cíes-eilanden

Het kristalheldere water van de Cíes-eilanden nodigt u uit om u erin onder te dompelen en de andere bewoners te ontdekken: octopussen, zee-egels, kreeften, krabben, zeepokken, spinkrabben, tong, makreel, mosselen , ...

Als je veel geluk hebt, kun je zeepaardjes van het geslacht Hippocampus guttulatus vinden , beschermd vanwege hun schaarste omdat de Cíes-eilanden een van de weinige plaatsen in Europa zijn waar ze te zien zijn.

 

Gaan snorkelen

U kunt in de badzones "snorkelen" zonder toestemming  . Het is raadzaam om te reageren op de informatiehokjes die u advies zullen geven. Het is niet toegestaan om te vissen , harpoenen te dragen of het mariene milieu op enigerlei wijze te veranderen. Je moet respect hebben voor de zeewereld .

Afhankelijk van de dag kan het water tussen de 16-18 ºC zijn, daarom is het aan te raden om neopreen te gebruiken 

.

Duiken met gewichten

Om te kunnen duiken, is het noodzakelijk om een voorafgaande vergunning aan te vragen:

Astronomische fotografie in Cíes

Als je van astronomische fotografie houdt, zijn het de Cíes-eilanden waar je 's nachts kunt genieten van een astronomische observatieroute.

In januari 2016 heeft de Starlight Foundation de prijs " StarLight Tourist Destination " toegekend aan het Nationaal Park van de Atlantische eilanden van Galicië. Deze onderscheiding erkent bestemmingen met uitstekende kwaliteiten voor het aanschouwen van de sterrenhemel zonder lichtvervuiling en met middelen en activiteiten die 's nachts met de natuur te maken hebben.

De Starlight Foundation is een entiteit, opgericht door het Instituto de Astrofísica de Canarias , om de sterrenhemel en ruimtes vrij van lichtvervuiling te beschermen, evenals de verspreiding van astronomie (meer informatie op: https: // www. Fundacionstarlight. org )

Om van deze opwindende activiteit te kunnen genieten, is het noodzakelijk om de nacht door te brengen op Cíes. De camping voert een activiteit van nachtelijke excursies uit, met een begeleide route, om de nachtelijke hemel te aanschouwen . 

De activiteitengids leert de nachtelijke hemel door de sterrenbeelden, planeten, ...

De prijs van de activiteit is 5 euro . Kinderen onder de 10 jaar zijn gratis, maar moeten worden begeleid door een volwassene.

U kunt zich voor deze activiteit aanmelden bij de receptie van Camping de Cíes.

 

Meer informatie :

 • Cíes-eilanden Camping. Telefoon: 986687630

 

Cies werkkamp

Het werkkamp van de Cíes-eilanden wordt georganiseerd door het directoraat-generaal Jeugd en Vrijwilligerswerk van de Xunta de Galicia.

Dit werkveld is gericht op de verbetering van het milieu op de eilanden, inclusief schoonmaakwerkzaamheden, hulp, informatie, bewustwording en stimulering.

De werkzaamheden op het eiland worden gecoördineerd met de staf van het nationaal park, zowel met de boswachters als met de parkgidsen.

Dit belangrijke werk van honderden vrijwilligers van over de hele wereld is al bijna 40 jaar aan de gang. Een onvergetelijke levenservaring voor iedereen die meedoet.

 

Het Cíes Work Camp vindt plaats in de maanden juli en augustus in vier batches: twee voor vrijwilligers van 18-25 jaar en de andere twee voor vrijwilligers van 26-30 jaar . De plaatsen zijn onderverdeeld in quota op basis van de herkomst van de vrijwilligers.

 

Het gaat over milieu vrijwilligerswerk met de volgende vier thema's:

 • Cíes Natural : schoonmaken van stranden en wegen, milieumonitoring en -herstel en -behoud
 • Cíes Conciencia : de dagelijkse bezoekers van het eiland worden geteld, waarbij hun oorsprong wordt geanalyseerd. Milieu theateropgaven waarbij de geschiedenis en milieuwaarden van het eiland aan de kleintjes worden uitgelegd.
 • Biocíes : taken van uitroeiing van invasieve soorten en herbebossing. Studie van intergetijden fauna en -flora.
 • Cíes Científico : verspreiding en versterking van de eilanden in samenwerking met het beheer van het nationale park. Er zullen beeld- en geluidsprojecten worden uitgevoerd: fotografie, video en geluidskaarten, evenals creatieve verspreidingsworkshops met bezoekers.

Naast de milieu vrijwilligersactiviteiten kunnen de deelnemers aan het werkkamp  ook genieten en deelnemen aan zoals : watersporten, duiken, wandelen, het zuidereiland bezoeken, zeilen, paddle-surfen, ...

Meer informatie in:

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :