Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Ontdek, beleef en geniet van de CANTABRISCHE KAASROUTE

Ontdek, beleef en geniet van de La ruta de los quesos de Cantabria of op het Nederlands de Cantabrische kaasroute. Op je Cantabrische kaasroute vind je in elke hoek van deze regio wel een bepaalde kaas soort, als je van kaas in alle vormen houd dan zal dit een route worden vol smaak.

CANTABRISCHE KAASROUTE

De drie BOB's van Cantabrische kazen. Toerisme in Cantabrië

Misschien wel een van de bekendste gezichten van de Cantabrische gastronomie is te vinden in de Pasiegos-valleien, de bakermat en oorsprong van uitstekende sobaos en quesadas. Maar als we ons over de regio verspreiden, is de gemene deler gemaakt met melk en neemt verschillende vormen, maten en geuren aan: kazen.

Booking.com

In Cantabrië worden hun kazen zo serieus genomen dat ze zelfs hun Cofradía del Queso de Cantabria hebben, die sinds 1984 waakt over en toezicht houdt op de zuiverheid en kwaliteit van hun producten. Want als Cantabrië een producent van melk is, is kaas de belangrijkste en meest geliefde afgeleide ervan.

 

Op je reis door Cantabrië vind je in elke hoek een bepaalde kaas, een ander voorstel. Er zijn artisanale kazen verspreid over het hele grondgebied waarin koeien-, schapen- en geitenmelk op de een of andere manier worden gebruikt om verrassende resultaten te bereiken. En natuurlijk, hoe u niet de specialiteit van elke regio probeert om te ontdekken welke onze favoriet is. Daarnaast bieden veel kaasfabrieken de mogelijkheid om bezocht te worden en sommige organiseren zelfs workshops waarin we kunnen deelnemen aan de productie van kazen.

Rondreizen door Cantabrië op zoek naar zijn kazen

De hele regio is bezaaid met kleine kaasfabrieken die hun kazen op traditionele wijze maken, dus waar je ook gaat in Cantabrië vind je altijd een typische kaas uit de omgeving. In totaal vind je zo’n 40 verschillende kazen en sommige zijn zelfs bekroond met internationale prijzen, dus zodra je begint te proeven, zijn de kwaliteitsnormen echt hoog, zoals je kunt zien. Als we naar het gebied van Cabuérniga, Valdáliga en Alfoz de Llorendo kijken, vinden we kazen zoals die gemaakt door Cuñada, La Ganceuda, Gomber en Trapa, heel verschillend van elkaar.

 

Als we door de regio’s Siete Villas, Trasmiera en Asón trekken, komen de namen van kaasfabrieken die naar voren komen Las Garmillas, Quesoba, Prama, La Estela, Pasiega de Peña Pelada, Grupo Lafuente en natuurlijk Siete Villas naar voren. In het zuiden, tussen de Valles Pasiegos en Campoo, zijn er kazen zoals die van onder andere Valluco, La Jarradilla, La Sobanuca of Riscos Pasiegos, terwijl we in de regio van Lebaniega niet meer of minder dan een dozijn kaasfabrieken hebben, zoals Alles, Baró en Kom op. In de Bay area zijn nog drie kaasfabrieken: El Bardal, El Pasiego-La Cántara en El Carmen. En in de omgeving van Besaya vallen er een paar op, zoals Casa Milagros, uit Santillana del Mar. Dus als je van kaas houdt, zul je in Cantabrië lang moeten kiezen.

 

Drie beschermde oorsprongsbenamingen

Hoewel er veel kaasfabrieken en veel soorten kazen zijn, is het interessant om te weten dat er in Cantabrië drie beschermde oorsprongsbenamingen zijn, een erkenning die veel te danken heeft aan de inspanningen die worden gepromoot door de Cofradía del Queso de Cantabria. Eerst werd de DOP Queso de Nata de Cantabria afgekondigd, dan zou de DOP de los Quesucos de Liébana arriveren en ten slotte de BOB van de Picón Bejes-Tresviso Cheese. Het zijn heel verschillende kazen en ze verdienen ongetwijfeld alle drie een aparte vermelding omdat ze een van de kostbaarste schatten van dit land zijn.

 

El Queso de Nata de Cantabria

Dit is een kaas die in vrijwel de hele regio wordt gemaakt. Aan de naam kun je je al voorstellen dat het een zachte en romige kaas is. Ze zijn gemaakt met Friese koemelk en hebben een hoog vetgehalte, bijna 50%, waardoor het goed smelt en in diverse gerechten wordt verwerkt. Het wordt ondergedompeld in pekel om de genezing te versnellen en een stevige textuur en een gebroken witte kleur wordt bereikt.

Los Quesucos de Liébana

De Quesucos de Liébana hebben een zeer specifieke geografische afbakening en aangezien Liébana een van de meest toeristische regio’s van Cantabrië is, zou het vreemd zijn als je er niet doorheen zou gaan. Ze zijn gemaakt met koe-, geiten- en schapenmelk, afzonderlijk of door ze te mengen. Ze zijn gezouten met droog zout en zijn klein van formaat, tussen de 8 en 12 centimeter in diameter. Ze kunnen gerookt worden en hebben een zeer karakteristieke geur en smaak. De benaming omvat een vrij heterogene groep kazen, dus we vinden een bepaalde variëteit.

 

El Queso Picón Bejes-Tresviso

Picón Bejes-Tresviso Kaas is de meest bijzondere van allemaal, en misschien ook de bekendste buiten de grenzen van Cantabrië. Als die van Liébana goed gelegen was, is deze blauwe kaas dat nog meer, aangezien hij wordt gevonden in de Picos de Europa, met Bejes en Tresviso als de basis kaascentra in het gebied. Het is gemaakt met rauwe koeien-, geiten- en schapenmelk en rijping vindt plaats in natuurlijke grotten gedurende ten minste twee maanden. Het is gewikkeld in esdoorn bladeren, het interieur is wit met groenachtige strepen en het heeft een sterke en licht kruidige smaak. Kortom een ​​echte delicatesse voor liefhebbers van kazen met karakter.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR Cantabrië NOOIT VERGEET.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JEHIER

Bron: El Diario

Wat gaan we ondernemen in Cantabrië?

Misschien ook interessant :