Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


VENDIMIA FESTIVAL - JEREZ

In de meeste wijnbouwgebieden van Spanje begint het oogstfeest op het feest van Mattheus (21 september). In Jerez beginnen officieel de Fiestas de la Vendimia op 8 september, het feest van de Geboorte van Onze-Lieve-Vrouw.

MAG JE IN SPANJE WILDKAMPEREN?

Het festival dateert uit 1948 en is relatief nieuw voor een Spaans feest. Het wordt gehouden in een weekend zo dicht mogelijk bij 8 september. De eerste druiven kunnen een week of twee eerder worden geplukt, vooral als het weer erg droog en zonnig is geweest. Vaak is de oogst een week te laat en duurt ongeveer een maand.

Booking.com

TRAPING VAN DE DRUIVEN

De 'Pisa de la Uva' (trappen van de druiven) is de belangrijkste ceremonie, die begint met de zegen van de druiven. Deze evenementen vonden traditioneel plaats op de avond van de eerste officiële dag van het festival (traditioneel 8 september) om 20.00 uur op de trappen van de kathedraal (Iglesia Colegiata). Nu is het festival echter uitgebreid met een groot aantal evenementen over een periode van twee weken. De architectuur van het gebouw is misschien twijfelachtig, maar het is een perfecte setting voor de ceremonie, aangezien de kathedraal werd gebouwd met speciale belastingen op de wijn- en sherry-industrie. 

De ceremonie duurt een uur en is zeer de moeite waard. Allereerst zegent de priester de druiven die in manden op de trappen van de kathedraal zijn neergelegd. Het koor en de stadsbrasband barstten vervolgens in muziek uit, waaronder favoriete Pasodobles. De verkozen 'Koningin van de Oogst' bezet de erezetel en wordt omringd door haar dienstmaagden, allemaal gekozen uit de mooiste meisjes van Jerez, gekleed in witte jurken en blauwe zijden sjaals, die de witte kalkachtige grond en blauwe lucht vertegenwoordigen die leven geven en lichaam naar de wijnstokken.

 

De Vendimia-koningin en haar dienstmaagden werpen haar mand met druiven in de " lagar " (een rechthoekige houten wijnpers). Langzaam trappen de vier mannen in smetteloos witte korte broeken met een rode sjerp de druiven. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, lopen ze niet op blote voeten - ze dragen speciale schoenen met noppen om de druiven te pletten, niet de pitten en stengels - als ze beginnen met de eerste persing van de vintage ( mosto ). 

 

Dan, plotseling, is de lucht gevuld met witte duiven en luiden de klokken juichend vanaf de toren. Aan het einde van de officiële procedure, een venenciador(wijnschenker) staat klaar om een ​​gekoeld glas fino te delen met de aanwezigen. Praktisch gezien is er een beperkt aantal zitplaatsen op de trappen van de kathedraal, maar als u een uur eerder arriveert, zijn er voldoende zitplaatsen met eersteklas uitzicht beschikbaar. 

 

Vergeet je camera en een flesje water niet. Na de ceremonie haasten hoogwaardigheidsbekleders van de stad en vertegenwoordigers van de bodega (en het publiek) zich naar de Patio de Armas in het Alcazar de Jerez voor een prijsuitreiking. Er wordt vuurwerk afgestoken. De festiviteiten zijn nog maar net begonnen!

De. video hierboven is opgenomen in 2015, een uniek jaar waarin de 'Vendimiadoras' (de meisjes in traditionele kleding die de druivenmanden dragen) 'niet kwamen opdagen' en de kwestie de volgende ochtend voorpaginanieuws werd in de lokale krant van de volgende ochtend. 

GROTE PROCESSIE

In Jerez werd vroeger de Vendimia voorafgegaan door een Grote Optocht.

 

ANDERE VENDIMIA-EVENEMENTEN 

De komende dagen zorgen zowel publieke als private feesten voor dag en nacht voor de feestvreugde. Enkele van de evenementen die u kunt zien, paardensportevenementen zoals springen , misschien een motorrace , kunsttentoonstellingen , concerten , rondleidingen door de bodega's en wijngaarden en flamencoshows waaronder M de Mujer (M voor vrouw).

Evenals het spontane dansen en vrolijkheid op straat - er is geen tijd om te slapen!

 

Jerez is het grootste van de vendimia-festivals in Andalusië, maar veel dorpen met een wijntraditie organiseren begin september hun eigen feest. Hier is een gids voor de belangrijkste Vendimia-festivals .  

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR JEREZ NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen Cádiz?

Misschien ook interessant :