Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Novelda

Gepubliceerd op 17 januari 2023 om 20:00

reisindrukken van het HET STADJE NOVELDA

Reisimpressies van het stadje Novelda, dit stadje ligt in de provincie Alicante , regio Valencia, Spanje en is bekend om zijn druiven productie. De Noveldense landbouw draait om de monocultuur van tafeldruiven binnen zijn twee hoofdvariëteiten: Aledo en Ideal. 

De belangrijkste industriële activiteit is de fabricage en verwerking van marmer en natuursteen . Een andere industriële activiteit die in de gemeente vertegenwoordigd is, is de agro voeding industrie, die gespecialiseerd is in het verpakken en op de markt brengen van specerijen en infusies.

el pueblo de novelda españa

Het stadje Novelda ligt het op 12 kilometer van de regionale hoofdstad Elda, 18 kilometer van Elche en 28 kilometer van Alicante. De gemeente wordt doorkruist door de snelweg Alicante A-31.

In grote lijnen ligt de gemeente Novelda in de buitenste zone van de Betic-bergketens . Deze geologische structuur wordt beïnvloed door het tektonische ongeval waardoor de Vinalopó-rivier stroomt , die het hele grondgebied van noordwest naar zuidoost doorkruist. Op de heuvel van La Mola (541 m) staat het kasteel dat de oorsprong was van de gemeente. 

Booking.com

De hoogte van het gebied varieert tussen 695 meter naar het noordwesten ( Sierra de Betíes ) en 190 meter aan de oevers van de rivier de Vinalopó. In het noordoosten en zuidwesten rijzen andere bergketens op die variëren tussen 400 en 650 meter. De stad stijgt 241 meter boven de zeespiegel.

Het klimaat van Novelda is mediterraan klimaat . In de winter is de gemiddelde temperatuur 8 °C, maar in de zomer wordt de hitte ook gehandhaafd met gemiddelde temperaturen van 32 °C, hoewel deze soms boven de 40 °C uitkomt. 

De belangrijke verkeersas van Vinalopó en de talrijke archeologische overblijfselen - de oudste dateren uit het Eneolithicum - getuigen van de vroege bewoning van het gebied. Veroverd door de Castilianen , werd het gegeven aan de heer van Villena , de infante Manuel de Castilla , de broer van Alfonso X El Sabio , als onderdeel van de Castiliaanse apanage van Villena. Tussen de jaren 1243 en 1252 maakte Novelda door het Verdrag van Almizra deel uit van het koninkrijk Murcia . In 1252 werd het geïntegreerd tussen de voorwaarden van de gemeente Alicante. Aan het einde van de 13e eeuw, in 1296 , werd het ingelijfd bij het koninkrijk Valencia .

 

In 1366 droeg Pedro el Ceremonioso , koning van Aragon , de heerschappij over aan Mateo  Gornay .  In 1393 noemden zijn zoon, Juan I, en zijn vrouw, Violante, Pedro Maça de Liçana heer van de plaats en het kasteel. Dit huis vormde in het jaar 1448 de baronie van Novelda . Vervolgens was het achtereenvolgens eigendom van de familie Rocamora , de hertogen van Mandás , de markiezen van Terranova , de graven van La Granja en de markiezen van La Romana .

 

Tijdens de 15e en 16e eeuw leek het fort definitief verlaten, maar de bevolking, die bleef bloeien, zodanig dat het in 1510 230 gezinnen telde die in 1595 2.115 inwoners waren geworden, waarvan de meerderheid Ze waren Moors. De verdrijving van 1609 betekende een ernstige demografische en economische crisis voor de stad, waaruit ze pas ver in de 18e  eeuw zou ontstaan .

In 1611 kreeg het een schikking brief. Tijdens de Successieoorlog koos hij partij voor de aartshertog Carlos . In 1901 kreeg het de titel van stad.

 

Het stadje Novelda is een deel van de Medio Vinalopo die ook wel aangeduid wordt als 'The Grapes Valley'. Druiven is in Novelda wel de belangrijkste wat de landbouw betreft. 

 

Tot de toeristische bezienswaardigheden in Novelda behoren het klooster van Santa María Magdalena (gedateerd uit de 19e eeuw), met een kerk ontworpen door een leerling van Antoni Gaudí , het Moorse kasteel van de Mola , met zijn unieke driehoekige toren, en het Museum van Modernisme . 

 

Dit is een goed bewaard gebleven art nouveau-huis met originele voorwerpen uit de jaren 1920. Het huis zelf is een kunstwerk. Het Huis-Museum is gevestigd in een modernistisch gebouw ontworpen door Pedro Cerdan Martinez (1863-1947) en is nu een centrum voor modernistisch onderzoek en promotie. 

 

Er zijn ook verschillende natuurlijke en zoute meren te bezoeken in de omgeving.

Erfgoed 

  • Aartspriester kerk van San Pedro , begon in 1553 en hervormd in barokstijl in de 18e  eeuw .
  • Kerk van San Roque , uit 1663.
  • Stedelijk Archeologisch Museum , geïnstalleerd in het Huis van Cultuur.
  • Modernistisch huis-museum , ontworpen door de Murciaanse architect Pedro Cerdán (1900-1904).
  • Cultureel centrum Gómez-Tortosa , gevestigd in een modernistisch gebouw uit 1902.
  • Casa Mira , een modernistisch gebouw uit 1908.
  • Novelda Casino Culturele Vereniging (1888).
  • Stadhuis , een 17e-eeuws gebouw  , op de plaats van de oude ''Lonja de Aguas''.
  • Novelda Glorieta , een stedelijke ruimte uit het einde van de 19e  eeuw .
  • Op de hellingen van de heuvel La Mola , ten noordwesten van de stad, bevinden zich het kasteel van Mola , van oorsprong uit de Almohaden, en het heiligdom van Santa María Magdalena , een modernistisch werk van de noveldense ingenieur José Sala Sala (1918-1946) geïnspireerd op de Sagrada Família in Barcelona.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE  HIER

Bron: Wikipedia
WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :