Sigüenza

Gepubliceerd op 1 juli 2022 om 08:48

reisindrukken van Het   middeleeuws stadje Sigüenza

Reisimpressies van het stadje Sigüenza zoet en zout, de stad van nuances

Sigüenza is een Spaanse stad in de provincie Guadalajara , in de autonome regio Castilla-La Mancha .  Sigüenza ligt in de in de bovenste vallei van de rivier de Henares, bekend als de "vallei van Sigüenza". Strategisch gelegen in de vallei, vervulde het tijdens de middeleeuwen een grote defensieve functie . Er wordt echter aangenomen dat de oorspronkelijke locatie aan de andere oever van de rivier was, op de Mirón-heuvel, waar overblijfselen van menselijke nederzettingen uit de ijzertijd zijn gevonden .

REISINDRUKKEN VAN HET   MIDDELEEUWSSTADJE SIGÜENZA, IN CASTILLA-LA MANCHA

Het kasteel, de kathedraal en de Plaza Mayor zijn de drie must-see plekken in de stad, hoewel de straten van Sigüenza vol staan met burgerlijke en religieuze gebouwen van grote schoonheid. Het kasteel is momenteel een Parador de Turismo. Het werd gebouwd na de Arabische invasie in de 8e eeuw, toen de citadel werd gebouwd. 

Booking.com

Belangrijke overblijfselen van de muren zijn bewaard gebleven, waarvan de poorten en torens beginnen bij het kasteel. De kathedraal, begonnen in 1130, is romaans, hoewel het later werd ontwikkeld volgens de kanunniken van de gotiek. Het uiterlijk is dat van een middeleeuws fort met romaanse torens en portiek en een indrukwekkend roosvenster. 

Binnen bevindt zich het graf van Martín Vázquez de Arce, bekend als El Doncel de Sigüenza. Ook opmerkelijk zijn de sacristie van Las Cabezas, het werk van Covarrubias en het klooster, het koor met gotische kramen en een zeer belangrijke kunstcollectie, waaronder een Annunciatie van El Greco. 

SIGÜENZA EN HAAR EMOTIES

De middeleeuwse stad herbergt de magie van vroeger, in haar steegjes adem je nog de sfeer van dat millennium. Je hoort nog steeds handelaren de prijzen van hun waren schreeuwen, vrouwen kletsen, kinderen stoeien. Die traditie is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. 

 

De monumentale kathedraal bewaart het typische katholicisme van het Castiliaanse platteland, eclectisch in zijn architecturale stijl, een toevluchtsoord voor zielen en nieuwsgierige ogen die van kunst houden. Verborgen tussen de stenen zijn sculpturale gefluister. En religieuze figuren houden elkaar bij als hun bezoekers afwezig zijn. 

Het imposante middeleeuwse kasteel beschermt de stad van zijn hoogte. De wapperende vlaggen dansen op het ritme van de wind, het lijkt alsof de ijzeren harnassen van die ridders die klaar zijn voor de strijd, kletteren. 

De Plaza Mayor, met een perfecte renaissanceconstructie, bewaakt het hart van Sigüenza. Het stadhuis, de kathedraal, de bars… alles bruist van het leven. 

De festivals, boordevol folklore, betoveren degenen die ervan genieten. Die dansen, de Goede Week, het festival van San Juan. 

De dag tot dag in de stad is rustig en gezellig. De restaurants openen hun deuren voor hun bezoekers die kunnen proeven van de heerlijke keuken van de stad, de traditionele gerechten van het Castiliaans gehemelte. 

Kortom, de plek vangt het contrast tussen het verleden en het heden, de schoonheid van beide werelden, wat resulteert in charme. 

REISINDRUKKEN VAN HET   MIDDELEEUWSSTADJE SIGÜENZA, IN CASTILLA-LA MANCHA

Middeleeuwse dagen

De Middeleeuwse Dagen, die plaatsvinden in de straten en pleinen van het historische centrum van de stad en de belangrijkste monumenten, de kathedraal en het kasteel (huidige Parador de Turismo). Tijdens het tweede weekend van juli is de stad uitgedost en speelt alles af in de Middeleeuwen, en de inwoners zullen velen gekleed zijn in historische kleding.

De route van de parade die omzoomd is met honderden middeleeuwse kraampjes. Waar  allerlei ambachtelijke koopwaar wordt verkocht, waardoor de stad verandert in een ketel van aroma's, dit is een van de vele attracties die te bewonderen zijn. De parade eindigt bij het kasteel van de stad, de plaats waar koningin Doña Blanca de Borbón feitelijk werd opgesloten. Daar zal de koningin haar manifest voorlezen.

De historische gebeurtenissen die worden nagebootst

Sinds de eerste editie zijn de Middeleeuwse Dagen georganiseerd rond het koninklijke personage, Doña Blanca de Borbón, die vier jaar lang door haar echtgenoot, Pedro I El Cruel, werd opgesloten in het kasteel van Sigüenza. 

 

Middeleeuwse trein

Troubadours, steltenlopers en jongleurs stappen op deze trein die van Madrid (station Chamartín) naar Sigüenza rijdt. Tijdens de reis kunnen passagiers genieten van dit middeleeuwse spektakel, snoepjes proeven en (eenmaal in Sigüenza) monumenten bezoeken. Deze trein rijdt meestal meerdere zaterdagen in het voorjaar (april tot juni) en in het herfstseizoen (september, oktober en november).

ZORG DAT JE JE REIS NAAR Sigüenza NOOIT VERGEET.

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :