Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Salobreña

Gepubliceerd op 31 december 2022 om 18:35

SALOBREÑA AAN DE COSTA TROPICAL

Wat te doen en wat te zien in Salobreña aan de Costa Tropical

Wat te doen en wat te zien in Salobreña aan de Costa Tropical. Eindeloze stranden, monumenten met eeuwenlange geschiedenis, wandelen tussen kliffen, gastronomie en de charme van een wit Andalusisch dorp met een Andalusisch verleden. Vandaag ontdekken we de beste bezienswaardigheden in Salobreña, aan de Costa Tropical van Granada.

SALOBREÑA AAN DE COSTA TROPICAL

Hoe moeilijk het is om de woorden Granada, Alhambra en Sierra Nevada te scheiden. Wat een schande om tevergeefs te proberen het collectieve beeld van een hele provincie uit te breiden tot voorbij een van de meest indrukwekkende monumenten van Spanje en het profiel van die onmiskenbare besneeuwde toppen. Aarzel niet. Granada is immens, qua landschappen en cultuur, en vandaag gaan we de kustlijn binnen. 

 

Waar denk ik aan als ik het heb over Salobreña en de Costa Tropical ? 

 Ik stel je voor om een verrassende reis te maken door deze prachtige stad in Granada, ik ga je veel vertellen over wat er te doen en te zien is in Salobreña . Je wordt gegarandeerd verliefd, doe je mee?

Booking.com

De gegevens zijn overweldigend. 73 kilometer kustlijn, 320 zonnige dagen per jaar , een gemiddelde temperatuur van 20ºC en een natuurlijke oase waar je nog kunt genieten van volledig ongerepte stranden en verborgen baaien met kristalhelder water. Maar er is meer, veel meer. Salobreña is het sprekende beeld van dat Andalusië van witte straten en Andalusisch verleden dat nog door het grote publiek ontdekt moet worden. Dit is de introductiebrief voor een van de meest onbekende kustgebieden van Andalusië.

Wat te zien in Salobreña, de mooiste plekjes

En over vooropgezette ideeën gesproken, als je denkt dat een bezoek aan Salobreña je maar een paar uur kost, dan heb je het helemaal mis. Naast de stranden, die ongelooflijk zijn, biedt deze stad in Granada een prachtige oude stad met witgekalkte huizen, een superauthentieke visserswijk, wandelpaden tussen stranden, kliffen en uitkijkpunten, en een gastronomie om rustig van te genieten.

Geef het de tijd die het verdient, minstens een paar dagen zou ideaal zijn, en geniet van de ware charme van de Costa Tropical. Ja, het heet Costa Tropical en, zoals je meteen zult ontdekken, past deze bijnaam hem als gegoten.

 

Het prachtige kasteel van Salobreña.

Op de top van een rotsachtige berg die het hele grondgebied domineert, komt het onmiskenbare profiel van dit monumentale Arabische fort uit de 13e eeuw robuust en alomtegenwoordig naar voren . De muren van het Salobreña-kasteel omsluiten de geschiedenis van het Nasrid-koninkrijk Granada, de toekomst van de gevangenen die in de kerkers woonden, van de sultans die door de kamers liepen en legendes van prinsessen ons toefluisteren. Geschiedenis, veel geschiedenis die we vandaag bijna kunnen voelen tijdens een bezoek aan een prachtig gerestaureerd kasteel.

Het is geweldig om het van buitenaf te zien, maar door de ingang gaan en genieten van het uitzicht vanaf een van de torens is een essentiële ervaring. Een panoramisch uitzicht van 360º waarmee we de belangrijkste stranden van de stad, het hele historische centrum omgeven door gewassen en de indrukwekkende bergen van de Sierra Nevada kunnen zien. Er is niks! Van niveau 0 in zijn prachtige zandbanken tot de 3482 meter hoge Mulhacén . Een echt voorrecht.

 

Wandel door de historische wijken van Salobreña

We zijn begonnen op de top van Salobreña en nu is het tijd om af te dalen door een labyrint van geplaveide straatjes . Een zee van witgekalkte huizen wacht op ons vol hoekjes met veel charme, een smetteloos wit dat zich vermengt met de felle kleuren van kozijnen, deuren, planten en bougainvillea.

De wijken Albaycín en Brocal van Salobreña zijn alles wat men verwacht van een witte Andalusische stad met een geweldige toegevoegde bonus, de authenticiteit die een historisch centrum behoudt dat nog ver verwijderd is van het massatoerisme. De lay-out, met een duidelijke Nasrid-invloed, verbergt hoekjes, steile hellingen en monumenten die even indrukwekkend zijn als de kerk van Nuestros Señora del Rosario en La Bóveda .

 

Route van uitkijkpunten om te bezoeken in Salobreña

We gaan verder in het historische centrum, maar dit keer op zoek naar uitkijkpunten met eindeloze vergezichten. De Salobreña Viewpoints-route bestaat uit 9 punten, maar hier zal ik je de meest interessante vertellen. En onder hen moeten we de Mirador de Enrique Morente benadrukken . Een ode aan de grootste flamenco zangeres van Granada, een balkon met een bevoorrecht uitzicht over de Middellandse Zee en prachtige zonsondergangen.

Terwijl we stijgen en door de historische buurten van Salobreña rennen, stelt de lay-out zelf ons in staat om naar buiten te leunen en te genieten van verschillende perspectieven van de stad. We hebben nog een van de mooiste uitzichtpunten op de Plaza de la Iglesia . Een hoek met een heel bijzondere charme met uitzicht op de vallei van Salobreña, de Sierra Nevada en, nogmaals, de Middellandse Zee. Ook super mooi en direct aan de voet van het kasteel hebben we de Mirador del Paseo de las Flores .

 

Rondleiding door het centrum van Salobreña

Het is een van de dingen die ik in de eerste plaats altijd aanbeveel, zowel in de gratis tourmodus als in de gebruikelijke rondleiding. Het lijkt mij essentieel om dat eerste contact te hebben met de geschiedenis en met de belangrijkste bezienswaardigheden in Salobreña. U kunt hier meer informatie bekijken en de rondleiding door Salobreña boeken . Het duurt twee en een half uur en is erg goedkoop.

 

La Caleta, een prachtige visserswijk

Het kasteel en de historische wijk Salobreña bevinden zich op ongeveer 500 meter van de kust. Het is dus tijd om dichter bij de zee te komen en dat doen we door de wijk La Caleta-La Guardia, een verspringende groep huizen en steile straatjes met uitzicht op de zee. Wederom een dromerige witte stad vrij van massatoerisme.

Bovendien zie en adem je in La Caleta die zeevarende oorsprong in al zijn uithoeken. Bijzonder fotogeniek is het beeld van Playa de la Caletilla en de aan zee gestationeerde vissersboten. Een baai die trouwens naast de grote economische motor van het gebied ligt, de oude suikerfabriek van Guadalfeo . Je moet niet meer verrast zijn door die wilde rietkragen die praktisch doodgaan in de zee. Dit is waarom.

 

De beste stranden van Salobrena

Salobreña heeft in totaal 7 stranden , sommige met allerlei voorzieningen, andere wild en ver weg van de drukte. Smaak is in verscheidenheid, dus ik ga je een selectie laten zien van de meest representatieve.

  • Caleton strand . De meest maagdelijke, met de slechtste toegang, weinig bezetting en, naar mijn mening, een van mijn favorieten. We bevinden ons eigenlijk voor een kleine rotsachtige baai onder de kliffen, met kalm en kristalhelder water en ideale zeebodems om te snorkelen. Een vreugde.
  • LaGuardia-strand . Enorm en kostbaar. Dat zou een goede samenvatting kunnen zijn. We kijken uit op een strand van bijna 1 kilometer lang, met grof zand en grind, omgeven door suikerrietplantages, met een mooi uitzicht op de stad en ook op de Rots.
  • Peñón-strand . Gelegen naast de Peñón, een rots die de lineariteit van de kust in dit gebied doorbreekt, bevinden we ons voor het dichtstbijzijnde stadsstrand naar de stad Salobreña zelf. Het heeft allerlei diensten en restaurants. Ideaal voor gezinnen.
  • Punta del Rio-strand . Het is een echte natuurlijke schoonheid. Meer dan een kilometer maagdelijk strand, onontwikkeld en superstil. Het heeft ook een kleine strandbar en een nautisch activiteitencentrum waar ik het later over zal hebben. Trouwens, wie zegt dat er geen zandstranden zijn in Salobreña, komt omdat ze nog niet in Punta del Río zijn geweest

Wat te doen in Salobreña, activiteiten voor iedereen

We kennen al de essentiële plaatsen die een bezoek waard zijn in Salobreña. Het is tijd om het uitje compleet te maken met activiteiten voor elk wat wils . Waarschuwing, er zijn een aantal zeer TOP.

 

Bezoek een ecologische boerderij

Een activiteit die ik 200% aanbeveel. Ik heb je in het begin al verteld dat de naam Costa Tropical niet nauwkeuriger kan zijn. Wist u dat dit gebied dankzij het microklimaat en die 320 dagen zon een uitzonderlijke plek is voor de teelt van tropisch fruit ? Ik voel me echt onwetend, want tot de dag dat ik voor het eerst voet zette in Salobreña, had ik geen idee. Beschermd door de reuzen van de Sierra Nevada, kunt u hier uitgebreide avocado-, mango-, cherimoya- en papaja- gewassen zien . Wat dacht je van?

Het was lang geleden dat ik zo'n intense smaak in een tropische vrucht had ervaren, misschien wel sinds mijn laatste keer in een Caribisch land. En het moest Salobreña zijn die mij die gevoelens teruggaf. Sensaties die met duizend worden vermenigvuldigd als u wat tijd in uw agenda zoekt om een ecologische boerderij zoals de ecologische boerderij van Matagallares te bezoeken . Prachtige landschappen, passie voor zijn vak en een proeverij die logisch is. 

 

Mediterraan pad

Het is tijd om contact te maken met de omgeving, te genieten van de kust en een van de mooiste stranden van Salobreña te bereiken. We gaan het Mediterrane Pad lopen, een cirkelvormig pad van bijna 5 kilometer dat begint bij Playa del Peñón en tussen ravijnen en kliffen door gaat. Een van de hoogtepunten van de route is het gebied van Playa del Caletón. Neem een handdoek en zwemkleding mee, want je zult een onstuitbaar verlangen hebben om in bad te gaan.

 

Kajak tussen kliffen

Zonder twijfel een van de beste activiteiten die je in Salobreña kunt doen. Een kalme en supertransparante zee is de beste setting om op een kajak te stappen en een klein stukje van de meest ontoegankelijke kust te ontdekken. In feite heeft u toegang tot de meest geïsoleerde baaien over zee of kunt u gewoon genieten van een wandeling die u een ander uitzicht op deze prachtige stad geeft.

Opmerking voor angstig. Dit was mijn eerste zeekajak ervaring. Het had me altijd veel respect gegeven om met dit type boot de open zee in te springen en ik moet zeggen dat de ervaring super positief was. U kunt deze activiteit ter plekke boeken bij het bedrijf The Guardian Sea , gelegen aan het strand van La Guardia.

 

surfen voor beginners

We zijn verhuisd naar het strand van Punta del Río om te surfen. Nee, het is geen grap. In dit gebied kunt u ook surfen. In feite zijn de zeecondities, veel rustiger dan in andere delen van het land, perfect voor angsthazen en nieuwkomers in het vangen van golven. Als je geïnteresseerd bent, kun je ontdekken wat ze te bieden hebben bij de 18 Knots Surf Club . En als het niet jouw ding is, kan je altijd nog genieten van de goede sfeer die er hangt in de strandbar en de foodtruck die ze aan het begin van het strand hebben neergezet.

 

Gastronomie en de beste restaurants

Het gastronomische hoofdstuk zou een artikel op zich geven. Dus in deze sectie ga ik een korte samenvatting maken van de gastronomie van het gebied en een lijst met goede restaurants die u goed moet noteren. En het is dat Salobreña ook komt eten en je kunt je niet voorstellen hoeveel.

U weet al dat een van de sterke punten van Salobreña de tropische vruchten zijn, evenals groenten, peulvruchten en groenten. Maar we zijn aan zee, dus het is duidelijk dat we een breed scala aan kwaliteitsvis en zeevruchten tot onze beschikking hebben (mis de sardine spiesjes, zeevruchten zarzuela en octopus niet). Miga 's zijn ook heel typerend voor Salobreñas .

We hebben onze eetlust al geprikkeld, toch? Nou, het is tijd om erachter te komen welke enkele van de beste restaurants in de stad zijn. We beginnen bij de zee met twee heel verschillende plaatsen, maar beide ten zeerste aanbevolen om het beste van land en zee te proeven: Casa Emilio (Calle Paseo Marítimo 5) en La Bahía (Calle Playa del Peñón s/n). Als u op zoek bent naar een avant-gardistisch tintje, moet u naar het Aráis Restaurant (Calle Granada 11), zelfgemaakte en zeer traditionele gerechten in La Botica (Plaza Ayuntamiento 10), en goede tapas in Bar Antaño (Calle Díaz del Mora) en Bar El Cuesta (Calle Bron C 4).

 

Wat te zien in de buurt van Salobrena

Tijdens mijn 3 daags verblijf was ik volledig gefocust op het ontdekken van de charmes van Salobreña. Ik kan niet in de eerste persoon met je praten over de omgeving. Maar altijd met de wens om het u gemakkelijk te maken, zal ik enkele van de plaatsen opsommen die het ontdekken waard zijn in de omgeving van dit kustgebied van Granada.

Allereerst is het vermeldenswaard het bezoek aan andere nabijgelegen steden zoals Motril , Almuñécar of La Herradura . Als je het liefst van strand naar strand springt, mag je onder andere het Cantarriján- strand , het La Joya -strand of het spectaculaire La Rijana-strand niet missen . Deze laatste ziet er geweldig uit. En natuurlijk zou ik het gebied niet verlaten zonder een beetje van de Alpujarras van Granada te leren kennen. Met dit alles heb je al meer dan een week de tijd

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SALOBRENA NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN ZAMORA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :