Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Escó

Gepubliceerd op 12 januari 2023 om 10:16

DE VERLATEN SPAANSE STAD ESCÓ

De indrukwekkende verlaten Spaanse stad Escó  na de bouw van een dam tijdens het Franco-regime. De inwoners van de stad Escó in de provincie Zaragoza zijn al sinds de jaren zestig vertrokken.

Het dorp Escó of Esco , zoals de inwoners het kennen (in het Aragonees ), is een stad in de regio Jacetania , provincie Zaragoza , Aragón ( Spanje ) naast het Yesa-stuwmeer en in de buurt van Sigüés. In de jaren zestig werd het grootste deel van de termijn onteigend (samen met die van Ruesta en Tiermas ) voor de aanleg van het Yesa-stuwmeer , waarmee de stad aan haar verval begon. Maar het is niet ontvolkt, er wonen nog 3 buren en 3 honden in een van de huizen die nog in de stad staan.

DE VERLATEN SPAANSE STAD ESCÓ

Heel dicht bij de grens van Zaragoza met Navarra, verbergt wat eens een stad vol leven was. Vandaag behoort dat tot het verleden, aangezien de villa verlaten is . Dit is Escó , een stad die gedeeltelijk onder water kwam te staan door de bouw van een dam en die nu de aandacht trekt van de meest nieuwsgierige reizigers.

Booking.com

Begin en einde van de stad

De stad Escó wordt al bewoond sinds de bronstijd en er zijn ook overblijfselen gevonden uit de Keltische en Romeinse tijd. Later, tijdens de Middeleeuwen, werd de stad vanwege haar geografische ligging een strategische enclave. Het had toen zelfs een kasteel .

We komen nu in de jaren zestig, toen Escó op tragische wijze aan zijn einde kwam. De stad Zaragoza werd onteigend voor de aanleg van het Yesa - reservoir voor de afdamming van de rivier de Aragón. Het resultaat was een enorm stuwmeer dat het grootste bevaarbare gebied in Aragon werd .

 

Dit project had echter zeer negatieve gevolgen voor verschillende steden in het gebied, zoals Escó, aangezien de meest productieve landbouwgrond hierdoor onder water kwam te staan. Dit betekende dat de inwoners vertrokken totdat ze de stad verlaten verlieten. Hetzelfde lot trof de steden Ruesta en Tierma .

 

Tot in de jaren zeventig bleven mensen in Escó wonen, maar beetje bij beetje vertrokken de buren naar de grote steden op zoek naar een beter leven. En zo bleef niet alleen een volk achter, maar ook een manier van leven, een cultuur en waardevolle tradities.

 

Een verlaten en verwoeste stad

Tot op de dag van vandaag ligt het oude centrum van Escó in puin . Slechts vier herders bewonen de plaats, hoewel niet permanent. De straten zijn verlaten en aan de ene kant en de andere kant zijn de overblijfselen van enkele gebouwen. De best bewaarde gebouwen zijn bijvoorbeeld de romaanse kerk van San Miguel en de hermitage van Nuestra Señora de las Viñas.

 

Bovendien is het vermeldenswaard dat, met als doel het leven terug te brengen in de stad, de Vereniging voor de Wederopbouw van Escó is opgericht . Dit probeert te herstellen wat ooit de stad was en het weer bewoond te maken.

Hoe kom je bij Esco

De reis tussen de stad Zaragoza en Escó duurt 2 uur en 10 minuten op de A-23 en A-132. Aan het einde van de route gaan we de N-240 op en moeten we een omweg maken over een onverharde weg tot we de stad bereiken. Daar kunnen we de auto achterlaten.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR ESCÓ NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: 20minutos.es
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :