Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Wandeling door Denia

Gepubliceerd op 31 januari 2022 om 18:50

Een wandeling door Denia

Een wandeling door de Badplaats Denia • De kustplaats Denia is een geliefd badplaats aan de Spaanse Costa Blanca. De havenstad Denia is een kleurrijke stad aan de Costa Blanca met een rijke geschiedenis wat te zien is aan het kasteel en de smalle moorse straatjes, traditionele pleintjes, kerkjes en musea. Van Iberiërs en Romeinen tot moslims en christenen, allemaal drukten ze hun stempel op Denia!

stranden van Denia

Daarnaast herinneren verschillende monumenten aan het Hollywood-verleden van het stadje, dat meermaals als filmset fungeerde. Ook de visserswijk is heerlijk om te bezoeken. Wij hebben dan ook een leuke route uitgestippeld die al het mooie van Denia samenbrengt!

Booking.com

Baix la Mar, de kleurrijke visserswijk

Een wandeling door het centrum en de visserswijk tot bij het imposante kasteel is al voldoende om de belangrijkste monumenten van Denia te ontdekken.

Een goede plek om de wandeling te starten is in de Baix La Mar, dat Denia van haar mooiste kant laat zien. De wijk is erg sfeervol, met kleurrijke huisjes en leuke pleintjes waar je aan het terrasje van een bar gezellig iets kunt drinken. 

Ooit bood deze buurt vissers een thuis vlak aan de haven, waar de vissersboten voor dag en dauw uitvaren om later met een volle buit vis en zeevruchten terug te keren voor de veilingverkoop op de vismarkt. 

Wandel langs pleinen en standbeelden

Een goed startpunt is bijvoorbeeld Hotel La Posada del Mar, net tegenover de haven, met daarvoor dit hoekige standbeeld 'Bous a la Mar' ter ere van de feesten in juli, wanneer stieren tot aan de haven rennen in hun spel met jonge waaghalzen. Als je goed kijkt, kun je zien dat het een stier uitbeeldt die een jongen in het water stoot. De artiest uit Jávea, Toni Mari, werkt vaak met stieren, symbool voor creatieve energie die zich een weg naar buiten baant. 

Van hieruit kun je via de achterliggende straatjes Baix La Mar verkennen om dan rechtsaf de Carretera Las Marinas in te slaan, met tal van restaurantjes die goed geprijsde dagmenu's bieden voor de lunch.

Baix La Mar bekoort elke bezoeker met zijn felgekleurde huisjes met vrolijke bloemen die over smeedijzeren balkonnetjes hangen. Sla een hoek om en je belandt op een verrassend leuk pleintje, zoals Sant Antoni of Plaza de la Creu, met luidruchtige Spaanse bars die typisch traditionele gerechten aanbieden.

Overal stuit je hier op interessante monumenten: stenen kruizen, borstbeelden van beroemdheden of sculpturen,...

Op de Plaza de la Creu bijvoorbeeld is er een beeldje dat grappig genoeg lijkt op een Playmobil figuurtje, maar in werkelijkheid 'Captain Jones' vertegenwoordigt uit de Hollywood-film 'John Paul Jones', grotendeels gefilmd in Denia in de jaren '50 (met regisseur John Farrow en acteurs Bette Davis, Mia Farrow and Peter Cushing).

Denia heeft niet alleen filmmakers maar ook tientallen schrijvers geïnspireerd. En dat is geen verrassing!

Als we straks de visserswijk uitlopen in de richting van de belangrijkste winkelstraat, de calle Marqués de Campo, dan is er een borstbeeld van Miguel de Cervantes te zien, de schrijver van het intrigerende en kollosale 'Don Quichot' en daarmee ongetwijfeld Spanje's meest bekende auteur. Dit beeld staat in Denia omdat Cervantes hier aanmeerdde in 1580, na zijn gevangenschap in Algerije.

Vlakbij dit beeld ligt trouwens een speeltuintje voor kinderen aan de Esplanade de Cervantes. Heb je hier al honger, dan is dit ook een geweldige plek voor een maaltijd in een van de vele mediterrane restaurantjes!

 

Het speelgoedmuseum 

Over playmobil gesproken, in de calle Calderón vlakbij kun je een bezoekje brengen aan het speelgoedmuseum van Denia, met houten en blikken speelgoed uit de eerste helft van de 20e eeuw. Speelgoedmakers droegen toen immers bij aan de welvaart van het stadje. Van poppenhuizen tot treintjes en auto's, het is best leuk om te zien, zeker met de kinderen erbij.

