Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Los Fayos

Gepubliceerd op 13 januari 2023 om 09:55

HET MERKWAARDIGE STADJE LOS FAYOS

Het merkwaardige stadje Los Fayos in de provincie Zaragoza,  in de regio Aragón met een kluis en de overblijfselen van een kasteel in de grotten

Naast het natuurpark Moncayo wacht ons een klein stadje met een rustige sfeer maar omgeven door een legendarische halo, Los Fayos. Op de daken van zijn stedelijke netwerk, een reeks indramgrotten in de diepten van de bergen. Binnenin vinden we niet alleen mythen en legendes, maar ook merkwaardige constructies: van de overblijfselen van een middeleeuws kasteel tot een kluis.

HET MERKWAARDIGE STADJE LOS FAYOS

Los Fayos.Diego Delso / Wikimedia Commons

Een verrassende architectuur

Het prachtige stadje Los Fayos maakt deel uit van de regio Tarazona en Moncayo, aan de westkant van Aragon. De set huizen staat aan de voet van een enorme rotsachtige muur en lijkt met zijn bruine daken samen te smelten met die berg. Onder de huizen vinden we waardevolle erfgoedjuwelen zoals de kerk van Santa Magdalena, een religieuze tempel gebouwd tussen 1570 en 1575. Het hoofdaltaarstuk in barokke stijl en de Mudejar-toren vallen op.

Booking.com

Wat echter het meest opvalt in de stad zijn de grotten die boven de daken gluren en waarbinnen we allerlei verrassingen kunnen vinden. In een van hen bevindt zich de kluis van San Benito, opgegraven in de rots zelf. In het gebouw kunnen we een altaarstuk uit de inbeslagname van het klooster van Veruela bewonderen, evenals verschillende religieuze stukken van grote artistieke waarde.

Een kasteel en een mythologische legende

De grot van het Moorse kasteel is een van de andere merkwaardige grotten van Los Fayos. Het is toegankelijk via een loopbrug die de rivier de Alto oversteekt. Aan de andere kant vinden we de Caco Cave, de grootste van allemaal. Binnenin huisvestte het een 12e-eeuws middeleeuws kasteel waarvan er nog enkele overblijfselen zijn. Dat fort nam actief deel aan alle conflicten met Navarrese en Castilianen en leed vele belegeringen.

HET MERKWAARDIGE STADJE LOS FAYOS

Naast de overblijfselen van het kasteel heeft deze grot een merkwaardige legende. Er wordt gezegd dat degrot werd bewoond door een reus, Caco, die het vee stal van een andere reus, Hercules. Dit leidde tot een sterk gevecht tussen de twee mythologische wezens waarmee de rivieren en bergen van het gebied ontstonden.

Hoe kom je in Los Fayos

De reis tussen de stad Zaragoza en Los Fayos duurt ongeveer anderhalf uur op de AP-68 en de N-122.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR MARGALEF NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: 20minutos.es author BEATRIZ PÉREZ  
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :