Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Frigiliana

Gepubliceerd op 6 juni 2022 om 17:00

reisindrukken van het pittoreske stadje Frigiliana

Reisimpressies van het dorpje Frigiliana. Sluit je ogen. Stel je een typisch Andalusisch stadje voor met witgekalkte huizen, smalle straatjes bezaaid met prachtige gekleurde bloemen en het geluid van het klaterende water van de fonteinen op de achtergrond. Nou, dat is precies hoe het plaatsje Frigiliana is, een van  mooiste stadjes van Andalusië

DE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN FRIGILIANA

Het is heerlijk door dit lieflijke dorpje te wandelen, door de smalle en prachtig  geplaveide straatjes. Frigiliana is zeker een must see als je van een heerlijke vakantie geniet  aan het oostelijk deel van de Costa del Sol, Andalusië! Het dorpje is op en rond een heuvel gebouwd

Dus denk aan het juiste schoeisel want het is veel klimwerk, maar ja daarvoor zijn de restaurants goedkoper en de prachtige vergezichten kosten geen geld. Het prachtige kleine mooie gerenoveerd oude centrum met z’n heerlijke schilderachtige smalle straatjes omgeven met de bekende witte huisjes is prachtig om te zien. 

 

WAT IS ZOAL TE ZIEN IN DIT  FRIGILIANA

Laten we beginnen bij het toeristenbureau van Frigiliana en lopen zo verder door de prachtige straatjes van dit fantastisch stadje in de provincie Malaga.

Booking.com

La Casa del Apero, het VVV-kantoor van Frigiliana

We beginnen bij het Casa del Apero , een gebouw waarvan de exacte bouwdatum niet bekend is, maar waarvan wordt aangenomen dat het aan het begin van de 17e eeuw is gebouwd als schuur en stallen. Gerestaureerd in de jaren 90, herbergt het momenteel het "Casa del Apero" Cultureel Centrum, dat de Gemeentelijke Bibliotheek, het Archeologisch Museum en het VVV-kantoor huisvest waar ze je een kaart kunnen geven over alles wat er te zien is in Frigiliana .

 

Openingstijden

  • Maandag t/m vrijdag, van 9.30 uur tot 19.00 uur.
  • Zaterdag van 9.30 uur tot 14.00 uur en van 16.00 uur tot 20.00 uur.
  • Zondag van 10.00 tot 14.00 uur en van 16.00 tot 20.00 uur.

Als je het nodig hebt, kun je meer informatie krijgen op de website frigiliana.info .

 

Het paleis van de graven van Frigiliana, de riethoning fabriek

Heel dicht bij het Casa del Apero is nog een van de meest opvallende gebouwen om te zien in Frigiliana , het oude paleis van de graven van Frigiliana , in de volksmond bekend als El Ingenio , tegenwoordig de thuisbasis van de Nuestra Señora del Carmen Caña honingfabriek.

Het is een groot gebouw in renaissancestijl uit de 16e eeuw, gebouwd in opdracht van de familie Manrique de Lara , die eigenaar was van het Frigiliana landhuis.

Als curiositeit de constructie heeft een oppervlakte van meer dan 2.000 vierkante meter en is deels is gebouwd met materialen uit het Arabische kasteel.

Cuesta del Apero, de bekendste plek om te zien in Frigiliana

Misschien wel het meest herkenbare beeld om te zien in Frigiliana is de Cuesta del Apero , een plek die op tientallen blogs en instagram foto's te zien is.

Op deze plek vind je ook een mozaïek dat aangeeft dat Frigiliana een van de mooiste steden van Spanje is .

 

Uitkijkpunt Frigiliana

Aan het einde van de Cuesta del Apero lopen we een een klein stukje door de Calle Hernando el Darra totdat we een steegje aan de rechterkant bereiken. Na een aantal trappen te hebben beklommen, bereikt u het uitkijkpunt van waaruit je het beste uitzicht heeft over Frigiliana .  

Dit is wel het mooiste deel van Frigiliana, Morisco-Mudéjar. Je moet er even een klim voor aangaan, maar dan krijg je ook wel wat! Want vanaf dit punt, heb je een fantastisch uitzicht over het stadje en de omgeving. En dat is niet het enige voordeel van het bovendeel. Het is ook nog eens het mooiste deel door de vele Moorse invloeden die je er vindt.

Hoewel de klim best een beetje vermoeiend kan zijn, vooral in de zomer, is het zeker de moeite waard. 

Als je verder loopt door de Calle Santo Cristo, dus nog hoger, is er nog een ander uitzichtpunt maar naar mijn mening is dat uitzichtpunt niet zo mooi.

DE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN FRIGILIANA
DE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN FRIGILIANA
DE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN FRIGILIANA

Slenteren door Frigiliana; Amargura, Alta en Santa Teresa de Ávila straten

We verlaten het uitkijkpunt via de Callejón del Peñón om te slenteren over enkele van de mooiste straatje die Frigiliana rijk is . We beginnen bij Calle Amargura en gaan verder door de Calle Alta en Calle Santa Teresa de Ávila .

Alles in smetteloos wit, prachtig gedecoreerd met mooie bloemen en planten en geven het een heel bijzondere uitstraling.  Op vele plaatsen vind je mozaïeken waarin een deel van de geschiedenis en het dagelijkse leven van het oude Frigiliana wordt verteld.

DE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN FRIGILIANA

Calle El Garral, een van de meest charmante straten in Frigiliana

Bijna aan het einde van Calle Santa Teresa de Ávila , aan de linkerkant, is Calle El Garral , een prachtig steegje met allerlei details en veel trappen. Als je naar beneden loopt, kom je bij La Bodeguilla Restaurant , een mooi plek om wat te eten in Frigiliana.

 

Fuente Tres Culturas, een onvergetelijke hoek

Aan het einde van Calle El Garral komen we aan bij Callejón del Inquisidor en Callejón de las Ánimas, wat een namen!

Het is op deze plaats waar een van de mooiste fonteinen in Frigiliana te zien is , de kleine fontein van de drie culturen , die een marmeren pilaar en drie pijpen heeft, waarop een kleiplaat is, met de symbolen van de drie culturen (joods, christelijk en moslim) die grote invloed hebben gehad op de geschiedenis van Frigiliana.

De sfeer die wordt gecreëerd door het geluid van klaterend water dat in  stilte door de muren van de steeg weer kaatst, is uniek en omhullend.

 

Plaza de la Fuente Vieja, een van de mooiste pleinen in Frigiliana

Heel dicht bij de Fontein van de Drie Culturen ligt de Plaza de la Fuente Vieja , een van de meest geliefde bezienswaardigheden in Frigiliana . Op deze plaats bevindt zich wat misschien wel de oudste fontein in de stad is, die in 1640 werd gebouwd door D. Iñigo Manrique de Lara , vijfde heer van Frigiliana en eerste graaf van de stad, voor de bevolking en het vee .

DE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN FRIGILIANA

Calle Real, de hoofdstraat van Frigiliana

We komen aan bij de hoofdstraat van de stad, Calle Real , een bijna verkeersvrije straat waar je restaurants, souvenirwinkels, ijssalons, enz. vindt, en die het hele historische centrum van Frigiliana doorkruist.

 

Iglesia San Antonio de Padua, de belangrijkste kerk in Frigiliana

De Calle Real leidt ons naar het Kerkplein, waar naast twee zeer aanbevolen restaurants voor lunch of een snack bevinden, de  Iglesia San Antonio de Padua is , de belangrijkste tempel om te zien in Frigiliana , een renaissancegebouw uit 1676 dat een eeuw later werd gerenoveerd .

Openingstijden

  • De kerk heeft geen vast programma. Een dame is verantwoordelijk voor het openen en sluiten, hoewel het normaal gesproken open is tot 14.00 uur.

El Torreón, een van de fantastische hoekjes van Frigiliana

We lopen verder langs de Calle Real en komen aan bij een van de mooiste plekken om te zien in Frigiliana , de Torreón , een plaats tegenover het stadhuis, waar de pósito, een gemeentelijke graanopslag, zich in het midden van de 18e eeuw bevond .

Tot voor kort werd aangenomen dat het van Arabische oorsprong was, maar het lijkt erop dat is aangetoond dat het een latere constructie is, van het in de 18e eeuw gebouwd werd als een uitkijk punt voor de bewaking van de kust tegen piraterij.

 

Oorsprong en geschiedenis

De oorsprong van Frigiliana gaat terug naar 1700 v.Chr. Verder heeft het zowel een Romeinse als Moorse geschiedenis. Na de 'reconquista' (de herovering van Spanje door de Christenen) is de oorspronkelijke Moorse bevolking er bekeerd tot het Christendom. Ze werden 'moriscos' genoemd. Ondanks hun bekering werden ze gediscrimineerd, tot dat punt dat het tot een opstand zou komen. Hernando El Darra, bewoner van Frigiliana, was één van de hoofdmannen van de zg. 'Rebelión de los Moriscos'.

De plaatselijke troepen van Arévalo de Zuazo probeerden op 28 mei 1569 zonder veel succes Frigiliana, waar de rebellen zich op een hoge rots hadden verschanst, te bezetten. Dat lukte pas dagen met behulp van een leger van 5.000 man, dat daarvoor door Filips II uit Italië moest worden overgebracht.

Vele 'moriscos', naar men zegt 2.000, vluchtten naar de Alpujarras of verborgen zich in de omringende bergen, om van daaruit door te gaan met een strijd, die steeds minder kansen had. Velen werden op den duur bandieten en 'bandoleros'. Anderen werden in het dorp omgebracht. Deze slag, 'la Batalla del Penón' genoemd, betekende het einde van de 'moriscos' in Andalusië.

DE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN FRIGILIANA

Santa Fiora Botanische Tuin, een essentiële wandeling in Frigiliana

Deze tuinen werden in 2010 ingewijd en zijn de meest opmerkelijke tuinen in Frigiliana . Daarin zijn veel planten verzameld die de afgelopen eeuwen nuttig zijn geweest in het dagelijks leven van de inwoners van Frigiliana, zoals esparto, suikerriet, palmharten, olijfbomen en autochtone geneeskrachtige planten zoals tijm, rozemarijn, oregano en rue.

 

Praktische tips!

  • Van al dat slenteren kan je best dorst en trek krijgen. Gelukkig biedt Frigiliana een groot aanbod aan restaurants en barretjes. Een flink aantal biedt een dakterras met uitzicht op het dorp en/of de vallei. 
  • De beste plek om te parkeren is onder aan het dorp of in de parkeergarage onder het marktterrein. Probeer uit het centrum van het dorp te blijven; parkeren is hier niet te doen en veel straatjes zijn autovrij. Ze zijn daardoor niet eens toegankelijk voor niet-vergunninghouders.
  • Frigiliana maakt deel uit van de Ruta del Sol y Vino in het Nederlands Zon en Wijn route en is ook zeer bekend om z´n ´miel de caña´. Dit is een stroop van suikerriet ,  smaakt vooral lekker bij gefrituurde aubergine. In de maand April wordt dit zelfs gevierd met een speciale feestdag: dia del miel de caña.

 

Markt van Frigiliana

Elke donderdagmorgen tot 14.00 uur

Taxi Frigiliana Tel. 952 533 331

 

Feesten Frigiliana

De bekendste feesten in Frigiliana zijn : San Sebastian in januari en in augustus het Festival de tres culturas (christenen, moren en joden).

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR Frigiliana NOOIT VERGEET.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen op Málaga?

Misschien ook interessant :