Het museum bevindt zich op de eerste verdieping van het vroegere station en is open 10:00-13:00 en 18:00-20:00. De toegang is gratis!

 

De mooie Marqués de Campo straat

En nu een bezoekje aan de belangrijkste winkelstraat van Denia, Marqués de Campo, ook gekend als 'calle Campos'. Ze is genoemd naar de markies José Campo, een vooraanstaande figuur uit de 19de eeuw die belangrijke verbeteringen in de stad doorvoerde. Het is een heerlijke straat met prachtige plantanen die voetgangers aangename schaduw brengen. En dat kan erg van pas komen bij het grote aanbod winkels, restaurants en bars!

In het weekend sluit calle Marqués de Campo zich voor het verkeer, zodat voetgangers en toeristen nog beter van de boomrijke winkelstraat kunnen genieten. Ook speelt ze een belangrijke rol tijdens de vele feesten van Denia. Van carnavalsstoeten en praalwagens tijdens de lokale Festa Major tot de 'Moren en Christenen', allemaal paraderen ze door deze straat! Ook de 'Bous a la Mar' beginnen hier, en paarden en honden lopen in februari in een processie door de straat, op weg naar de traditionele zegening van de dieren in de San Antonio kerk. 

Voor een koffiepauze is er aan het uiteinde van Marqués de Campo nog een aangenaam rustig plein met bloemen en fontein, de Glorieta.

 

De Plaza de la Constitución

Via calle Cop kun je vervolgens naar de Plaza de la Constitución. Het kleurrijke plein met mooie bomen is eveneens een prima setting voor een drankje op een terrasje!

 

El Ayuntamiento

Het elegante stadhuis op de Plaza de la Constitución is zeker het bekijken waard. Hoewel het in oorsprong uit de middeleeuwen dateert, is wat we zien vooral het resultaat van renovaties in de 19de eeuw.

 

De Iglesia Asunción

Op de Plaza de la Constitución schittert ook nog de 18de eeuwse barokke kerk Nuestra Señora de la Asunción. De kerk liep veel schade op tijdens verschillende oorlogen en werd daarom gerestaureerd in 1939.

 

Het Etnologische Museum

Hier op de plaza ben je ook vlakbij het Museo Etnológico in de calle Cavallers.  Dit museum over de geschiedenis van Denia zit in een typisch herenhuis uit de 19e eeuw, met tentoonstellingen die het belang van de rozijnenhandel in Denia destijds laten zien, voor die ten onder ging. In de kamers op de eerste verdieping zijn sierlijke meubels uit de tijd van Isabel II in de 19e eeuw te bewonderen, en ook luxueuze kleding en sieraden. Het museum is open 10:30-13:00 en 16:00-19:00. Het is gesloten op zondagmiddag en maandag. De toegang is gratis.

 

De Loreta straat, historisch én gastronomisch

Je kunt nu verder wandelen naar het charmante boetiekhotel Chamarel en vervolgens de historische calle Loreto inslaanThe place to be voor tapas en traditionale Spaanse bars!

Let vooral op Hostal Loreto (carrer de Loreto 12), een voormalig klooster gebouwd door de markies of Marqués de Campo zowat 450 jaar geleden. Neem een kijkje op de charmante binnenplaats of reserveer een tafeltje binnenin dit karakteristieke restaurant met traditionele wandtegels. Voor een goede prijs krijg je er een 'menú del día' of dagmenu geserveerd met typische gerechten uit de streek, gebaseerd op traditionele familierecepten. 

Let ook op de grote oude deuren en smeedijzeren balkons van de huizen hier in het hart van Denia. Deze prachtige historische gebouwen voeren je zo terug naar het verleden, toen het rozijnhandelaars en speelgoedmakers nog voor de wind ging.

Calle Loreto en de omliggende straten bieden trouwens een fantastisch decor voor de jaarlijkse middeleeuwse markt, met kraampjes die ambachtelijke waren en lekker eten verkopen terwijl narren en acrobaten voor entertainment op straat zorgen! 

 

Bezoek het kasteel van Denia

Het kasteel van Denia valt op bovenop de heuvel en is te zien vanuit elke hoek van het stadje. Het is zowat het symbool van Denia's historische erfgoed, en vanaf de kasteelmuren kun je genieten van fantastische uitzichten. Een must om te bezoeken!

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR DENIA NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN DENIA

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :